Как къпането ни помага да пестим вода

2644
Как къпането ни помага да пестим вода
Снимка: iStock/Guliver

Душовете с ниско налягане понякога се смятат за най-екологични, но скорошно проучване в Обединеното кралство показва друго. Експериментът на изследователите показва, че колкото по-високо е налягането на водата, толкова по-кратка е продължителността на къпането и следователно по-малка консумацията на вода.

Още: 10 начина да пестим вода у дома

Как да намалим консумацията на вода?

Може ли увеличаването на налягането на душа да намали потреблението на вода? Екипът от изследователи инсталира сензори на 290 душа, което им позволява да събират данни за продължителността на над 86 000 отделни къпания. В това изследване средната продължителност на къпането е изчислена на 6-7 минути. Въз основа на продължителността на всяко къпане, екипът успя да изчисли количеството вода, необходимо за всяка употреба. Резултатите разкриват, че душове с високо налягане са свързани с по-ниска консумация на вода.

Като цяло екипът установи, че потреблението на вода е намалено с до 60% при високо водно налягане. Изненадващо откритие, като се има предвид, че изборът на душ с ниско налягане често се представя като по-екологично решение. Едно от обясненията, представени от изследователите в техния доклад, е, че „хората не просто изключват душовете си след определен период от време, а по-скоро хората спират да се къпят, когато са постигнали определено изживяване“. С други думи, удовлетворението от къпане под високо налягане може да насърчи хората да прекарват по-малко време под струята.

Обърнете внимание, че налягането не трябва да се бърка със скоростта на потока: докато първото се отнася до силата, с която се изхвърля водата, второто се отнася до количеството вода, доставяно от душа. Съавторът на изследването Иън Уокър казва, че „докато душовете с нисък дебит просто доставят по-малко вода от душовете с висок дебит, душовете с високо налягане водят до по-ниска консумация, тъй като се изключват по-рано от душовете с ниско налягане“.

Още: Колко често е полезно да се къпем?

Настройването на таймер може да помогне за спестяване

Изследователите също така подчертават предимствата от създаването на система с таймер за ограничаване на продължителността на къпане. „Интелигентен таймер помогна да се намали консумацията на вода с до 53% при средно водно налягане“, отбелязват изследователите. Авторите установяват, че продължителността на къпане на участниците в експеримента има тенденция да се увеличава през седмиците, независимо от налягането. „Интелигентните таймери обаче помогнаха за стабилизиране или намаляване на потреблението с течение на времето“.

Учените обаче посочват, че са необходими допълнителни изследвания, за да се определи по-точно защо увеличаването на налягането под душа вероятно ще намали потреблението на вода от участниците. Трябва също да се отбележи, че заключенията на изследователите, трябва да се тълкуват предпазливо, поне за момента.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Как да си направим сами боя за яйца

Как най-лесно се белят пъдпъдъчи яйца

Защо мигаме с очи?

Кога е полезно да се ядат сурови фъстъци и кога не?

Помага ли за отслабване ходенето по 1 час всеки ден?

Това не е съдба: 6 причини, поради които сте се влюбили в мъж, когото едва познавате

17 неща в къщата, които крадат здравето ви ден след ден

Какви рискове крие лаймската болест в напреднала възраст?

5 начина да научите децата си да устояват на трудностите в живота?

Как се избелват кокошите яйца, преди да ги боядисаме

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Как да си направим сами боя за яйца
Как да си направим сами боя за яйца

Когато става въпрос за боите, които използваме по Великден, някои от нас може да се притесняват от химикалите, които се използват в комерсиалните...