Ето как може да си засадите банани

14132
Ето как може да си засадите банани
Снимка: iStock/Guliver

Бананите са едни от най-популярните плодове в света. От гледна точка на ботаниката това не е дърво или дори палмово дърво, а истинска билка, а плодът е тип многоцветна ягода. Сега бананът се използва не само за храна, но и като декоративно растение. Може да се намери в зимни градини, оранжерии и дори в апартамент. 

Много градинари се интересуват дали е възможно да се отглежда домашен банан. Колкото и да е странно, домашният банан е доста непретенциозно растение. Дори начинаещ може да се справи с него. 

Можете да отглеждате растението вегетативно или от семена. В първия случай вече трябва да имате растение или да купите резница от магазин или оранжерия. Този метод е по -лесен, тъй като бананът образува голям брой бебета около главното стъбло. 

Отглеждането на банан от семена е по -дълъг и трудоемък процес. Това може да бъде истински експеримент и гордост за собственика.

Семената могат да бъдат закупени в специализирани магазини. Банановите семена имат плътна обвивка, поради което преди сеитбата се извършва скарификация (частично нарушаване на целостта на черупката на семената). Това може да стане с шкурка, пила за нокти, смилане на семена с пясък или по друг начин. За да увеличите кълняемостта, можете да се накиснете със стимуланти за растеж.

Засявайте семена както в отделни чаши, така и в обща купа. Бананът се нуждае от светлина, за да покълне. Затова притискаме всяко семе във влажна почва. Покрийте контейнера със стъкло или плик отгоре. Сложете го на светло място. Разсадът ще покълва около 3 месеца. Оптималната температура за разсад е +27, + 33 ° C.

Почвата трябва да е достатъчно лека. Смес от торф и речен пясък (4: 1) действа добре. Можете да използвате готов субстрат или какаова почва.  

След покълването бананът активно расте. Той се нуждае от максимум светлина и първоначално от денонощно допълнително осветление. За добро развитие разсадът се нуждае от много топлина и висока влажност.

Когато разсадът стане по-силен и има 2-3 листа, те се засаждат.

Как да получите семена от закупен банан и да ги накарате да покълнат

За да получите семена от закупен банан, трябва да следвате тези препоръки: Изберете жълти, меки плодове. Поставете банана в хартиена торбичка и приберете в хладилник, докато потъмнее напълно (етап на биологична зрялост). Обелете, срежете баната през средата. Използвайте остър предмет, за да премахнете семената.  Изберете кръгли семена, подходящи са за сеитба. За да се отстрани останалата каша, семената се измиват добре. Накисват се за няколко дни, поливат се 2-3 пъти. Изсушете ги.

В резултат на това трябва да получите семена, подобни на закупените. Тук възниква въпросът, каква ще бъде височината на банановото дърво, защото някои видове могат да достигнат височина до 12 метра. Но не се притеснявайте, защото за отглеждане на плодови банани се използват по-ниски сортове и видове. При отглеждане в апартаменти, височината не трябва да надвишава 2,5 метра.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Жена заведе труп в клон на банка, за да изтегли заем

Чесън, пиле и още 4 продукта, които ще заличат бръчките от лицето ви и кожата ви ще заблести

Научете се да пестите: 5 полезни навика, които ще ви помогнат по време на криза

353 балерини поставиха нов рекорд на Гинес (ВИДЕО)

Хитри начини за употреба на хартиените кърпи не само в кухнята

Защо трябва да разпръснете лук в ъглите на стаята - ще се изненадате

Защо водата в аквариума става мътна?

Как се пише: обяснение или обеснение?

Каква е разликата между психолог и психотерапевт?

Какво трябва да пиете, когато ви болят бъбреците - обърнете внимание

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com