Как да премахнем лошата миризма от канала в банята?

51031
Как да премахнем лошата миризма от канала в банята?
Снимка: iStock

След „приключението“, наречено почистване на фугите в банята, най-често споделяният проблем, за който домакините търсят решение, е миризмата от канала в банята. Тя може да създаде усещане за липса на хигиена в мокрите помещения, дори да ги почиствате всеки ден, както и да ви откаже от отпускащата вана на свещи с чаша вино в края на изтощителен работен ден.

За да се справите с миризмата от канала в банята, важно е да знаете какво я поражда и как да противодействате, за да превърнете отново това кътче от дома си в оазис на спокойствието и приятните преживявания, в любимото ви място за сутрешното разкрасяване и вечерния релакс.

 

Причини за миризма от канала в банята

Не бива да се примирявате с лошата миризма от канала в банята ви или да се опитвате да я маскирате с ароматизатори. Това не е трайно решение, което да разреши проблема ви. Важно е да установите първоизточника на миризма, причината да мирише каналът в банята ви, да се справите с тази причина, отстранявайки я, за да решите трайно проблема. Сред най-честите причини за лоша миризма от канала в банята са:

Ето как да забравим за лошата миризма от канала!

  • запушване на канала, което може да е причинено от натрупване на косми или нещо заседнало, което не може да мине през канала, поради което се превръща в развъдник на бактерии, причиняващи вонята,
  • корени на дървета, които причиняват течове от подземни тръби,
  • натрупване на варовик и утайки с течение на времето.

Може да се съмнявате в първата причина, ако вие или друг член от семейството ви има дълга коса, която забелязвате, че капе под душа, или ако се съмнявате в изпускане или изхвърляне на предмет, който не му е мястото там, да, мокрите кърпи нямат работа в канала. Бръсненето на мъжа ви също може да е ключът към загадката, ако задръства канала.

По отношение на втората причина няма как да гадаете или да се справите сами особено ако живеете в блок.

Може да се усъмните, че причината е третата, ако сте забелязали, че водата е варовита, жилището ви е по-старо и се предполага, че е изминало достатъчно време, за да се натрупа варовикът.

Това, че разбрахте защо най-често може да усетите зловонната миризма на сяра от канала в банята, не ви помага да разрешите проблема, но пък е чудесен начин да разберете как да предотвратите повторение на неприятната ситуация – като не изхвърляте нищо в тоалетната чиния, мивката и ваната, почиствате космите от банята, преди да са отпътували към канала, а как да се справите с вече появила се неприятна миризма ще ви насочим сега.

Каналите излъчват неприятна миризма? Ето как да се отървете от нея

Как да премахнем лошата миризма от канала в банята?

Бактериите не са желани в банята ви, която трябва да е оазис на чистота за тялото ви? Ароматизиращите спрейове няма да ги премахнат. Не маскирайте вонята, проблемът не е само, че усещате неприятната миризма, тя е нездравословна и сочи, че трябва да обърнете внимание на банята си, която може да предпазите от неприятна миризма от канала, като следвате тези съвети и правила:

  • Освободете се от нежеланите натрупвания в канализацията, като изсипете в нея съд с вряща вода, в която сте разтворили сода за хляб и оцет. Само да не изсипете цяла бутилка! Няколко лъжици са достатъчни. Що се отнася до содата, може да я използвате и преди да сте усетили неприятна миризма от канала – действа предпазващо, а превенцията е по-доброто решение от усилията за справяне с вече появил се проблем.
  • Има още по-приятен вариант на рецептата със сода и оцет – сода и лимон. В този случай не се нуждаете от вряла вода, а ще се насладите и на двойната полза от лимона – свежият цитрус ще допринесе за уникален приятен аромат на помещението. Почистването със сода и лимон е лесно и бързо. Поръсете сода за хляб върху канала си и налейте малко лимонов сок. Сместа ще шупне и ще премахне миризмите от канала ви.
  • Проверете вентилационните отвори и не допускайте запушването им.
  • Ако миризмата не е силна, а деликатна и нямате сода, оцет или лимон под ръка, то и само голям съд с гореща вода може да ви помогне.

Ако проблемът е по-сериозен, отколкото очаквате, няма да съумеете да се справите сами. Ако нито един от съветите не проработят, първо тествайте с препарат за отпушване от магазина, а след това, ако проблемът стои, се обърнете към специалист. Водопроводчиците знаят как да се справят с лошата миризма от канала в банята.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Какво е истинското име на Марк Твен

Научете най-щастливия ден за всяка зодия от седмицата, 29 април - 5 май

Извън Атина: Кой е най-големият град в Гърция

Къде се намира най-високият водопад в Европа

Топ 5 на най-красивите места в Европа през пролетта

Кой е най-големият полуостров в света

Тези 3 цвята никога не трябва да се използват за боядисване на яйца за Великден

В коя държава е най-голямото пристанище в Европа

Не хвърляйте старото великденско яйце - ето за какво се ползва

Тези 6 храни съкращават живота

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com