Как най-лесно да свалим старите тапети?

4844
Как най-лесно да свалим старите тапети?
Снимка: iStock

В сезона на ремонтите новите дрехи за стените – тапетите са сред най-често извършваните промени в дома. Ситуацията се усложнява обаче от старите тапети, които обикновено покриват стените на жилищата. Те придават индивидуалност и стил на всяка стая, а съвременните десени, материи и покрития не само галят окото, но и улесняват домакинята – спомнете си за миещите тапети и за тези, с които лесно прикривате несъвършенства по стените, но свалянето им е досадно, времеемко, често трудно и оставящо следа.

Как най-лесно да свалим старите тапети, за да преминем към обличането на стените в новата им премяна и да се насладим на резултата днес, а не след седмица стъргане на стари тапети и наводнение от мокренето им  вижте в статията.

Тапети у дома? Модерни идеи и какво е демоде

Как най-лесно да свалим старите тапети – трикове и съвети, които доказано работят

Преди да започнете, изнесете от стаята всичко, което е подвижно и подлежи на пренасяне. Дори най-лесното премахване на тапети и поставяне на новите, дори най-малкият ремонт може да причини щети на мебелите и вещите ви. Тези, които са твърде тежки или обемни и не може да пренесете, покрийте добре. Важно е да покриете и пода с кърпи, тъй като ще използвате вода и може да го намокрите, което е крайно нежелателно при някои подови покрития. С цел безопасност задължително покрийте контактите така, че да сте сигурни, че в тях няма да проникне вода. Готови сте с подготовката, сега да видим и конкретните съвети как най-лесно да свалим старите тапети.

-          Преди да изберете техника за премахване на старите тапети, следва да знаете не само от какво са изработени те, но и на каква стена са залепени. Гипсокартонът не търпи прекомерно намокряне, имайте го предвид.

-          Използвайте нож или друго подходящо средство, за да отлепите ъгълчето на тапета. Ако то се отлепи без следа, имате късмета да сте поставили в стаята си свалящи се тапети и ще ви бъде много лесно. Ако обаче отдолу остане хартия или ако ъгълчето на тапета не помръдне, то следва да запретнете ръкави и да се заемете с водната артилерия.

-          Намерете верните помощници за свалянето на тапетите. Необходими са ви спрей бутилка, градинска пръскачка или валяк за боядисване, за да нанесете разтвора за сваляне на тапетите върху малка част от стената, изчакайте малко да попие и тогава действайте. Работете на малки участъци, така ще ви бъде много по-лесно, отколкото ако намокрите цялата стена.

Блогър изброи основните плюсове и минуси на тапетите и боята

-          Може да използвате за остъргване на стената нож за тапети. С него се работи лесно и ще ви помогне в справянето с тази трудна задача.

-          Може да включите в работата си уред с пара като парочистачката в дома ви например. Тя ще ви помогне да отлепите и премахнете по-лесно тапетите от студената вода. Задръжте уреда за пара към тапета, за да разхлабите лепилото, след което започнете да стържете, докато от тапета не остане и следа. За да проникнат парата и водата по-лесно в тапета, може да направите малки прорези с подходящ инструмент – например макетно ножче. Така ще ви е по-лесно и всичко ще се случва по-бързо.

-          Не забравяйте да почистите всички остатъци със сапун и вода, след като свалите тапетите, както и да изчакате да изсъхне стената, преди да започнете да лепите новите дрехи на дома ви.

-          Изберете новите тапети внимателно. Ако предпочетете такива, които се свалят лесно, ще си спестите много нерви и усилия при следващия ремонт.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Трябва ли да са топли яйцата за боядисване?

Тези хитринки за боядисване на яйца ще ви спестят много време!

Прясно агнешко месо - да изберем

Кога се приготвят козунаци за Великден?

Стихотворение за 30 април 2024

Таро хороскоп за 30 април 2024

Ако имате дъщеря, прочетете тази притча

Намислете си число от 1 до 20 и вижте КЪСМЕТЧЕТО си за май месец

Таро хороскоп за месец МАЙ за всяка зодия

Изследователи: Лимбалните кръгове са добър показател за сърдечносъдовото здраве

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Любопитно

Трябва ли да са топли яйцата за боядисване?
Трябва ли да са топли яйцата за боядисване?

Толкова години боядисваме яйца за Великден, че сякаш е невъзможно да измислим нещо ново. Но винаги ще има нови или поне непроверени идеи. Оптималната...