Дали е добре да потискаме ПЛАЧА и какво става, ако не го потискаме

6747
Дали е добре да потискаме ПЛАЧА и какво става, ако не го потискаме
Снимка: Getty Images/Guliver

Трябва да спрем да си мислим, че сълзите са слабост и да ги крием, щом започнат да напират от очите ни. Плачът е сила, която не се изразява единствено в изразяване на емоции. Плачете, когато ви се плаче – ето защо!

За да се пречистите – и буквално, и преносно. В сълзите се съдържа хормон на стреса, които чрез плача бива освободен от тялото. Така стресът спада и бива заменен от усещане за лекота, спокойствие и мир. Разбира се, чрез него се премахват и токсични вещества от организма.

Ето защо е хубаво да плачете от време на време!

Всички плачем – някои по-често, друго по-рядко или поне не си признават. Причина за плача може да бъде както тъга, така и радост....

За да намалите болката – установено е, че когато се разплачете, намалява не само емоционалната, но и физическата болка. Сълзите са естествено болкоуспокояващо.

За да се успокоите – разбира се, че ще се почувствате много по-спокойни, когато изплачете всичко, което ви тежи. Това е доказано от проучване, но и от всичко онези хора, които изплакват мъката си, що тя стане непосилна. Плачът облекчава нервната система и я разтоварва от стреса.

За да получите подкрепа – понякога хората имат нужда от подкрепата на роднини, близки или приятели. Плачът може да ви покаже, че хората държат на вас и искат да ви окуражат. Когато се разплачете, близките ще разберат, че действително нещо ви тежи. Ще получите подкрепата, от която имате нужда.

За по-чисти очи – благодарение на течност, която се съдържат в сълзите, очите биват поддържани чисти. Ето защо е хубаво да плачем и то често. Доказано е, че веществото в сълзите има антибактериални свойства, които намаляват риска от възпаления и заболявания на очите. Оказва се, че да плачем е полезно.

Какво се случва с тялото ни, когато плачем

Вашето тяло може да предизвика базови, рефлексни и психически сълзи. Базовите сълзи са отговорни за поддържането на очите ви влажни, ре...

За да признаете, че имате проблем – и това е половината от решението му. След да намерите начин за осъществяване на решението. По-лесно ще ви бъде, ако се отървете от емоционалния товар чрез сълзите.

За по-добър сън – според проведено изследване, когато бебетата плачат, след това заспиват по-бързо и лесно. Това е доказано и при възрастни – когато се уморят от плача, сънят идва по-бързо. Със сигурност е изморително да изплачем цялата си мъка, затова ако го правим вечер, със сигурност ще се насладим поне на един качествен и пълноценен сън.

За по-здрави очи – както знаем, много важно е да не забравяме да мигаме с очи, което често се случва при работа пред компютър. При премигване се отделя базална течност, която поддържа очите влажни. Още един начин да се предотврати пресъхването на лигавицата е чрез плача. За да имате здрави очи, се погрижете за тях с плач. Разбира се, не казваме да плачете, когато не ви е до това, а просто да не потискате сълзите, когато те напират.

За да подобрите настроението си – след като изплачете мъката си, несъмнено ще почувствате лекота вътре в себе си, която ще доведе до подобряване на настроението. След плач се освобождават хормони на щастието, които дават усещане за радост и спокойствие.

Риданията на тъжните филми повдигат настроението

Учени изясниха, че сълзите, които роним при тъжни филми, всъщност допринасят за подобряване на настроението. Изследването е публикувано...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

86-годишен японец се ожени за първата си любов 60 години след раздялата (ВИДЕО)

Гениалността предавали ли се по наследство?

Как се пише: претекст или предтекст?

Изхвърлете това на Велики четвъртък, за да ви върви през цялата година

Направете това на Велики четвъртък за щастие и късмет

Традиция за Великден 2024

Знаете ли как се плете кръгъл козунак?

Защо се боядисват яйцата в четвъртък преди Великден?

Боядисване на яйца 2024 – пълно ръководство от А-Я

Защо задължително се яде агнешко месо за Великден?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com