Как да предпазите децата от слънчево изгаряне на плажа

2122
Как да предпазите децата от слънчево изгаряне на плажа
Снимка: iStock/Guliver

Слънчевото изгаряне в детска възраст може да бъде много опасно. Кожата има памет и тези изгаряния създават опасност от развитие на рак на кожата в зряла възраст. Да предпазите децата от хапещите слънчеви лъчи, се оказва нелека задача.  Те трудно се задържат под чадъра на сянка, не обичат слънцезащитните кремове, често играят на брега, а системният досег с водата увеличава опасността от изгаряне.

Събрали сме за вас полезни съвети и хитри трикове, с които да предпазите децата си на плажа от слънчево изгаряне и да съхраните здравето им.

1.       Ако детето е малко, напълнете надуваема лодка или басейн с малко вода и го поставете под чадър с УВ филтър. Повечето деца се заиграват в лодката и прекарват достатъчно време на сянката. Ако оставите детето просто на хавлията, не очаквайте, че ще се задържи там. Помислете за интересни играчки, с които да се забавлява в басейна си и не го изпускайте от поглед. При малките деца дори няколко пръста вода може да са опасни.

2.       Превърнете нанасянето на слънцезащитния крем в игра. Нека детето ви да рисува с вашия крем рисунки по тялото ви. После разменете ролите. Така децата не възприемат нанасянето като досадно и задължително, а като забавно и желано. Факторът трябва да бъде висок – 50. За да е още по-забавно, потърсете слънцезащитни средства с цвят, създадени специално за нежната детска кожа и съобразени с вкусовете на децата.

3.       Не пропускайте шапката с козирка, а при най-малко съмнение за изгаряне, облечете на детето лека бяла прохладна горна дреха, която да предпази кожата му от по-нататъшните увреждащи действия на слънчевите лъчи.

4.       Ако детето вече е изгоряло, пропуснете плажа поне за ден. Дори под чадъра то няма да е предпазено. Занимавайте го с игри на открито в парк, ако е наличен такъв, или се доверете на аниматори, които да го забавляват на закрито.

Защо е важно да внимаваш с излагането на слънце?

През лятото много от нас решават да се занимават с дейности на открито: отиват на плаж, плуват в морето или басейна, правят слънчеви ба...

5.       Играта с водни пистолети е опасна. Те допринасят не само за тичане по горещия пясък и постоянно влизане във водата, за да бъдат напълнени, но и системното мокрене със струя върху тялото създава водни капки, които като лупи привличат слънчевите лъчи и причиняват тежки изгаряния.

6.       Ако детето ползва слънчеви очила, те трябва да са висок клас, сигурни и с доказана защита. Фалшивите слънчеви очила от пазарите ще доведат до увреждане на очите и са опасни за здравето особено на малките деца и подрастващите.

Кои възрастови групи са най-предразположени към слънчево изгаряне?

Децата до 2-3-годишна възраст са най-податливи на изгаряне, тъй като свойството на епидермиса да произвежда меланин, придаващ тен, все още е недоразвито в тази крехка възраст. Бебетата над 6 месеца не трябва да прекарват време на плажа след 10 часа и преди 17. За по-малките е непрепоръчително да се водят на плаж и да се излагат на слънце. Те все още нямат и развита терморегулация и опасността не е само от слънчево изгаряне, а и от прегряване, слънчев удар, обезводняване.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Не хвърляйте старото великденско яйце - ето за какво се ползва

Тези 6 храни съкращават живота

Как трябва да се грижи за себе си жена след 35 години, за да запази младостта си

Може ли тази толкова известна добавка да ни помогне да отслабнем?

След Цветница започва най-тъжната седмица за християните

Само в кои 2 дни може да се боядисват яйцата за Великден

Как е най-добре да се пържат мекиците от готово тесто?

Как се нарича страхът от открити пространства – и как се лекува?

Готвач издаде кои са перфектните гарнитури за агнешко месо

Пожелания за Цветница 2024

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com