Имало ли е среща между Васил Левски и Христо Ботев?

12989
Имало ли е среща между Васил Левски и Христо Ботев?

Васил Левски и Христо Ботев са сред любимите ни национални герои, пред които всички се прекланяме. Познавали ли са се те двамата? Имало ли е среща между тях?

В прочутото си тефтерче Васил Левски лично е преписал прекрасното стихотворение на Ботев “На прощаване”. Известно е, че по-малкият брат на Левски - Христо Кунчев - е сред близкото обкръжение на поета. Съществуват исторически сведения, че двамата се познават, ето част от тях.   

Бащата на Ботев учителства в Карлово.

Предполага се, че връзката между Христо Ботев и Васил Левски е задочна още в младежките им години. През 1854 г. бащата на Христо Ботев, даскал Ботьо Петков, се премества със семейството си от Калофер в Карлово, където преподава 2 години в местното класно училище. Същата тази година Васил Левски живее в карловския метох и учи богословие и пеене при учителя на Ботьо Петков, стария учител Райно Попович. Твърде е възможно, при цялата патриархална възрожденска атмосфера на малкия подбалкански град, Левски да е познавал известния вече учител Ботьо Петков и шестгодишния му син Христо.
(според Христо Т.Христов)

10 мисли на Васил Левски, които са актуални и днес

В Букурещ

Според проф. Пламен Павлов най-вероятно запознанството между двамата титани е в читалището “Братска любов” в Букурещ, който е нещо като клуб на “партията на младите”. Ботев и Левски са живели в една квартира в покрайнините на Букурещ, известна като “вятърничевата воденица”. Предполага се, че това се случва в най-мразовитите дни на ноември и началото на декември 1868 г.

Тогава двамата млади мъже все още не са много известни (Ботев е само на 21 години). Легендарно е писмото на Христо Ботев до неговия приятел Киро Тулешков, вестникар и войвода, в което той споделя впечатленията си от Апостола: “...Приятелят ми Левски, с когото живеем, е нечут характер! Когато ние се намираме в най-критическо положение, то той и тогава си е такъв весел, както и когато се намираме в най-добро положение. Студ, дърво и камък се пука, гладни от два или три деня, а той пее и се весел! Вечер - дордето ще легнем - той пее; сутрин, щом си отвори очите, пак пее. Колкото и да се намираш в отчаяност, той ще те развесели и ще те накара да забравиш сичките тъги и страдания. Приятно е човеку да живее с подобни личности…” 

За съжаление това писмо не е съхранено. За него научаваме чрез Захари Стоянов от неговата книга “Христо Ботйов. Опит за биография”. Някои критици го приемат като роман, или поне романизирана биография.

Левски помага на Ботев да излезе от затвора

През 1872 г. Христо Ботев попада в затвора във Фокшан. Преди да го заловят, той живее в Браила, Галац, за да не попадне в полезрението на полицията. Това пише в биографията му Захари Стоянов. Ботев прави опит да избяга от затвора, но неуспешно. Обвиняват го, че е комунист и работи срещу румънската държава. На събрание на БРЦК в Букурещ се говори за ареста на Ботев. Любен Каравелов отказва да стане поръчител на поета.

Как е истинското име на Васил Левски?

Левски, който също присъства на това събрание, настоява пред касиера Димитър Ценович, да се плати гаранция за освобождаване на Ботев от затвора. Двамата не смеят да противоречат на Апостола и така Ботев е освободен. Големият революционер, обаче, няма пари, с които да стигне до Букурещ. Български емигранти се обръщат към Любен Каравелов да му помогне, но той отказва. През това време Васил Левски стои в Букурещ с надеждата да се срещне отново с Ботев, но за съжаление, не успява. 

Има версия, че Ботев и Левски на са се познавали.

Проф. Иван Стоянов, председател на фондация “Васил Левски”, преди няколко години привежда аргументи против правдоподобността на историята в Букурещ. Проф. Стоянов оспорва не само съвместното съжителство на двамата революционери, но дори и личното им познанство. Липсата на писмото на Кирил Тулешков е сред основните аргументи, че историята за съвместното съжителство в Букурещ, не е реалистична.

Използвани сведения от проф. Пламен Павлов, Христо Т. Христов и проф. Иван Стоянов.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Как е истинското име на Джордж Оруел

Внезапен прилив на сили и още 5 феномена, които се случват на човек преди края му

Кой е най-големият град на остров Гренландия

Кой е най-големият град в Шотландия

Смъртоносен капан: защо котките не трябва да се доближават до прозорци с PVC дограма

3 вида горски плодове за намаляване на мазнините по корема

Ето какво се случва в мозъка, когато вземаме решения за пари или храна

Оливки или черни маслини: Каква е разликата, кое е по-полезно?

Кога НЕ се пекат козунаци за Великден?

Кои са най-лесните начини за боядисване на яйца?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com