Името на кой наш град идва от думата "кал"?

2646
Името на кой наш град идва от думата "кал"?
Снимка: Actualno.com/Веселина Божилова

Днес ще разкрием историята на един специален български град. В съзнанието на мнозина, той е неразривно свързан с трагичните събития от Априлското въстание. Но освен тях, градът крие и древна история, както и любопитно име. Открийте повече за богатото минало на град Батак.

Какво е старото име на Батак

Мястото на днешния град Батак е обитавано от дълбока древност. Поредица от народи и цивилизации са минали оттук, като траки, римляни и българи. Приема се, че в рамките на нашата държава, селището е носило името Батево. Не се знае откъде точно идва това име. Приема се, че на това място се преселват много българи, които бягат от османците. Както на повечето места, османската администрация трансформира старото име на селището в ново. Смята се, че името Батево е трудно за произнасяне и поради тази причина е променено на Батак. Това се вижда както в османските регистри, така и във все още наличен надпис върху чешма в Кричивския манастир от XVI век. Но дори за самото име Батак няма доказано обяснение, но се развива следната хипотеза.

Откъде идва името Батак

Приема се, че коренът на думата "Батак" е от турски и е свързан със значението на "кал". Това име вероятно произлиза от езерото, разположено в северозападната част на града. Местните българи са наричали района "блато" заради многото кал там, докато османците са го именували "батак", тъй като много хора са се изгубили в тази мъглива и покрита с кал местност.

Ролята на Батак в Османската империя

Батак се развива като селище, което пази своите български корени дори в рамките на империята. Развива се интензивен дърводобив в района, който се използва за строеж на много османски кораби. Така баташките търговци играят ключова роля, допринасяйки за запазването на българската идентичност в областта. През периода на Възраждането тези процеси се ускоряват. Ето кои са двете най-известни лица, свързани с града:

  • Йосиф Строителя - Един от най-забележителните игумени на Рилския манастир, който се отличава със своя принос за запазването на манастира в неговия съвременен вид.
  • Георги Бусилин - Автор на един от първите български буквари. Освен това, Бусилин заема значимо място в историята като първият българин, получил лична стипендия от руския император. Още в студентските си години в Гърция, той с Иларион Макариополски полагат основите на "Славянобългарското дружество". Целта му е да подпомогне развитието на българското национално съзнание чрез просветна дейност. През 1844 г., Бусилин издава "Българският буквар" с амбицията да замести остарелите учебни пособия. Изданието, публикувано в над 3000 екземпляра, бързо набира популярност и става широко разпространено.

Баташкото клане

За съжаление, събитието, което се асоциира най-често с Батак, е трагичното Баташко клане от 1876 година. Подробностите от него са добре известни на повечето българи, така че ще пропуснем разказването на ужасяващите детайли. Важно е да разгледаме ролята му в историята. Клането се превръща в един от ключовите символи на Априлското въстание и успява да привлече вниманието на европейската общественост, както в Източна, така и в Западна Европа. Американският журналистът Макгахън е сред тези, които говорят най-много за него, но събитието намира отражение и в изказванията на изтъкнати личности като Виктор Юго, Джузепе Гарибалди, Чарлз Дарвин, Фьодор Достоевски, Лев Толстой, Дмитрий Менделеев и много други. Така Баташкото клане служи като символ на отношението на Османската империя към българското население.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

17 неща в къщата, които крадат здравето ви ден след ден

Какви рискове крие лаймската болест в напреднала възраст?

5 начина да научите децата си да устояват на трудностите в живота?

Как се избелват кокошите яйца, преди да ги боядисаме

Ако искате яйцата да останат здрави, сложете това в тенджерата

Нов начин за боядисване на великденски яйца на райета

Домашни кюфтета - бухнали отвътре, със златна коричка отвън: Как да си ги сготвим

Молитва преди изповед

Стихотворение за 27 април 2024

Любовен съвет за всяка зодия за 27 април 2024

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com