Има ли хора със синя кръв?

13817
Има ли хора със синя кръв?
Снимка: iStock/Guliver

Всички знаем кои са хората със “синя кръв” - благородници, аристократи, хора от висшата класа. Но в действителност има ли хора със синя кръв? В следващите редове ще се опитаме да дадем отговор (макар да не е еднозначен) на този въпрос.

Произход на израза “синя кръв”

“Синя кръв” е буквален превод на испанския израз “sangre azul”, което означава благородно потекло. Този израз се приписва на най-старите и уважавани фамилии на Кралство Кастилия, които никога не са влизали в брак с юдеи, маври или други раси и така са съхранявали чистотата на кръвта. Благородниците са се отличавали с по-светла кожа, на която ясно са контрастирали сините вени за разлика от загорелите от слънцето работници.

За първи път този израз се споменава в книгата “Хелън” на ирландската детска писателка Мария Еджуърт, където се казва “Някой от Испания от висшата класа със sangre azul, синя кръв”.

Дотук стигаме до извода, че не съществуват хора, които са буквално със синя кръв. Но това не е точно така. Има и друга основателна причина хората от благородно потекло да се считат за такива със “синя кръв”. И причината е в използването на сребърни съдове и прибори.

Ужасните неща, които очаквали средновековните рицари

Родени със сребърна лъжичка

Два популярни изрази се асоциират с хората от висшата класа - “синя кръв” и “родени със сребърна лъжичка”. И за второто си има обяснение.

Още от раждането до смъртта си благородниците са се хранели със сребърни прибори. В резултат на това в храната се отделя много малко количество сребро. Постепенно с течение на времето организмът им се насища със сребро, което води до сребрист оттенък на кожата и синьо-лилаво оцветяване на кръвта.  

Всъщност използването на сребърни прибори в по-древните времена не е случайно и не се дължи само на демонстрация на богатство и лукс. Известни били антибактериалните и пречистващи свойства на среброто. Във времена с по-слабо развита медицина, среброто било чудесно средство за предпазване от инфекции. Само богатите представители на аристокрацията можели да си го позволят.
Храна, оставена в сребърни прибори, се разваляла много по-бавно. В сребърните съдове се пречиствала и мръсната вода. Целебното действие на светената вода не е мит. То е естествено следствие от обредното потапяне на сребърния кръст.

Дългогодишното използване на сребро, обаче, води до рядко заболяване, наречено аргирия.

Аргирия - болестта на сребърните хора

В древните времена европейската аристокрация в действителност е имала кожа със синкав оттенък. Синкавият (или понякога зеленикав) оттенък на кожата често се причинява от болест, известна като аргирия.

Това болестно състояние се развива в резултат на дългогодишно използване на сребро и неговите соли, като те постъпват на малки дози и в организма. Среброто бавно се отлага във вид на метал в съединителната тъкан и капилярните стени на различните органи. В това число влизат бъбреците, костният мозък и далакът. Тези отлагания се натрупват в кожата и лигавиците, а среброто им придава сиво-зеленикав или синкав нюанс. 

След като кожата смени цвета си, остава така за цял живот. До днес не е открито лечение на този проблем. Въпреки това състоянието не е точно болест, тъй като пострадалият не изпитва болезнени усещания.
Това състояние е известно още от древни времена. От аргирия страдат хора, които работят в сребърни мини, произвеждат съдове и бижута от сребро. През 20-ти век сред причините за това заболяване е масовото използване на лекарства, които се правят на базата на сребро - основно моливи, които съдържат сребърен нитрат.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Кои тънкости при печенето на агнешко месо знаят малко хора?

Кои гарнитури вървят ръка за ръка с агнешкото месо?

Без погрешен завой: Най-дългият прав път в Австралия е 147 км без нито една отбивка

Начини за отстраняване на драскотини от стъклото на ръчния часовник

Кое вино върви най-добре за агнешко месо?

3 май 2024 - какво не трябва да се прави на този ден, за да НЕ плачете 40 дни след това

Ходи ли се на гробища на Великден?

Разпети петък 2024 - какво НЕ трябва да се прави днес

Разпети петък е! Кажете тази молитва днес

Стихотворение за 3 май 2024

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com