Как сами да лепим плочки

10399
Как сами да лепим плочки
Снимка: iStock

1. Подгответе основата преди полагане на плочките

Първо, внимателно почистете цялата повърхност от мазнини, мръсотия, остатъци от покритие и насипен материал. Подповърхността трябва да е чиста, суха, без прах, стабилна и равна. Колкото по-големи са плочките, толкова по-малко неравности трябва да има подът. Затова изгладете всички неравности с изравняваща смес и спазвайте указаната максимална дебелина на слоя. Разбъркайте сместа за изравняване в чиста вода в кофа за хоросан според инструкциите на производителя. След определеното време на изсъхване грундирайте абсорбиращите основи като циментова замазка. Използвайте грунд върху неабсорбиращи повърхности като бетон или върху много гладки повърхности за по-добро сцепление. В мокри помещения като банята също третирате пода с уплътняващо покритие.

2. Поставете разделителната подложка

В мокри помещения разделителните рогозки са добра алтернатива на хидроизолационната боя, тъй като осигуряват както пълно уплътнение, така и пароизолация. В допълнение, разделящите рогозки отделят слоя от плочките от работната повърхност и по този начин предотвратяват образуването на пукнатини в плочките поради движението на подповърхността. За да поставите разделителните рогозки, просто измерете необходимата дължина на лентите и оставете малко разстояние от около 0,5 см до стените, това е вашата междина за разширяване. След това изрязвате дължините по размер с режещ нож и режеща линийка, нанасяте препоръчаното от производителя лепило върху цялата повърхност на пода, дължина по дължина, и залепвате дължините, като ги притискате към пода с мистрия. След това оставете лепилото да изсъхне, както е описано в инструкциите за обработка.

3. Консумативи за плочки и картина на плочките

Паралелното полагане и диагоналното полагане са често срещани техники на полагане, като моделът на успоредно полагане е по-опростен. Работите симетрично отвътре навън, защото изрязаните плочки са по-малко забележими по краищата. Диагоналният модел на полагане, от друга страна, е особено подходящ за квадратни помещения и прикрива кривите стени. За да изпробвате ефекта на различните модели на полагане, просто поставете няколко плочки една до друга на пода и ги преместете, докато намерите оптималния модел на плочките. Когато планирате своя под с плочки, трябва да имате преглед на цялата си стая и, например, да планирате преходи към съседната стая. Не е нужно да поставяте плочки там, където искате да поставите душ и вана по-късно. След това определяте вашите изисквания за материал въз основа на площта на квадратен метър, която ще бъде облицована.

4. Прикрепете уплътнителна лента

В следващата стъпка нанесете уплътнителна смес и уплътнителна лента между разделителните постелки и стените в цялата стая. За да направите това, първо нанесете слой уплътнител върху пода и ръбовете на стената, след това нанесете уплътнителната лента, така че да се огъва грубо в средата между стената и пода и след това нанесете още един слой уплътнителна смес върху пода и стената ръбове. В ъглите на стаята използвайте ъглови парчета уплътнителна лента вместо уплътнителна лента . Продължете стена по стена по този начин, докато стаята бъде облицована с уплътнителна лента и смес, както и ъгловите части и свържете отделните ленти за подложка на пода по същия начин. След това оставете уплътнителя да изсъхне отново според инструкциите на производителя.

5. Смесете лепило за плочки

След като моделът на полагане е планиран, подготвената повърхност и изсъхването на грунда, подгответе лепилото за плочки според инструкциите на производителя. Смесете лепилото за плочки с бормашина и лопатка в определеното съотношение във вода, докато няма бучки. Когато пазарувате, уверете се, че лепилото за плочки, грундът и фугиращата смес отговарят както на вашия субстрат, така и един на друг: можете да използвате обикновено лепило за плочки върху твърди основи, но използвайте модифицирано с пластмаса гъвкаво лепило за работни и други критични основи и подово отопление. Най-добре е да изберете грунда и разтвора за фуги директно от един и същ производител и да следвате точно техните инструкции при избора и обработката.

6. Първа писта от плочки

При полагане на плочки работите на малки участъци от около 1 m² до 1,5 m² , така че да можете да обработвате нанесеното лепило наведнъж, преди да стегне. За да сте сигурни, че вашите ленти за плочки вървят направо, подредете първите две ленти прецизно. Подравнете първия ред по протежение на разширителната фуга в пода и запазете необходимата междина между всички плочки от първия и втория ред. След това опънете тебеширена линия или насока, която точно следва края на втория ред плочки и маркирайте курса му директно върху разединяващата подложка.

Забележка: Закрепването на направляващите и маркировките не трябва да повреждат разделителната подложка или ще трябва да започнете отначало.

7. Нанесете лепило за плочки

След като приготвеното лепило за плочки достигне определеното време за втвърдяване, започнете от задната част на стаята и нанесете лепилото върху пода в маркирания участък, с дебелина от 5 мм до 10 мм . За да направите това, дръжте мистрията под относително стръмен ъгъл и след това срешете лепилото с назъбена шпатула , така че лепилото да се нанесе равномерно. За дължини на ръбовете до 100 мм изберете шпатула с 6 мм зъби, от 100 мм до 200 мм дължина на ръба една с 8 мм зъби и от 200 мм до 300 мм дължина на ръба шпатула с 10 мм зъби. При дължина на ръба от 300 mm се препоръчва назъбване от 12 mm. От този размер и с плочки от естествен камък и груба керамика или с цепени плочки със силно профилиран гръб за външна употреба, нанасяте също тънък слой лепило за плочки върху гърба на плочката и го разресвате през жлебовете за лепило на под, така че да се създаде оптимална лепилна връзка между двете части. Най -малко 80% от задната страна на плочката трябва да бъде покрита с лепило.

8. Поставете плочки

За полагане натиснете плочките в лепилото с леко усукващо движение. Винаги проверявайте правилната позиция на плочките, защото докато лепилото за плочки все още не е стегнало, все още могат да се правят корекции. Ако е необходимо, почукайте ги внимателно с гумен чук, но не ги притискайте до дъното. Осигурявате правилните разстояния между плочките, като използвате кръстове за плочки, които отговарят на инструкциите на производителя за вашите плочки. Те осигуряват достатъчно голяма и равномерна ширина на фугата и по този начин компенсират движенията и напрежението в пода.

9. Изрежете гранични плочки

Ако е необходимо, изрежете плочките по размер по краищата. При диагонално полагане има повече отпадъци, отколкото при успоредно полагане. Когато измервате и режете, отделете си достатъчно време, за да бъдете точни. Ще ви трябва нож за плочки, за да режете ръбове на плочки. С този инструмент зарязвате плочката от страната на глазурата и след това я разбивате над счупения ръб. Кръгли вдлъбнатини, като пробиви на тръби, могат да бъдат постигнати с клещи за плочки, с които можете да изрежете извивката парче по парче. Като алтернатива можете да използвате бормашина с приставка за рязане на дупки.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 28 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 28 април /валутен калкулатор/

Как се нарича най-здравото великденско яйце из България?

Топ 3 на зодиите, които са най-трудни във връзка

Ново начало в любовта за зодия Рак, ето какво ги очаква до края на годината

Как да имаме най-шарените великденски яйца

Големи промени в любовния живот на скорпионите до края на годината

Отново е на мода боядисването на яйцата с фолио - ето как се прави

Всичко ги разстройва: Най-лабилните зодии

Колко време се пече агнешкото месо, за да е най-сочно

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com