Фъстъците: Ползи и вреди от консумацията им

18108
Фъстъците: Ползи и вреди от консумацията им
Снимка: Thinkstock/Guliver

Наричаме фъстъците ядки, но всъщност това растение, което идва от Южна Америка, не е ядка, а бобово растение. Нарича се още "фъстък", защото се събира директно от земята. Много от нас обичат фъстъците, но трябва да знаете, че "фъстъкът" е спорен продукт.

От една страна, фъстъците са много полезни, съдържат много полезни вещества, витамини, минерали, киселини. Въпреки това, не всеки може да яде този "фъстък" и някои хора трябва да се отнасят към него с повишено внимание.

Ето защо солените фъстъци се сервират с напитки в баровете

Едва ли сте се замисляли защо като сте на бар, поръчвате фъстъци с питието си в заведение. Обикновено в менюто няма друго мезе и на пра...

С какво са полезни фъстъците

Има много витамини и няма холестерол

"Фъстъци" е склад на витамини и полезни органични вещества. Има голям брой витамини A, B, D, E, PP, полиненаситени лионолова и фолиева аминокиселини, биотин и растителни мазнини. Въпреки това, фъстъците не съдържат холестерол.

Фъстъците укрепват имунната система и премахват токсините

Този „земен орех“ укрепва имунната система, помага на тялото да се бори с инфекции и вируси, а също така се бори със слабост, стрес и дори депресивно настроение. Благодарение на ниацина, фъстъците подобряват мозъчната функция и подобряват когнитивните функции. Освен това тази билка от бобови растения премахва токсините от тялото.

До какви проблеми може да доведе преяждането с фъстъци

Фъстъците са най-често консумираните ядки, те също имат своите полезни свойства. Освен че са вкусни, те съдържат значително количество ...

Полезни за сърдечносъдовата система

Специалистите казват, че фъстъците са полезни, защото съдържат холин, който е необходим на тялото за изграждане на всички клетки. Има и витамин Е, който е естествен антиоксидант. Влияе върху сърдечносъдовата система. Това е витамина за красота. Фъстъците са много полезни в жегата, тъй като предпазват клетките от хипоксия. Има и витамин РР, който подобрява метаболитните процеси в организма. Фъстъците са богати на витамини от група В, селен (полезен за сърцето), фосфор (подобрява интелектуалната дейност), калий, силиций.

Вредата, която фъстъците могат да причинят

Не се препоръчва да се консумират при заболявания на ставите

Фъстъците не се препоръчват на хора, които страдат от ставни заболявания, включително: подагра, артроза, артрит. Освен това суровите ядки могат да повлияят неблагоприятно на функционирането на хранопровода.

Ето защо шепа фъстъци на ден могат да предотвратят един куп болести

Фъстъците са вкусни и здравословни ядки, които се оказаха истинска мода сред любителите на здравето заради невероятните ползи и високот...

Фъстъците не трябва да се ядат от страдащи от алергии

Тъй като принадлежи към най-силния алергенен продукт. Въпреки че фъстъците не се считат за ядки, хората с алергии към ядки могат да реагират на тях. Също така, реакцията може да се появи при кръстосана алергия към бобови растения, костилкови плодове, бреза и соя.

Понякога при особено чувствителни хора дори контактът със фъстъци може да предизвика нежелана реакция. Понякога само една ядка е достатъчна, за да предизвика оток на Квинке у човек. Алергиите могат да бъдат причинени не само от самия фъстък, но и от прах с частици от люспите. Ето защо на страдащите от алергии се препоръчва да направят анализ, преди да решат да опитат „фъстъците“.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Как правилно се пържат бланширани картофи, така че да са много хрупкави?

Какво може да се използва вместо фолио: 5 варианта за перфектни ястия

Древни скелети, открити във Франция, разкриват убийства в мафиотски стил

Златни правила: как да изберем добро вино в магазин?

Черният шоколад преди лягане не вреди на нощния сън

Ябълка през нощта: добре или зле?

„Лазаре, стани“ – какво се случва с Лазар след възкресяването му?

Как да излезем от Великия пост, без да навредим на здравето си: 10 правила

Какво се прави в църквата на Цветница?

Дерматолог разкри дали трябва ли да измиваме косата си два пъти с шампоан

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com