Истинските причини за емоционалните сълзи

5001
Истинските причини за емоционалните сълзи
Снимка: iStock

Хората са единствените същества на Земята, които са способни да плачат под влиянието на чувствата. Сълзите могат да дойдат от трогателен филм, музика, важни събития от живота или от съчувствие. Плачът предизвиква както положителни, така и отрицателни емоции.

Смята се, че плачът е свързан с темперамента и възпитанието, личностните черти и пола, както и освобождаването на невротрансмитера серотонин и мозъчните хормони: окситоцин, вазопресин и пролактин. Тези вещества участват във формирането на привързаност и социално поведение. Следователно раздялата, загубата на любим човек води до тъга и сълзи.

Жените плачат по-често от мъжете. Това е свързано с действието на тестостерона, който инхибира емоционалните реакции.

Защо винаги ти се иска да плачеш?

Няма да повярвате като разберете, че СЪЛЗИТЕ помагат за това

Всички живи същества на тази планета плачат от време на време. Някои повече, други по-малко. Много зависи от това колко чувствителен е ...

Бебетата плачат често и не са срамежливи, това е техният начин да привлекат внимание, да изискват желана играчка или да повлияят на решението на родителите. Възрастните рядко си позволяват да плачат в присъствието на други хора, но понякога болка, негодувание, съпричастност, умора, стрес или, обратно, радост се изразяват по този начин.

Представете си ситуация, в която сълзите се леят поради счупен нокът, малка забележка от външен човек или без никаква видима причина. Може би проблемът е липсата на витамин В12, умора. Но понякога постоянното желание за плач е влиянието на различни патологични фактори.

Психологически фактори

Нестабилността на нервната система се появява при хора, които дълго време са в състояние на нервно напрежение. В същото време се отделят хормоните адреналин, норепинефрин и кортизол, които изтощават организма. Плачът помага да се намали отделянето на тези вещества и да се намали въздействието на стреса върху психиката.

Психични разстройства

Риданията на тъжните филми повдигат настроението

Учени изясниха, че сълзите, които роним при тъжни филми, всъщност допринасят за подобряване на настроението. Изследването е публикувано...

Постоянното желание за плач се случва при психични разстройства. Често те имат изтрити симптоми, така че е невъзможно да се постави диагноза без консултация с психиатър. След прегледа лекарят може да открие едно от следните заболявания:

Депресия. Пациентите са в емоционално депресиращо състояние, но тъгата и сълзливостта могат да бъдат заменени от агресия, раздразнителност. Човек губи всякакъв интерес към живота, любимите хобита, умствената му дейност се забавя, паметта намалява. В тежки случаи се появяват мисли за самоубийство или опити за извършването му.

Посттравматично разстройство. Състоянието възниква след травматично събитие, но обикновено не веднага, а след няколко седмици. Човек се измъчва от кошмари, неприятни спомени, понякога има мисли за собствената му безполезност, усещане за обреченост. Положителните емоции избледняват. Понякога това разстройство може да доведе и до самоубийство.

Паническо разстройство. Това е психично заболяване, при което се появява внезапен пристъп на страх, човек губи контрол над поведението си, усеща силен удар на сърцето, усеща задух, треперене и коремни спазми. Много от тях започват да плачат.

Деменция. Заболяването често се проявява в напреднала възраст и води до намаляване на паметта, вниманието, мисленето. Емоциите на човек се изтриват, но има желание постоянно да плаче.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Стихотворение за 19 април 2024

Любовен съвет за всяка зодия за 19 април 2024

Таро хороскоп за 19 април 2024

Стъпки в пясъка: Притча, която всеки християнин трябва да прочете

Да имате приятелка от тези зодии е истински дар

Какво е сомнилоквия и колко хора са засегнати от този феномен?

Как се наричат нишките в банана и напълно безопасни ли са за здравето ни

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 19 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 19 април /валутен калкулатор/

Скрити лимонки: Това са наистина най-сексуалните зодии

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Любопитно