Как да пестим енергия в кухнята?

1803
Как да пестим енергия в кухнята?
Снимка: iStock

Нека да видим как можете да спестите от електричество в кухнята - място, където домакинята трябва да прекарва значителна част от времето си.

1. Икономично пране

Знаете ли, че пералнята е един от най-енергоемките уреди във вашия дом? Не можете без него - това е факт. Единственото нещо, което можете да направите, е да се уверите, че процесът на измиване се извършва възможно най-ефективно по отношение на икономията на енергия.

Правила за енергоспестяване при работа с пералня

По време на работата на пералната машина около 85-90% от енергията се използва само за нагряване на водата. По този начин, чрез понижаване на температурата на водата за измиване, консумацията на енергия може да бъде значително намалена. Ако перете с топла, а не с гореща вода, можете да намалите консумацията на енергия почти 2 пъти.

За да сте сигурни, че спадът на температурата не влияе върху качеството на прането, не чакайте, докато дрехите станат „изключително замърсени".

Опитайте се да включите машината само когато е достатъчно пълна, не я използвайте "по дреболии". Съвременните перални машини ви позволяват да избирате специални режими за частично зареждане, което пести енергия.

2. Енергийно ефективно готвене

Има няколко прости начина за пестене на електроенергия при готвене (особено за апартаменти, които имат електрическа печка).

- Винаги използвайте подходящи по размер тенджери и тигани. Тоест, за да изпържите едно яйце относително казано, не е необходимо да слагате огромен тиган на котлона. Разумното използване на съдовете за готвене ще спести енергия.

- При затворен капак водата ще заври по-бързо. По този начин спестявате не само време, но и консумирана електроенергия, свеждайки до минимум "изтичането" на топлина в околната среда.

Не е нужно да сварявате цял чайник, за да си направите чаша чай - това ще бъде загуба. Сварете колкото ви е необходимо. В същото време трябва да се отбележи, че електрическите чайници изразходват много енергия (въпреки че са станали толкова част от живота ни, че домакините не мислят за това).

3. Хладилник и фризер

Разположението на хладилника може да повлияе на неговата енергийна ефективност - това е основно правило. Уверете се, че е защитен от пряка слънчева светлина и не е разположен близо до печката / фурната. Nе забравяйте да оставите няколко сантиметра свободно място зад хладилника за циркулация на въздуха. Не забравяйте да размразявате редовно хладилника, ако е необходимо. Ледът замръзнал по стените, прави фризера по-труден за работа, принуждавайки го да изразходва повече енергия.

Не оставяйте вратите на хладилника отворени дълго време, тъй като студеният въздух „изтича“. И проверете дали изолационното уплътнение по периметъра на вратата не е повредено - "безопасността" на студа също зависи от това.

Не слагайте топла (камо ли гореща) храна в хладилника, тъй като ще отнеме много енергия, за да се охлади. Винаги изчаквайте храната да се охлади, преди да я приберете.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 17 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 17 април /валутен калкулатор/

7 съвета за разведряване на настроението в мрачен и облачен ден

5 дестинации, където има огромна вероятност да ви оберат

Тази отвара от розмарин ще направи и най-сухата коса блестяща

Тази маска за лице против бръчки с жълтък е истински хит през пролетта

Как се почиства запушена цедка на кафемашина?

Кои са най-известните участници в Първата българска легия?

Каква е била традиционната българска закуска в миналото?

Каква е основната разлика между белка и златка?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com