Хората, които не мият стъпалата си под душа, правят огромна грешка!

3883
Хората, които не мият стъпалата си под душа, правят огромна грешка!
Снимка: iStock

Когато се къпем, като цяло посвещаваме цялото си внимание на душ гела и на определени части от тялото си. За съжаление е обичайно да забравяме за стъпалата си.

Може дори напълно да забравите да ги измиете, но потенциалът им за миризма може да бъде също толкова висок, колкото зоните, на които посвещаваме цялото си внимание. Стъпалата технически се измиват с водата и сапуна, които достигат до тях, но това не е достатъчно.

Вредите на краката си ТАКА, без да го осъзнавате – съвети за болки

Краката ви са най-използваната и малтретирана част от тялото. И все пак, докато вероятно прекарвате добри десет минути в грижа за лицет...

Необходимо е обаче редовно да ги миете, горната им част, страните и долната част, със сапун и вода. Това е начин да избегнете не само миризмата!

Знаете ли че...

В краката има 250 000 потни жлези, които са отговорни за отделянето на пот. Но потта не е причина за лоша миризма. Проблемът е, когато потта се смесва с бактерии. Бактериите се хранят с отпадните продукти, които излизат от потните жлези и произвеждат миризма, докато се натрупват.

Енергичното измиване на стъпалата помага за премахване на мъртвите кожни клетки и помага за ексфолирането им. Когато го правите редовно, предотвратявате натрупването на патогени върху кожата на краката ви и особено, ако често посещавате места като фитнес залата или обществени басейни.

Една от опасностите от лошата хигиена е стафилококова инфекция. Стафилококова бактерия се намира естествено върху кожата, но ако тази бактерия намери път за достъп като малък разрез, тя може да причини инфекция, която може да варира от лека до много по-сериозна. Ето защо ако не миете стъпалата си редовно, оставяте отворена врата за "покана" за стафилококова инфекция.

Какво ще се случи с тялото ви, ако започнете да държите краката си повдигнати по 20 минути на ден?

Навикът да държите краката си повдигнати за няколко минути всеки ден е изключително полезен за здравето. Лекари от Германия съветват д...

Друга от големите опасности е т. нар. микоза, често срещана гъбична инфекция, с която хората са склонни да се заразяват, когато ходят боси на влажни и обществени места. Тази инфекция може да причини редица неприятни симптоми, включително сърбеж, обрив, люспеста кожа и пукнатини по стъпалата и между пръстите на краката.

Лесно се предотвратява, като носим джапанки и добре измиваме краката си под душа и ги подсушаваме старателно. Друг проблем с липсата на хигиена са плантарните брадавици.

Можете да страдате от всички проблеми описани по-горе, дори ако имате добра хигиена, но редовното миене на краката намалява шансовете патогените да причинят проблеми. Колкото по-често го правите, толкова по-малко е вероятно вирусите, гъбичките и бактериите да заразят кожата ви.

Колко често трябва да го правите?

Наистина зависи от начина ви на живот и навици. Ако се къпете веднъж на ден и никога не сте имали здравословни проблем с краката си, просто трябва да запомните да обърнете внимание на стъпалата си при ежедневния си душ.

10 изпитани природни средства при проблеми с миризмата на крака

Има няколко основни грижи, които могат да помогнат за намаляване на миризмата на краката. Освен това има и някои природни средства, кои...

Ако спортувате редовно, имате прекомерно изпотяване или прекарвате много часове във влажна среда, трябва да увеличите ежедневната хигиена и да миете стъпалата си си по-често.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 12 май /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 12 май /валутен калкулатор/

5 характеристики на външния вид, които правят жената аристократка

6 неща, които носят само жените с високо самочувствие

Коя река е най-големият приток на Дунав?

Кои са най-добрите комплименти за мъж?

Какво се случва с тялото ни, когато прегърнем дърво?

Как да заспим ефективно, за да имаме по-дълбок сън през нощта?

Археолози в Хърватия откриха метален шлем на 2500 години в илирийска гробна могила

Навик или нещо друго: Защо някои хора все още гризат ноктите си?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com