Как козината на вашата котка да стане гладка и копринена

8668
Как козината на вашата котка да стане гладка и копринена
Снимка: iStock/Guliver

Кой стопанин не би искал козината на котката му да е гъста и лъскава. Разбира се, един от важните фактори е наследствеността на породата. Има, обаче, няколко прости съвета за обгрижване, които могат да помогнат козината на котката ви да изглежда още по-здрава и по-красива.

Редовно разресване

Ако котката има голяма козина с дебел подкосъм, е необходимо да я разресвате всеки ден. Няколко минути са достатъчни, но това е нужно да се прави редовно. Такова старателлно разресване, разбира се, не е задължително за късокосместите, но можете да го разресвате 1 -2 пъти седмично.

Подобна регулярност е важна, за да не се образуват заплитания върху „коженото палто“, да се намали загубата на косми и да се намалят рисковете от образуване на безоарни камъни. По този начин собственикът ще може да поддържа гладкостта и копринения вид на козината на котката си възможно най-дълго.

Борба със заплитането

Ако разресването не помогне или по някаква причина е трябвало да пропуснете няколко сесии, козината може да се заплете и да се образуват неприятни възли. По -добре е да премахнете такава сплъстена козина веднага. Ако възелът е голям, можете просто да го отрежете или да се свържете с професионалист - фризьор на животни.

Продукти за грижа за козината

Понякога собствениците използват човешки шампоани и балсами, за да се грижат за козината на своя домашен любимец, но това е изключително погрешно. Животните не могат да използват козметични продукти, защото те могат да докарат тежки алергии, дерматити и някои други неприятни последици за животните.

Причината е различното ниво на киселинност на кожата, поради което се появяват такива реакции. Освен това, етеричните масла не трябва да се използват за върху животни, тъй като тяхното предозиране може да доведе до отравяне на котките.

Без стрес

Хигиенните процедури често са стрес за котките. По принцип тези животни се грижат сами за себе си, тъй като облизват мръсотията и неприятните миризми с грубия си език.

За да направите миенето и къпането приятно, най -добре е да настроите котката си предварително. Дайте почерпка, не правете резки движения. Важно е също и вие да сте спокойни, в противен случай стресът може да се предаде на котката.

Правилното хранене

Що се отнася до храненето, котките се нуждаят от различни витамини и минерали. Такива добавки могат да се приемат допълнително към диетата на домашния любимец, или можете да се купува готова храна, съдържаща нужните съставки. За красива козина е по-добре да обърнете внимание на Омега-6 мастни киселини и цинк.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Кога е полезно жабуренето с кислородна вода?

Защо имаме вдлъбнатина между носа и горната устна?

Как се пише: заместник министър-председател или заместник-министър-председател?

Това са най-мразените зодии

Колко километра летят щъркелите, за да стигнат до България?

Мравките ще изчезнат завинаги - просто направете това

Лунен календар за април 2024: В кои дни НЕ трябва да харчите пари

Лалетата ще издържат 2 пъти по-дълго, ако сложите това във вазата

Най-добрият ден за миене на прозорци - ще привлечете късмет и пари

Учените правят важно откритие: Дълголетниците са от тази кръвна група

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com