Как да елиминираме мухъла вкъщи?

11415
Как да елиминираме мухъла вкъщи?
Снимка: iStock/Guliver

Влагата е един от най-лошите ви съквартиранти и често понамирисва, заради мухъла. Той лесно се разпространява навсякъде и превзема стени, бани, шкафове и каквото друго се сетите. Премахването му понякога може да бъде трудно и доста често почти невъзможно. Все пак, има някои техники, които можете да опитате, когато видите мухъл, за да се отървете от него.

В банята

Тя създава перфектните климатични условия за появата на мухъла. Влагата му позволява да се развие в труднодостъпни места, като фуги, силиконови поставки и други. Тук можете да приложите белината за почистване. Повърхностите са достатъчно здрави, за да издържат агресията ѝ.

Използвайте гумени ръкавици, когато работите с белината. След основното почистване може да се заредите с разтвор 1:4 вода и белина и периодично да пръскате, за да се отървете от мухъла и плесента.

От стените

Няма как да се справите с мухъла, докато имате влажна стена. Колкото и козметични процедури да правите, те просто ще са без резултат. Опитайте се да изолирате стената от влагата, а след това премахнете и мухъла. Ако имате остъклен балкон и мухълът се образува зад някоя мебел, то я преместете или я махнете. При големите прозорци не трябва да допускате изпотяване Задържаната влага със сигурност ще подпомогне плъзгането на мухъла зад прозорците или под тях.

От дрехите

За съжаление мухълът може да се види и в дрехите. Тук белината би могла да бъде полезна, но ако не искате да съсипете любимата си дреха, то използвайте такава без хлор, която действа с активен кислород. За всеки случай проверете как препаратът ще се отрази на дрехата, като тествате на незабележимо място.

Как да справим с плесента в банята, без да използваме агресивни препарати?

Плесента в банята се забелязва обикновено по ъглите, плочките, фугите, по съединителните точки на водопроводните и канализационни тръби...

От въздуха

Най-доброто средство е да оставите да се проветрява постоянно. Да, това е сравнително лесно лятото, но зимата е доста трудно, освен ако времето не е хубаво. Поради тази причина е добре да използвате и други похвати за справяне с лошите миризми и мухъла.

В този случай на помощ идва добрата стара сода. Тя е доказано средство за премахване на миризми. Изсипете известно количество сода в малка купичка и я оставете в стаята. Ако искате и имате котка, можете да опитате и с гранули за котешка тоалетна. И двете неща се сменят на всеки 2-3 седмици.

Можете да използвате и препарати за справяне с мухъла, но те дразнят дихателната система. Етеричните масла и по-специално това от чаено дърво ще свърши същата работа. Разтворете 20 капки от него в 1 чаша вода. След това пресипете в бутилка със спрей и напръскайте повърхността. Оставете го да попие и накрая подсушете добре.

 

Ако имате мухъл у дома, използвайте тези евтини и добре познати средства!

В случай че забележите мухъл в дома си, с него може да се справите не само със скъпите специализирани препарати – но и с помощта ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 26 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 26 април /валутен калкулатор/

Подреждането на детска стая не е лесно: не допускайте грешки

Как да се държим с мъж, който ни е наранил?

Плодове, които не трябва да ядете, ако искате да отслабнете

По какво може да се познае старият козунак

Какво задължително се яде на Лазаровден?

Как да проверим яйцата дали са пресни

Борба с времето: Как се променят зъбите с възрастта?

В коя държава официалният език е каталонски

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com