Как да изгоним голите охлюви

12861
Как да изгоним голите охлюви
Снимка: БГНЕС

Голите охлюви са едни от най-обезпокояващите вредители, които могат да застрашат култивираните растения. Когато стане топло и влажно, те тръгват на рояци в градината или парцела и унищожават корените, леторастите и листата на растенията. В резултат на това те стават слаби и по-малко устойчиви на болести. Борбата с охлювите не е лесна, но има доказани начини да ги извадите успешно от градината си. Ето няколко от тях.

Как да се отървете от голите охлюви?

Приложете капани за охлюви

За да се отървете от охлюви, можете да поставите листа от зеле, листа от репей или влажни дъски, катранена хартия или парцали върху влажната почва. Охлювите ще се събират там, за да се скрият през деня от високите температури. След това трябва да ги хванете и да ги махнете от градината. Може да се направи и друг вид капан. Достатъчно е да налеете бира в купа, буркан или съд и да поставите няколко такива капана на местата, където се срещат най-много охлюви. Интензивната миризма на бира ще примами охлювите в контейнера и ще ги отвлече от растенията. Веднъж паднали в капана, вредителите вече няма да могат да излязат от капана.

Как да се справим с охлюви с вълна

Вълната може да се използва и за борба с охлюви. Така че, можете да покриете лехите с парчета вълна или да ги разстелите в основата на растенията. Поливаният материал ще се разшири и ще образува плътен защитен слой, над който охлювите няма да искат да се катерят.

Засадете растения, които плашат охлювите

Голите охлюви унищожават реколтата ви, но има начин да ги прогоните

Много от хората, които полагат грижа за градината си, ще знаят, че голите охлюви са едни от най – често срещаните вредители. Люби...

Струва си да помислите за това, когато планирате градината си. Можете да засадите в нея растения, които плашат охлювите. Те включват мащерка, настурция, теснолистна лавандула, бял равнец, градински чай, лук и чесън. Тези растения могат да бъдат засадени в средата на цветното легло сред други видове.

Направете естествен препарат срещу вредители

Можете също да изплашите охлюви с натурален спрей за растения. Смес от течен оборски тор и пелин е идеална за тази цел. 150 г пелин трябва да се залеят с пет литра вода и да се накиснат за един ден. Запасът трябва да се смеси с разреден течен оборски тор в съотношение 1:5 или 1:10. Препаратът ще може да се използва след 3-4 седмици.

Направете писти от гасена вар

Друг начин за борба с охлювите е да се образуват пътеки от гасена вар между леглата. Това лекарство изгаря деликатната кожа на охлювите и ги убива. Тази процедура се извършва най-добре вечер, когато охлювите започват да излизат от скривалищата си.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

12 здравословни закуски, които ще ви направят по-слаби и красиви

Как да почистите езика си от плака и бактерии?

Топ 10 на най-говоримите езици в света

Топ 4 най-странните зодии

Знаете ли колко е дълга Великата китайска стена

Край на самотата: 5 знака, че сте на път да срещнете своята сродна душа

Топ 4 на зодиите, които пленяват с красота и остър интелект

Кулинарна приказка: 5 интернационални ресторанта в София

Какво е бронирано кафе и защо хората го пият?

Тези зодии са сродни души на Телец

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com