Как да възпитате емоционална интелигентност у детето си?

14910
Как да възпитате емоционална интелигентност у детето си?
Снимка: iStock

Емоционалното обучение е ежедневна работа с нашите деца и със себе си, чиито плодове ще повлияят на всички аспекти на семейния и индивидуалния живот. Да ги научиш да идентифицират, приемат и управляват емоциите си по здравословен начин, е ключът към тяхното щастие.

Основна част от родителството е емоционалното възпитание. Да ги научиш не само да идентифицират емоциите си, но и да ги приемат и изразяват по здравословен начин, е много важно за живота им.

Смърт на любим човек, идването на малко братче, много взискателен учител, злополука, когато влязат в пубертета, когато се отделят да живеят сами, започнат да работят, намерят си гадже, създадат приятелски отношения, когато станат родители и др. Това са само някои примери за ситуации, в които доброто емоционално образование им дава инструменти да ги изживеят по най-добрия начин, да се справят с тях или да ги преодолеят.

Възможността да напътстваме децата в това емоционално развитие означава, че като възрастни осъзнаваме как се справяме със собствените си емоции и какво генерират емоциите на детето в нас, и че можем да мислим и да работим върху това.

Как сме се научили да управляваме емоциите си?

На културно ниво можем да видим, че сме от различни поколения, в които емоциите не са били управлявани, а напротив, тенденцията е да ги потискаме или отричаме ​​и фрази като „не плачи“, „трябва да бъдеш силен", бяха много разпространени. „Не се страхувай“, „млъкни, виж как те гледат хората“, „не се ядосвай“ и т.н. От своя страна всички ние имаме определена история във връзка с управлението на емоциите, която идва от нашите родители или други представители на близкото ни обкръжение.

Защо е необходимо социалното и емоционално изучаване в училище

Социално-емоционалното учене е нещо, което липсва като методика и система в българското образование. Неговата цел е да научим децата да...

От друга страна, всеки има своя начин на изразяване на емоции и това е изключително важно за здравословното развитие не само на индивидуално ниво, но и по отношение на другите.

Дори днес много родители не говорят с децата по теми, които могат да бъдат трудни, за да не се чувстват зле или защото вярват, че като малки подрастващите „не разбират“ или „не осъзнават“. Но децата, дори и да са много малки, възприемат всичко, което се случва в обкръжението им.

Много е важно като родители да вземем предвид какви неща бихме искали да променим по отношение на начина, по който сме отгледани, да култивираме у децата си „емоционална интелигентност“, а не само да се фокусираме върху рационалната интелигентност.

Терминът "емоционална интелигентност", популяризиран от Даниел Гоулман, американски психолог и автор на книга със същото име, включва:

Емпатия (способност да се поставите на мястото на другия, да знаете какво чувства другият)

Българите са в средата на IQ класацията в Европа

България е на едно от средните места в Европа по коефициент на интелигентност (IQ) с 96 точки. В класацията след нас са Румъния, Сърби...

Изразяването и разбирането на чувствата

Контрол на настроението ни

Независимостта

Способността за адаптиране

Съчувствие

Емоционалната интелигентност - как да я използваме?

Нашите емоции, това благословия ли е или нещо пречещо в живота? Съвременните учени считат, че не е нито едното нито другото. Емоциите с...

Способността за решаване на проблеми междуличностно

Постоянство

Сърдечността

Доброта

Уважение

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 24 април /валутен калкулатор/

Вече не е антитенденция: 6 решения от 2000-те, които отново са на мода

Как нещата втора употреба ще ви донесат неприятности в живота?

Кога да признаете любовта си на един мъж и как да го направите без думи?

6 невидими на пръв поглед признака, че сте попаднали в лапите на женкар

Ето какво да направите, за да спре чантата да пада от рамото ви

Това са кралиците на зодиака

Тези двойки зодии остава заедно завинаги

Кои тънкости при печене на скара трябва всеки да прилага

Възглавница за качествен сън: Полезни съвети

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com