Как да бъдете добър слушател?

1572
Как да бъдете добър слушател?
Снимка: iStock

Хората имат основна нужда да видят, че са били чути. Това е вярно както в официална обстановка, така и в ежедневното ни общуване с най-близките ни хора. Работниците, които усещат, че шефовете им ги изслушват, показват по-голяма ангажираност и мотивация към работата си.

Пациентите, които вярват, че доставчиците им на здравни услуги ги изслушват, са по-удовлетворени от грижите, които получават, и е по-вероятно да спазват предписаните медицински режими. Хората, които вярват, че романтичните им партньори ги изслушват, са по-удовлетворени от връзката си и са по-отдадени на нея.

Хората показват, че изслушват партньора си, по най-различни начини. Според психолозите обаче много от тези сигнали "слушам" могат да бъдат фалшифицирани. Така че предизвикателството е следното: Как наистина да разберем, че другият човек наистина ни слуша, а не симулира?

4-те зодии, които са най-добри слушатели

ПОКАЖЕТЕ, ЧЕ СЛУШАТЕ

Слушането е сложен процес. За разлика от това да чувате нещо, което е пасивно, слушането е активно поведение. Например, можете да чуете, че някой говори, дори и да не обръщате внимание на това, което казва. Слушането обаче изисква не само внимание, но и активно обработване на информацията.

Това означава, че трябва да разберете какво се има в предвид, а това изисква усилия. Интуитивно погледнато, именно това е смисълът на слушането - да обръщате внимание и да полагате усилия, за да разберете.

Въпреки това психолози посочват, че има и трета стъпка към ефективното слушане в ежедневните разговори, а именно да покажете на събеседника си, че го слушате. На всички ни се е случвало да усещаме, че другият човек не ни слуша. И когато това се случи, бързо губим интерес към продължаване на общуването. За да продължим разговора, трябва да покажем, че слушаме другия човек.

Ето защо мъжете са лоши слушатели

СИГНАЛИ, КОИТО СА ЛЕСНИ ЗА ФАЛШИФИЦИРАНЕ

Изразяването на слушане се разделя на три категории - невербални, паралингвистични и вербални. Невербалните сигнали включват жестове на езика на тялото, като кимане и усмивка, които имат за цел да сигнализират за нашия интерес към това, което другият човек има да каже. По същия начин погледът в очите често се тълкува като знак, че слушаме. Предоставянето на такива невербални знаци със сигурност може да накара събеседника да почувства, че е изслушан, и това често го кара да иска да говори повече. Въпреки това, тези сигнали за слушане са лесни за фалшифициране.

На всички ни се е случвало да участваме в разговори, в които през цялото време сме поддържали контакт с очи, усмихвали сме се и сме кимали, без да сме чули нито дума от думите на събеседника си.

Понякога просто сме учтиви, въпреки че ни е скучно. Друг път сме твърде заети да планираме какво ще кажем след това, за да слушаме другия човек. И в двата случая обаче сме измамили другия човек. Ако можем толкова лесно да заблуждаваме другите, значи и ние можем да бъдем заблудени.

Принципи, които трябва да спазваме за добри взаимоотношения

Малко по-надеждни са паралингвистичните сигнали. Тези сигнали включват поведение, като например смеене и звуци като "аха" и "мхм" или просто "да". Правилното използване на паралингвистичните сигнали предполага да обръщате определено внимание на това, което казва вашият събеседник.

Това е така, защото трябва да ги вмъквате в подходящи моменти от разговора. Въпреки това основно кадансите на говорещия ни подсказват кога да се засмеем или да предоставим паралелна реплика, а опитните събеседници могат да правят това дори когато умът им е другаде.

СИГНАЛИТЕ, КОИТО ТРУДНО СЕ ФАЛШИФИЦИРАТ

Има и вербални изрази на слушане. Те включват главно перифразиране на току-що казаното от човека или задаване на допълнителни въпроси. Според психолозите това са най-честните сигнали за слушане, защото не могат да бъдат фалшифицирани. Не можете да перифразирате току-що казаното от събеседника ви, ако не сте слушали, нито да задавате правдоподобни последващи въпроси.

Възможна ли е комуникация с отвъдното?

Вашият събеседник може да повярва или да не повярва, че го слушате, ако използвате невербални или паралингвистични сигнали. Някои хора ще ги приемат за истински, но други ще знаят, че са ги фалшифицирали преди и също ще се усъмнят във вашата искреност. Ако обаче перифразирате току-що казаното от вашия събеседник, той ще знае, че наистина сте го слушали, и емоционалното въздействие върху него ще бъде значително. Същото важи и ако зададете последващ въпрос, който логично произтича от това, което другият човек току-що ви е казал.

Ето това е начина да сте по-добър слушател. Макар и в забързания ни живот да е изкушаващо да се преструваме, че слушаме, когато преминаваме през деня на автопилот, вглъбени в себе си и пренебрегвайки хората около нас, в крайна сметка чувстваме, че животът ни е празен и безсмислен. 

„Богатият и пълноценен живот идва от смислените взаимодействия с други хора. Когато показваме на другите, че наистина ни е грижа за тях, ние обогатяваме техния живот - и нашия собствен също“.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Експерт: Качественото месо се познава още в магазина по това

Досега сте яли сиренето грешно - ето как е правилно

Марулята ще остане свежа по-дълго, ако направите това

Притча за огромния смисъл на трудностите в живота ни

Стихотворение за 24 април 2024

Любовен съвет за всяка зодия за 24 април 2024

Таро хороскоп за 24 април 2024

Днес тези три зодии отварят нова страница в живота си

Ето какво трябва да знае всеки стопанин на куче: Могат ли кучетата да ядат домати

Тези 7 съвета ще върнат щастието в живота ви

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com