Как да разпознаем фалшиви телефонни номера?

41114
Как да разпознаем фалшиви телефонни номера?
Снимка: iStock/Guliver

Фишинг, фалшиви имейли и съобщения, телефонни повиквания, които целят да откраднат личните ви данни, парите ви, достъпа до банковата ви сметка. Измамниците стават все по-изобретателни и трябва да бъдете много внимателни. Потребителите, които нямат опит със социалните мрежи, с имейлите и като цяло с интернет, са най-лесни за заблуда и най-често попадат в ръцете на измамниците. Често съобщенията в електронната ви поща изглеждат сякаш наистина изпратени от банката ви. Лесно може да се подведете и да кликнете на линка в собщението, а от там пътят към загубата на средства е много къс.

Телефонните измами предхождат тези, осъществени чрез интернет. Схемите са многократно разкривани, станали обществено достояния, случаите с изхвърлени през балкона пари от измамените са разказани чрез медиите. Но и днес има хора, които лесно се подвеждат и са готови да поставят финансовата си сигурност и личните си данни на изпитание поради непредпазливост. Ето защо въпросът как да разпознаем фалшиви телефонни номера все още е на дневен ред, въпреки че много се изговори и изписа по въпроса.

НИКОГА не правете това, ако искате да се предпазите от най-новата измама по телефона

Какво наричаме фалшиви телефонни номера?

Това обикновено са телефонни номера, които претендират да са на лице или институция, които познавате. Например получавате смс от номера на приятел, който ви моли за средства, но се оказва, че сте жертва на измама и всъщност номерът съвсем не е неговият. Как изобщо е възможно това? Измамниците използват уеб базирани услуги, с които срещу скромна сума изпращат фалшиви SMS съобщения, на които стои името на изпращача – в случая на приятеля ви. Това е особено опасно, тъй като лесно може да се заблудите, когато на екрана ви се изписва името на близък човек, и да реагирате необмислено в спешната ситуация, без да се досетите, че сте жертва на измама. Измамниците използват именно спешността на ситуацията, фактът, че сте притеснени и че трябва да действате бързо, както и психологическия аспект на преживяването – тревожността, че нещо лошо е сполетял близък или приятел ви прави по-малко предпазливи и като цяло немислещи трезво.

Как да разпознавате фалшиви телефонни номера?

Как тогава да разпознаете фалшиви телефонни номера, щом името на ваш близък стои там? Лесно е. Само няколко простички стъпки, извършени заедно или поотделно, ще ви спасят от неприятности.

1. Проверете от къде – от коя държава – идва съобщението или повикването

Всеки SMS съдържа в себе си информация за изпращача, тоест номера, от който е изпратен и който измамниците могат да фалшифицират, и центъра за съобщения, от който е изпратен и който не може да се манипулира. Този център за съобщения, когато съобщението е фалшиво и не идва от приятеля ви в България, а от чужбина и платена уеб базирана услуга, няма да започва с кода на България +359, а с други цифри. Ако видите други цифри, различни от посочените +359, имайте предвид, че това най-вероятно е опит за измама. Кодът ще ви помогне значително да разпознаете фалшиви телефонни номера.

Ако чуете тези думи по телефона, веднага затворете!

2. Внимавайте на кого отговаряте по телефона

Ако обаждането е от непознат номер, който изглежда странно и различно от стандартните телефонни номера, или дори изглежда нормално, но човекът се представя за лице от институцията Х и изисква от вас лични данни, затворете. Вероятно това е измама или разговорът увеличава драстично сметката ви за телефон. Институциите – банки, полиция, поща и т.н. не изискват лични данни по телефона. Ако все пак се съмнявате дали наистина не ви търси вашата банка, наберете официалния ѝ телефон, след като затворите на съмнителния.

3. Проверката е форма на доверие

Ако изпитвате съмнение дали наистина не е в беда ваш близък и дали не сте затворили на приятел, нуждаещ се от помощ, наберете телефона му и се чуйте с него. В 99% от случаите ще се окаже, че вашият близък нито е в беда, нито ви е писал или звънял. Винаги когато се колебаете как да постъпите, преминете през тези три точки, които ви помагат да разпознаете фалшиви телефонни номера. Те ще ви помогнат да не станете жертва на измама.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Какво вещае появата на мравки у дома?

Защо НЕ трябва да перете на 40 градуса?

Топени боядисани яйца – нов метод, който трябва да тествате

Психолог: 4 причини, поради които вторият брак е по-щастлив

Какво никога не се прави през Страстната седмица?

Най-разтърсващата притча за прошката

Стихотворение за 25 април 2024

Любовен съвет за всяка зодия за 25 април 2024

Таро съвет за всяка зодия за 25 април 2024

Това се случва с тялото ви, ако пиете мляко преди сън

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com