Ето как да вкорените розата с вестник

23489
Ето как да вкорените розата с вестник
Снимка: Getty Images/Guliver

Повечето от нас са се опитвали неколкократно да засадят подарени рози. Но тези опити завършват с неуспех. Експерти твърдят, че повечето рози идват от чужбина. Такива цветя, за разлика от тези, отглеждани в домашни оранжерии или в нашите лехи, са почти невъзможни за размножаване. Размножаването на розите чрез резници - обичайният метод, към който най-често прибягваме, се проваля. Стимулаторите на растежа също не помагат - в началото розите сякаш се вкореняват, изглеждат свежи, но скоро резниците почерняват и изгниват.

Междувременно експертите са измислили друг метод - възпроизвеждането на рози "бурито".

Ако се сдобием с красиви рози с мощни дебели стъбла. Тези цветя растат в двора на вашите приятели. И знаете, че през есента и пролетта те подрязват розовите храсти. Вземете клоните на розите, изрязани през есента за себе си. В крайна сметка това е всъщност боклук, отпадъци.

Тези клони трябва да бъдат сортирани, обработени. На първо място, отстранете листата и дръжките от клоните. За размножаване оставяме само най -дебелите стъбла, дебелината им трябва да бъде диаметърът на молив. Клоните трябва да са по-дебели.

Нарежете стъблата на розите на резници. Дължината да бъде 15-20 см. Размерът на резниците-клони е много важен: те трябва да задържат  хранителни вещества за първия период на развитие на бъдещите растения. Долните срезове на резниците се правят под пъпката, горните - приблизително по средата между пъпките. 

Взимаме обикновен вестник. Увиваме подготвените резници в него. Снопът вид прилича на мексиканската национална храна, наречена "буритос". Затова методът на размножаване на розите е наречен "бурито".

Сега рулото от вестник, пълен с розови резници, трябва да се намокри така, че хартията да не се разпада, а да остане непокътната, но влажен. Оставяме излишната вода да се оттече от вестника.

След това поставете мокрото руло в найлонов плик. Пакетът се оставя на закрито при температурата около 18 градуса.

Съхранявайте резниците така, докато дойде времето за вкореняване. Не забравяйте за рулото „бурито“: веднъж седмично проверявайте как са розите - проверявайте съдържанието на опаковката. Допълнително навлажнявайте вестника, ако е необходимо. Ако някои резници започнат да гният или да плесенят, изхвърлете ги. По-добре е да смените вестника, за да не се позволи инфекцията да се разпространи в здравите резници.

Скоро ще се образува калус. Калусът е тъкан, която се появява на местата на увреждане (порязвания) и насърчава заздравяването им. Калусът се забелязва след 2-4 седмици. Там кореновата система скоро започва да се формира.

Можете да вкорените резниците в земята. Възможно е отглеждате рози по метода на „бурито“ през цялата година. За резниците, увити във вестник на тъмно, не е ясно кой сезон е навън. И ако след образуването на калус и малки корени на резниците се осигури достатъчно количество светлина и топлина, те ще се развиват и през зимата.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Какво да правите, когато ви се прияде шоколад: 3 съвета за различни случаи

Как да отучим кученцето да хапе ръцете и краката ни?

Класация на най-добрите съпрузи според зодията им

Хората с тази кръвна група са най-красиви

Ако преминавате през труден период в живота си, прочетете тази притча

Стихотворение за 16 април 2024

Любовен съвет за всяка зодия за 16 април 2024

Таро съвет за всяка зодия за 16 април 2024

Различни хранителни вещества ли имат яйцата с бяла и кафява черупка

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 16 април /валутен калкулатор/

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Любопитно