Грешките, които всички допускаме под душа

4143
Грешките, които всички допускаме под душа
Снимка: iStock

Вземането на душ е част е ежедневната ни рутина. Процедурата изглежда проста и едва ли някой може да предположи, че нейното изпълнение е свързано с куп грешки. 

Ето какво никога не трябва да правим под душа:

1. Използване на луфа

Луфата не трябва да е част от вашата рутина под душа. Според проучване в Journal of Clinical Microbiology, тези душ гъби са пълни с тонове бактерии.

Като естествен продукт, гъбите от луфа приемат различни бактериални видове, особено тези с екологичен произход, пишат авторите на изследването. Но ако все пак не искате да се разделите с тях, не забравяйте да ги дезинфекцирате редовно, както и да ги изсушавате между употребите и никога да не ги съхранявате под душа. На всеки няколко седмици е необходимо гъбите да се подменят с нови.

2. Използване на ароматизиран продукт за хигиена на интимната зона

Химикалите в парфюмираните сапуни се отразяват негативно на нормалния рН баланс и могат да причинят болезнени гъбични инфекции. 

3. Масаж на скалпа с ноктите на ръцете

Определено втриването на шампоана чрез масаж, гарантира по-добро почистване на скалпа. Но никога не го правете с ноктите, а с възглавничките на пръстите на ръцете. В противен случай рискувате да разраните скалпа си и да го направите прекалено чувствителен. 

4. Къпане с гореща вода

Според експертите от Медицинския център на Университета в Питсбърг, къпането с гореща вода може да наруши естествения баланс на влагата на кожата, лишавайки я от естествените масла, мазнини и протеини, отговорни за нейното здраве. 

5. Ежедневно използване на шампоан

Пред WebMD експертът Али Уеб препоръчва косата да не се мие всеки ден. Шампоаните правят косъма по-сух и по-слаб. Колкото по-плътна е косата ви, толкова по-рядко трябва да я миете, категоричен е професионалистът. 

6. Къпане сутрин

Къпането сутрин определено зарежда с енергия, но със сигурност е по-полезно да се прави вечер. Не пропускайте вечерния душ, за да сте сигурни, че ще премахнете от кожата си всички микроби и замърсявания, натрупани през деня. 

7. Хидратиране на кожата след подсушаване

Не подсушавайте кожата си, преди да използвате хидратиращ крем. За да "заключите" влагата в нея, най-добре нанесете крема, докато тя е все още влажна. 

8. Пеене под душа

По-добре се откажете от този навик, тъй като той увеличава времето ви за престой под душа. А това единствено води до отмиване на полезните масла от кожата и съответно до нейното пресушаване. 

9. Сапунисване на цялото тяло

Определено е необходимо да наблегнете на сапунисването на някои части на тялото, но за други то е напълно излишно, тъй като при изплакване на тялото пяната преминава и през тях. Сапунисването на ръцете и краката единствено води до изсушаването на кожата (тук не става въпрос за дланите и ходилата). 

10. Измиване на лицето под душа

Дерматологът Кей Скот споделя пред Daily Mail Australia, че горещият душ може да доведе до отслабване на крехките капилярни мрежи в зоната на бузите, което провокира появата на видими капилярни мрежи. 

11. Неправилно измиване и подсушаване на краката

Много хора пренебрегват долната част на краката и не отделят достатъчно време за нейното измиване и подсушаване. Това може да доведе до изключително неприятен проблем - появата на гъбички по ноктите. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Как да разпознаем вещицата по датата на раждане?

Как да си направим ябълков оцет без захар?

Яснота в ума: 3 прости начина за справяне с тревожните мисли

Името на кой наш град идва от думата "кал"?

Кой български град се е казвал Ески Джумая?

Как град Охрид получава името си?

Кой бесарабски българин става цели 5 пъти министър-председател на България

Диета за болен стомах: какво, как и кога можете да ядете

4 причини, поради които Скорпионът управлява зодиакалния кръг

От мрънкане и стрес: храни, които съдържат много магнезий

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com