Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Доказан трик за прогонване на птиците от вашата градина

11 юни 2024, 09:44 часа

Те кълват семената, разкъсват разсад и нападат лехите с плодове и зеленчуци. Освен това, те „маркират“ района с отпадъчните си продукти. За да държите птиците далеч от градината си, има един прост и достъпен трик. И най-важното е, че нито една птица няма да пострада.

В старите времена хората са поставяли плашила в полето, за да плашат птиците. Птиците обаче бързо свикват с всичко, което не се движи. Следователно ефективността на този метод е спорна.

Има по-лесен начин да спасите градината си от птици. За да направите това, ще ви трябват стари компактдискове или тави за печене от фолио за еднократна употреба: лъскавите предмети са чудесни да държите птиците надалеч.

Закачете няколко диска или тави за печене на овощни дървета или покрай огради, за да могат да се въртят от вятъра.

Един диск може да няма голям ефект върху ято гладни птици, но десет диска, светещи на слънце, със сигурност ще свършат работа.

Ефективни начини да изгоните досадните гълъби от балкона

Освен това, можете да окачите няколко кутии, те ще се блъскат една в друга от вятъра и този шум ще изплаши птиците. Въпреки това, проблясъците на светлина от лъскави предмети са основното възпиращо средствоза нападателите. Птиците ще възприемат този неизвестен дразнител като потенциална опасност.

Ако нямате под ръка дискове и тави за печене, други лъскави предмети ще свършат работа. Например метални камбани или музикални висулки. Опитайте специална лента, която може да се завърже около клоните на дърветата, или използвайте лента от стари видео и аудио касети.

И какво друго?

Фигурка на бухал или друг хищник. Сега в продажба има градински фигурки на сови със светещи очи, които реагират на движение, обръщат глави и издават заплашителни звуци.

Совите са естествени хищници на малки птици, така че те обикновено се страхуват от тях. Най-добрият начин да гарантирате, че малките птици ще продължат да внимават за фалшивия бухал, е да го премествате на ново място всеки ден. Можете също така да закачите бухала на въже или верига, така че да се люлее от вятъра.

Гумени змии. Много птици се страхуват от змии. Така че влечугите играчки, закачени по клоните на дърветата може да работят. Основното е, че змията е забележима и възможно най-реалистична.

Как да опазим черешите от птиците?

Бели цветя около градината. За някои птици този цвят сигнализира за опасност.

Ултразвуков птицегон. Обхватът на устройствата обаче не е толкова голям. Освен това, устройството ще отблъсква и домашни любимци.

Предпазни мрежи. Най-надеждният начин за защита на посевите от птици е монтирането на физическа бариера.

Използвайте мрежа с много малки (по-малко от 1 см) отвори и я дръжте опъната, за да предотвратите заплитане и убиване на птици и други диви животни. Телената мрежа може да бъде по-добра алтернатива на обикновената мрежа. Въпреки че е по-скъпа, ще издържи много по-дълго. Освен това е по-ефективна и най-важното е, че птиците и животните няма да страдат от нея.

Десислава Михалева
Десислава Михалева Отговорен редактор
Новините днес