Как хората с деменция осмислят света?

3012
Как хората с деменция осмислят света?
Снимка: iStock

Хората с деменция се ориентират в сложна и променяща се реалност, тъй като когнитивните им функции постепенно намаляват. Разбирането на начина, по който те осмислят света, хвърля светлина върху сложните механизми на тяхното съзнание и подчертава значението на съпричастната грижа.

Деменцията, която често се свързва с болестта на Алцхаймер, засяга паметта, познавателните способности и разсъжденията. В резултат на това хората с деменция разчитат повече на емоционалните си преживявания и сетивните си възприятия, за да интерпретират заобикалящата ги среда.

Въпреки че способността им да си спомнят скорошни събития може да отслабне, емоциите и далечните спомени могат да останат ярки. Вследствие на това те могат да реагират по-силно на познати лица, музика или аромати, които предизвикват положителни емоции.

Деменция: 10-те най-малко известни симптома, които всеки трябва да знае

Понятието "време" може да се обърка за хората с деменция. Линейното време може да изгуби своята хватка, което води до смесване на минало, настояще и бъдеще в техните разкази. Усещането им за реалност може да се корени в определен период от миналото и те често да разказват истории от тази епоха. Като се включат в тяхната времева реалност, лицата, полагащи грижи, могат да създадат значими връзки и да облекчат чувството на объркване.

Пространственото осъзнаване може да се промени и при хората с деменция. Местата, които някога са били познати, могат да се превърнат в непознати територии, което допринася за дезориентация. За да се ориентират в тях, те често разчитат на пространствени сигнали и ориентири, а не на изрични указания. Адаптирането на средата, така че да включва познати предмети, и свеждането до минимум на безпорядъка могат да осигурят комфорт и усещане за познатост.

Общуването може да се превърне в предизвикателство, но хората с деменция често предават своите емоции и нужди чрез невербални сигнали. Наблюдението на езика на тялото, изражението на лицето и промените в тона на гласа могат да дадат представа за техните чувства и желания. Активното слушане и състрадателното реагиране могат да засилят чувството за сигурност и разбиране.

Деменция: 12 рискови фактора, които всеки трябва да знае

Лицата, полагащи грижи, и техните близки играят решаваща роля в оформянето на реалността на хората с деменция. Като приемат техните уникални гледни точки и се научат да виждат света през техните очи, полагащите грижи могат да създадат среда на съпричастност и утвърждаване. Обикновени дейности, като припомняне на стари снимки или участие в занимания с изкуство и занаяти, могат да носят радост и да стимулират когнитивните функции.

Хората с деменция изграждат своето разбиране за света по начин, който съчетава емоции, сетивни преживявания и фрагментирани спомени. Лицата, полагащи грижи, трябва да подхождат към тяхната реалност със съпричастност и търпение, като адаптират общуването и средата, за да осигурят комфорт и чувство за принадлежност. Като признава значението на емоционалните връзки и запазването на положителните спомени, обществото може да създаде по-приобщаваща и състрадателна среда за хората, които се движат по трудния път на деменцията.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Най-хубавото стихотворение за Цветница

Любовен съвет за всяка зодия за 28 април 2024

Таро съвет за всяка зодия за 28 април 2024

Цветница е! Мощна молитва към Пресвета Богородица

Кумичене 2024 г.: Една от традициите на Цветница

Цветница 2024 г.: Традиции, символика и легенди

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 28 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 28 април /валутен калкулатор/

Как се нарича най-здравото великденско яйце из България?

Топ 3 на зодиите, които са най-трудни във връзка

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com