Как да познаем качественото разтворимо кафе в магазина

3667
Как да познаем качественото разтворимо кафе в магазина
Снимка: Amr Taha / Unsplash

Повечето хора предпочитат разтворимо кафе сутрин. Бързо, вкусно и удобно е. Не всички производители обаче следват технологията за правилно приготвяне на разтворимото кафе. Експерти обясняват как се избира добра напитка в магазина.

Според правилата производителят трябва първо да смила кафеените зърна и след това да приготви кафе от този прах. След това кафеената напитка трябва да се изпари. Слага се на водна баня, разбърква се и се изчаква, докато цялата вода се изпари. Получава се маса, която трябва да се изсуши. Разтворимото кафе е готово! Вкусно! И най-важното – естествено! Но спазват ли всички тези правила производителите на разтворимо кафе? И какво всъщност се озовава в чашите на потребителите?

 „Като цяло как изглежда една кутия кафе. Трябва да е плоска, без вдлъбнатини, без никакви повреди. След това разгледайте внимателно етикета. Не трябва да има правописни грешки. Без скачащи букви, без плаващи линии “, съветват експертите.

През зимата кафето има повече ползи, отколкото предполагате

Нищо не изглежда по-хубаво от това да се събудите с гореща чаша кафе сутрин. Кафето не е просто напитка, то е усещане. Както една извес...

Когато купувате кафе, не се колебайте и отваряйте капака. Под него трябва да има слой фолио. Ето как съвестните производители защитават продукта си от влага.

„Липсата на такъв защитен филм в опаковката трябва да ни предупреди. Това е, най-вероятно, някакъв фалшификат.

Има три вида разтворимо кафе: най-евтиното - на прах, гранулирано - малко по-скъпо. Но лиофилизираното кафе ​​струва най-много. Това се дължи на по-сложната производствена технология.

Кафеената вода се изпомпва в колоната за пръскане под налягане, която вече се отлага под формата на прах. Така става едно разтворимо кафе на прах. Гранулираното кафе се приготвя по подобна технология. Този прах се събира и изпарява. Частиците се слепват и се получават такива гранули. Най-скъпият вариант за производство е лиофилизираното кафе, тъй като се използва вакуумно сушене при ниски температури.

Искайки да намалят цената на даден продукт, нечестните производители често правят фалшификация. Например, черни зърна, заразени с гъбички, се използват като суровина. От което напитката придобива неприятен вкус.

Какво ще се промени, ако се откажете от кафето?

Въпреки факта, че кафето има неоспорими предимства, то не е подходящо за всеки. Освен това само 10% от любителите на кафе не злоупотреб...

За да разберете дали в кафето има чужди примеси, трябва да го залеете с вода. Натурален продукт във вряла вода ще се разтвори само за половин минута. В топлс - за три.

Производителите мамят и с вида кафе. Евтината робуста се представя за скъпа арабика. Но е лесно да откриете измамниците с чиста вода - достатъчно е да определите нивото на киселинност на напитката.

По правило киселинността на арабика е по-висока от тази на робуста.

„Разтворимото кафе, в по-голяма степен от натуралното зърнено кафе, допринася за промени в баланса на микроелементите, премахвайки калциевите йони от тялото. Следователно, то може да провокира уролитиаза. Разтворимото кафе има по-силен диуретичен и холеретичен ефект, повишава киселинността на стомашно-чревния тракт“, споделят лекари.

Не трябва да се пият повече от три чаши разтворимо кафе на ден без вреда за здравето. Освен това, първият прием на ароматна напитка трябва да бъде на пълен стомах. И е по-добре да добавите мляко или сметана към кафето.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

8 вредни комбинации от храни, които ядем ежедневно

Как се пише: известна или извесна?

Защо бабите закачат дафинов лист над леглото

Как да пречистите дома си от негативна енергия със сол

Знаете ли каква информация носи всяка цифра от ЕГН-то

Учени: Срещите с приятели ни предпазват от внезапна смърт

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 29 март /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 29 март /валутен калкулатор/

9 натурални енергийни напитки, които ще ви заредят с енергия

Каква е разликата между акрилни и темперни бои?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com