Избор на мебели за баня - как да не сгрешим

1619
Избор на мебели за баня - как да не сгрешим
Снимка: Pexels.com

Обзавеждането е едно от най-ключовите промени, които можем да предприемем за своята баня. То е и нейна основна част, тъй като не е само с декоративна, но и с практична цел.

Това е причината да обърнем внимание на редица фактори, които да ни насочат към правилния избор. Така няма да съжаляваме за избора си след време. Ето и някои от тях.

Стил

Преди да започнем с търсенето на перфектните мебели за баня, важно е да се спрем на стил. Не е добра идея да сложим класическо обзавеждане на модерна баня. В последните години на мода са по-раздвижените и съвременни стилове.

Ако мебелите в банята ще се използват ежедневно, ще ни трябват големи чекмеджета, които да можем да организираме по желания начин. В случай че банята е за гости, можем да се съсредоточим над дизайна. Важното и при двата случая е да се постигне добър баланс между функционалност и стил.

Размери

Размерът на банята е ключов за планирането на нейното разпределение. Така ще можем да оползотворим максимално пространството, с което разполагаме. Тази информация ни е нужна не само ако помещението е малко, но и ако е голямо.

Целта е да се покрие точната площ, за да бъде банята естетически издържана. Без значение дали търсим модерно или класическо обзавеждане за баня, размерите са от съществено значение.

Практичност

За да се превърнат мебелите в нещо полезно, те трябва да имат добро разпределение. Ако обичате всичко да е подредено и организирано, малки чекмеджета са достатъчни.

В случай че имате много козметика и вещи за банята и искате всичко да ви е под ръка, големите са по-удачен вариант. Разбира се, всичко зависи от предпочитанията ви. Нещо, което не трябва да се забравя, е че тези мебели ще се използват дълги години, затова трябва да са максимално практични.

Цвят

Важно е цветът на мебелите да пасне добре на дизайна на банята и плочките. Има много производители, които правят един и същи модел мебели в много цветове. Бялото обикновено е най-често срещаното, но има мебели и в други цветове като синьо, сиво, дъб… всичко зависи от производителя.

Материали

Мебелите за баня са инвестиция както в средносрочен, така и в дългосрочен план. Това е причината да заложим на качествени мебели, дори и това да натежи на бюджета ни.

Mомента на пазара можем да открием богато разнообразие от материали и начини на изработка на мебелите.

Ето и най-често срещаните от тях: 

●      ПДЧ - това е най-икономичният вариант и от него ще намерим голям избор от модели. Качеството на ПДЧ е от ниско до средно и не е толкова устойчиво при дълго време употреба, каквито са следващите опции.

●      MDF - материалът е със средно качество. Благодарение на факта, че може да се обработва по лесен начин, MDF позволява мебелите да бъдат изработени красиви. В допълнение, той “се разбира” много добре с бои и лакове. Това е и причината за добрите резултати в дизайна.

●      Масивно дърво - най-висококачественият и най-скъп вариант, който е и правилният избор, ако бюджетът не е фактор. Тиковото дърво е устойчиво на влага и може да се използва с десетилетия. В масовите магазини трудно се намира обзавеждане за баня от дърво и често се изработва само по поръчка.

Покритие

Накрая трябва да погледнем и покритието на мебелите. В момента можем да избираме между меламиново, полиуретаново или лаково покритие. Те са водоустойчиви, напълно подходящи за банята.

Понякога се увличаме от естетиката или от цената и забравяме нещо основно: мебелите за баня са подложени на постоянна и интензивна употреба и висока влажност. Издръжливостта на материалите е важно, за да бъде обзавеждането от полза максимално дълго време. Винаги се доверявайте на магазини, доказали своето качество.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com