Журналистка почина заради преработване

3072
Журналистка почина заради преработване
Снимка: iStock/Guliver

Служителка на японската национална телевизия NHK е починала вследствие на преработване, след като е работила извънредно 159 часа за един месец, пише британският The Guardian.

Мива Садо, на 31 години, е работила в централата на телевизионния канал в Токио и за един месец си е позволила да вземе само два почивни дни. Тя умира от сърдечен удар през 2013 г., но едва сега работодателят й прави случая публично достояние, по искане на нейното семейство. Малко след инцидента службата за трудови стандарти в Япония обявява, че тя е претърпяла „кароши“ – смърт от преработване.

Япония се готви за предсрочни избори

Министър-председателят на Япония Шиндзо Абе разпуска в четвъртък долната камара на парламента във връзка с предсрочните избори, които щ...

Младата жена е работила като политически репортер и в месеците преди смъртта си е отразявала избори в страната през юни и юли 2013 г.

Смъртта на Садо се очаква да окаже нов натиск върху японските власти за справяне с големия брой смъртни случаи, причинени от прекомерна работа, която се очаква да се полага от много служители в Япония.

Новината идва две години след друг подобен случай, при който млада служителка на рекламната агенция Dentsu се самоуби вследствие на прекомерния стрес от работата си. През април 2015 г. 24-годишната Матсури Такахаши отне живота си, след като е работила извънредно над 100 часа в месеца преди смъртта си. Няколко седмици преди това тя е написала в социалните мрежи, че иска да умре и е „физически и психически разбита“.

Нейният случай предизвика национален дебат за японската работната култура, при която често пъти служители са принуждавани да работят извънредно дълги часове, като по този начин те засвидетелстват своята отдаденост, дори и да има малки или никакви доказателства, че подобна дейност допринася за продуктивността, предаде БГНЕС.

Японският премиер ще се срещне с Владимир Путин

Японският премиер Шиндзо Абе ще пристигне на официално посещение в Москва тази седмица, съобщиха от Кремъл. В рамките на визитата си то...

Правителството на премиера Шиндзо Абе предложи да сложи таван на броя часове извънреден труд на месец от 100 ч. и да въведе наказания за компаниите, които позволяват на своите служители да прехвърлят това ограничение – мерки, които според критици все още излагат работниците на риск.

По данни на властите в Токио един от всеки петима служители в страната е застрашен от „кароши“. До 2016 г. над 2000 души са се самоубили заради стрес, свързан с работата им. В същото време стотици други са загинали от инсулт, инфаркт и други състояния, предизвикани от дългото време, прекарано на работното място.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Стихотворение за 19 април 2024

Любовен съвет за всяка зодия за 19 април 2024

Таро хороскоп за 19 април 2024

Стъпки в пясъка: Притча, която всеки християнин трябва да прочете

Да имате приятелка от тези зодии е истински дар

Какво е сомнилоквия и колко хора са засегнати от този феномен?

Как се наричат нишките в банана и напълно безопасни ли са за здравето ни

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 19 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 19 април /валутен калкулатор/

Скрити лимонки: Това са наистина най-сексуалните зодии

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Любопитно