Как да се отървете от миризмата на изгоряло у дома?

1858
Как да се отървете от миризмата на изгоряло у дома?
Снимка: iStock

Обичайният уют в дома може да бъде нарушен от неприятна миризма. Например миризмата на изгоряло след неуспешно готвене. За да се справите с нея, понякога трябва да се потрудите.

Първи стъпки

Най-важното нещо след отстраняване на причината за дима е да освободите остатъците от пушека и да напълните помещението със свеж въздух. За да направите това, най-добре е да провокирате течение. Ако атмосферните условия позволяват, отворете възможно най-много прозорци, включително и в съседните стаи или на входната врата. Ако разполагате с вентилатор, поставете го в центъра на задименото помещение. И изчакайте ситуацията да се подобри.

6 полезни съвета да се отървете от неприятната миризма в кухнята

Ако притежавате климатик, пречиствател на въздуха или и двете, не бързайте да ги пускате в действие веднага. Те трябва да се включат на втория етап от работата, след основната вентилация, т.е. при затворени прозорци и входна врата.

Ако сте претърпели пожар, е необходимо да се отървете от безвъзвратно развалените вещи възможно най-скоро, тъй като повечето от предметите, които ни заобикалят, абсорбират много добре миризмите. Особено важи за текстил, хартия (на първо място тапети), дърво. Другите вещи трябва да се изперат с балсам и да се изнесат на въздух. Килимите и връхните дрехи ще трябва да се почистват химически.

За да неутрализирате неприятните миризми, можете да използвате освежители за въздух под формата на спрейове. Но внимавайте да не навредите на здравето на близките си, като прекалите с пръскането.

3 лесни начина да се справим с неприятната миризма в кухнята

Много ефективен начин за премахване на миризмата на изгоряло е да окачите мокри кърпи в апартамента. Накиснете плътни кърпи или чаршафи в студена вода и ги окачете на вратите, мебелите или ги нанижете на конец. Когато кърпите изсъхнат, повторете процедурата няколко пъти, докато миризмата бъде окончателно унищожена. След няколко часа трябва да можете да възстановите свежестта в стаите си. Ако в домакинството ви има йонизатор за въздух, включете го през нощта. Той ще ви бъде от голяма полза в случай на значителен дим.

Удобни инструменти в кухнята

Влажното почистване е много полезен начин за борба с миризмата на изгоряло. Добавете деветпроцентов трапезен оцет към кофа с вода в съотношение сто грама оцет на литър вода. И измийте пода, тавана, стените, мебелите и други предмети. Можете да използвате амоняк вместо оцет.

Кафето също е добър помощник в борбата с неприятните миризми. Ще ви трябват печени зърна. Сложете петнадесет или двадесет зърна върху чинии и ги поставете в стаите си.

Можете да се отървете от неприятната миризма и с помощта на ароматни билки като мащерка, лавандула, маточина, риган. Сложете по-голяма тенджера на котлона и поставете билките във водата. Варете, без да покривате с капак, за около тридесет минути, докато парата стане ароматна.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 20 май /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 20 май /валутен калкулатор/

Кои жени са по-склонни да имат момчета - може да се изненадате от отговора

Научете най-щастливия ден от седмицата за всяка зодия, 20 - 26 май 2024

Няколко начина да се защитите от негативни влияния

7 типа мъже, които никога не изневеряват, но не бързайте да се радвате

Готвач разкри кои са най-добрите картофи за пържене

След тези 7 комплимента всяко свястно момиче ще си тръгне

Махнете ги незабавно: 5 неща, на които не им е мястото в хола

Защо е добре да ремонтирате дома си през лятото?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com