Холограми връщат знаменитости от отвъдното

5559
Холограми връщат знаменитости от отвъдното
Снимка: Pixabay

Наскоро стана известно, че популярната британска певица Ейми Уайнхаус ще се отправи на концертно турне през 2019 г. Всичко би било наред, ако тя не беше починала от свръхдоза през 2011 г. Феновете се надпреварват да купуват билети, за да видят дигиталната проекция на изпълнителката - на сцената ще се появи холограма с нейния глас. Все повече и повече звезди по този начин посмъртно "продължават" своята кариера - поемат на турне, снимат се в реклами и дори във филми. РИА Новости, цитирана от БГНЕС, разказва кой и как печели от дигиталните двойници на знаменитостите.

От Джон Ленън до Мерилин Монро

ABBA тръгват на турне като... холограми

Домъчняло ли ви е за "Dancing Queen"? Легендите ABBA отново ще изпеят най-големите си хитове на свое предстоящо турне през 2019 г. Само...

Холограмите на покойните звезди на Запад не са новост. Съществува дори специален термин – delebs – съчетание от английската фраза „dead celebrities“ ("мъртви знаменитости"). Първите подобни експерименти се извършват за целите на телевизионната реклама. Така вече отишлите си от нашия свят звезди като рокаджията Кърт Кобейн („Нирвана“), Сид Вишез („Секс Пистолс“) и Джоуи Рамон („Рамонес“) стават герои на известната марка обувки Dr. Martens.

Най-често самите членове на семейството на звездата дават разрешение да използват изображението ѝ - в случая с Кърт Кобейн неговата вдовица, Кортни Лав получава приходите от рекламите. Чрез посмъртната слава на покойния ѝ съпруг заработва и Йоко Оно. С нейно разрешение легендарният член на групата "Бийтълс" Джон Ленън, убит през 1980 г., "участва" в реклами на видеоиграта „Рок Банд“ и автомобилите Ситроен. В реклама на автомобилния гигант се появява и холивудската звезда Мерилин Монро, която почина през 1962 г.

Не остават по-назад и синовете на Одри Хепбърн, които многократно предоставят изображението на звездата от "Закуска в Тифани" на известни марки. Така например през 2013 г. актрисата се появява в реклама на шоколада „Галакси“, а преди това тя участва в реклами на дънки, коли и чай.

От Тупак до Принс

Колкото повече се усъвършенства технологията, толкова повече се използват delebs за търговски цели. Кратките реклами с починали знаменитости се заменят от цели концерти и турнета. През 2012 г. на сцената с рапърите Снууп Дог и Др. Дре "излезе" и Тупак Шакур. Певецът, който почина в престрелка през 1996 г., не само се представи на фестивала в Коачела, но и "обиколи" с турне.

Експеримент не потвърди, че Вселената е холограма

Детекторът "холограф", създаден от учените от лаборатория Ферми, не успяха да открият следи, че нашата Вселена се явява плоска холограм...

Не е известно как самият рапър щеше да реагира на това, но е известно как друг наскоро "възкресен" американски изпълнител, Принс, се отнася към холограмите. През целия си живот музикантът реагира рязко негативно на проекциите, изразявайки надеждата, че това няма да му се случи. Въпреки това, след смъртта му през 2016 г., неговата холограма „пее“ в дует с Джъстин Тимбърлейк в полувремето на финалния мач от американската Национална футболна лига "Супербол 2018".

Въпреки че предани фенове осъдиха организаторите на такива прояви, мотивацията на промоутърите е ясна - да печелят от гастролите на звездите, които не могат да отменят или саботират концерт, да се разболеят или да поискат непосилен хонорар. Освен това е много по-евтино да се използват дигитални холограми, отколкото да се задоволяват прищевките на много музиканти. Етичният аспект бледнее пред икономическата целесъобразност.

Сред причините за модата на холограмите на починали звезди е и повишаването на престижа на събитието. Днес почти няма церемония без проекция на починала суперзвезда от миналото - Майкъл Джексън се появява на музикалните награди „Билборд“, Уитни Хюстън пее в дует с Кристина Агилера на финала на американското шоу "Дъ Войс", Фреди Меркюри "се събра" с групата си „Куин“ на Лондонската олимпиада.

Възможно е, ако тези звезди бяха живи, организаторите да не успеят да ги убедят да говорят, затова пък холограмите опростяват тази задача. Създава се впечатление, че в западния шоу бизнес талантите са на изчезване, затова е необходимо да се обезпокоят покойниците.

С любовта към звездата обясняват създателите идеята за участието в "Междузвездни войни" на американската актриса Кари Фишър. Изпълнителката на ролята на принцеса Леа Органа в сагата на Джордж Лукас умира през 2016 г., не успявайки да доснима продължението "Междузвездни войни. Последните джедаи". Това обаче не ѝ попречи да се появи в следващия девети епизод.

Холограма учи децата да свирят на пиано (ВИДЕО)

Учените от Масачузетския технологичен институт (САЩ) са разработили доста нетрадиционен начин за обучение на пиано – с помощта на...

"Ние отчаяно обичахме Кари. Никак не можехме да измислим как адекватно да завършим сагата на Скайуокър без нея. Не искахме и да допуснем да вземем друга актриса или да я моделираме като компютърно изображение. С благословията на дъщеря й Били, ние използвахме оставеното ни наследство от Кари за ролята на Леа в епизод IX чрез неизлъчени записи, направени при заснемането на епизод VII“, каза режисьорът Джей Джей Абрамс.

В допълнение към "съживяването" на звездите с помощта на специални ефекти, авантюристичните продуценти се стремят към още по-амбициозни задачи: довършват с помощта им тяхната собствена работа. Така например на последния филмов фестивал във Венеция бе излъчен филмът на Орсън Уелс "Другата страна на вятъра". Американският режисьор, известен с култовия филм "Гражданинът Кейн", почина през 1985 г. без да довърши снимките на филма, върху който е работил почти 15 години. Стрийминговата компания „Нетфликс“ откупи правата върху филма и го завърши по записи на Уелс. Критиците високо оцениха резултата, така че в бъдеще зрителите могат да очакват "нови" филми на велики режисьори от миналото.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

В кое живописно селце е роден Йордан Йовков?

Колко градове има във великотърновска област?

„Ръченица“ на Мърквичка – научете как двама чужденци показват красотата на България

Има ли мечки в Стара планина?

Знаете ли къде е лобното място на Бенковски?

Колко села има на дъното на язовир Огоста?

Естествена защита: Как да използвате кокосово масло върху растенията?

Перфектните палачинки: 10 трика, които е важно да знаете

Как се пише: абитурентски, абитуриентски или абитюрентски?

Кой брат на Иван Вазов загива по погрешка?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com