Историята на Лабрадор ретривър и защо всички толкова ги обичат

98832
Историята на Лабрадор ретривър и защо всички толкова ги обичат

Лабрадор Ретривърът е порода куче, което произлиза от други две породи. Именно от тях е наследило и най-добрите си характеристики. Ретривърът е верен приятел, отличен домашен любимец и много интелигентно животно.

Лабрадорският ретривър е сладка, любвеобилна, най-популярната порода в Америка. Ретривърите са дружелюбен, приветливи и способни да се грижи за цялото семейство.

За породата Лабрадор ретривър

Здравият, добре балансиран Лабрадор може да достигне 55 – 57 см и да тежи от 24 до 36 кг. Плътната и твърда козина на Ретривъра е в жълто, черно или типичен шоколад. Главата му е широка, очите блестят от любезност, а дебелата, заострена „опашка“ сякаш винаги сигнализира за вродената готовност в породата.

Лабораториите са дружелюбни и винаги приятелски настроени. Те се обвързват с цялото семейство и общуват добре с други кучета и хора.

Лабрадорът е ентусиазиран спортист, който изисква много упражнения и физическа активност. Той умее да плува и харесва игри, с които поддържа физическа и психическа форма.

Лабрадор Ретривър се отглежда с висококачествена храна за кучета. Храненията трябва да са съобразени с ветеринарният лекар, независимо дали се купуват от търговската мрежа или се приготвя в домашни условия.

Диетата трябва да е подходяща и съобразена с възрастта на кучето. Някои са предразположени към наднормено тегло. Важно е да се селди за правилния прием на калории и телесна маса.

Диетата може да е важна и от помощ при тренировките, но твърде многото храна може да доведе до затлъстяване. Важно за всеки собственик на Лабрадор е да знае, кои човешки храни са безопасни и кои не. Диетата на кучето, в т. ч. приема на чиста, прясна вода са от изключително значение за неговото здраве.

Историята на Лабрадор ретривър

Лабрадор ретривър е традиционният куче от Нюфаундленд. В миналото е използван за ловене патица и риболов. Породата става популярна в началото на 1800 г., когато Лабрадори са забелязани от английски благородници, посещаващи Канада. Тогава графове и лордове се завърнали в Англия, пренасяйки малки екземпляри кучет. През втората половина на 19 век британските животновъди усъвършенстват и стандартизира породата.

Физическите и темпераментни характеристики на породата се установили и днес са познати на милиони почитатели.

Сред най-типичните за Лабрадора характеристики са късата, плътна, устойчива на външни влияния козина. Естествените инстинкти, наследени от предците, които се гмуркали в ледените води на Северния Атлантически океан, за да ловят риба.

Дебелата, заострена опашка наричана опашка на видра. Тя служи като мощно кормило, с което непрекъснато се движи напред и назад, докато плува. Тя подпомага при завъртането му. Що се отнася до характерния темперамент на породата, той е отличителен за породата, колкото и опашката на видра.

Лабрадорът се харесва на хората и заради характера си. Той е нежен, интелигентен и приспособимост. Именно това го превръщат в идеално куче. При определяне на основните качества, най-важният е неговият темперамент.

Любопитни факти за Ретривър

Много лаборатории заимствали с други видове кучета, за да създадат характеристиките на лабрадора. Почитателите му, обаче били готови да напишат закон за анти-кръстоска.

Лабрадорът ретривър не идва от остров Лабрадор, а от остров Нюфаундленд. Името на породата е дадено от остров Лабрадор, макар, че не е родното му място.

Той е една от основните породи, избрани като кучета водачи и спасители.

Прародители на Ретривъра са големите нюфаундлендски кучета, от Нюфаундленд. Първото доказателство за произхода им е от 1593 година. В тази година португалци описали кучетата в записки. Те ги нарекли, не само интересни на външен вид, но и полезни на сушата и във вода.

Кучета от тази порода развиват до пет километра в час докато плуват.

Най-отличителните характеристики на Лабрадорския ретривър са късата, гъста, устойчива на атмосферни влияния козина; опашка „видра“; изчистена глава с широк гръб; мощни челюсти; и „мили” приятелски очи, изразяващи характер, интелигентност и добър темперамент.

Обонянието на Лабрадорите е с 25 % по-добро от на Немска овчарка. Това нарежда лабрадорът Йоги от Великобритания в номер едно в разкриването на 490 случая с наркотици. За това той е награден със Златен Рицарски Медал.

Грижи за Лабрадор Ретривър

Кучето Лабрадор Ретривър е активно и се нуждае ежедневно да изразходва енергията си. Лесно се приспособява, както в дома, така и на двора. За Лабрадор Ретривър, отглеждан в апартамент са нужни 2-а пъти дневно разходки и един път седмично или месечно дълги разходки из природата.

Кучетата от тази порода харесват да плуват. Козината им е водоустоичива и така я поддържат чиста. Клепналите уши може да са признак за инфекция.

Обучение на Ретривър

Куче, изчезнало преди 10 години, се прибра при семейството си

Куче, изчезнало преди 10 години, се прибра при семейството си в американския щат Пенсилвания. Дебра Сойервелд и роднините й са смятали...

Лабрадор Ретривър трябва да се обучава, за да се съхрани и развива интелекта му. Той е изключително умен и бързо долавя, какво се иска от него.

Хранене на Ретривър

Лабрадорът е куче, което разходва много енергия и не стой на едно място. Затова и храненето му трябва да е богато на протеини. Лабрадор харесва някои плодове и зеленчуци, яйца и кисело мляко.

Заболявания при Лабрадорите

Като цяло Ретривърът е силна и здрава порода. Сред характерните на породата заболявания са тези на тазобедрени стави - дисплазия, дисплазия на лакетни стави, атрофия на ретината, която може да бъде прогресивна, обръщане на клепачите, различни дерматити, катаракта, епилепсия, хранителни алергии, някои сърдечни заболявания.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Защо имаме замъглено зрение сутрин?

Как да пием чай правилно?

5 храни, за които да забравите след тренировка

5 храни, за които да забравите след тренировка

Как се пише: убедително или обедително?

Какво никога НЕ трябва да се казва и прави на гробището

Стихотворение за 19 април 2024

Любовен съвет за всяка зодия за 19 април 2024

Таро хороскоп за 19 април 2024

Стъпки в пясъка: Притча, която всеки християнин трябва да прочете

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Защо имаме замъглено зрение сутрин?
Защо имаме замъглено зрение сутрин?

Събуждането със замъглено зрение може да бъде досадно или обезпокоително. Когато не сте сигурни какво замъглява зрението ви, лесно е да се чудите...