Как се нарича страхът от високо?

12608
Как се нарича страхът от високо?
Снимка: iStock

Докато страховете от затворени и тесни пространства, от обширни пространства, от клоуни, от тълпата на улицата, от шум, от звуци и други са напълно ирационални, безпочвени, тъй като личността, изпитваща фобия, е в пълна безопасност, страхът от високо, макар да е определян като фобия, има нотка обективизъм и не е съвсем безпочвен.

Представете си, че залитнете, докато стоите на края на висока скала – опасно е, нали, тоест страхът не е без причина и се наблюдава реален рисков фактор за здравето или за живота, какъвто липсва при много от останалите фобии. Засегнатите от страха от високо обаче се тревожат не само от покривите на небостъргачите, необезопасените скали и терасите без парапет на последните етажи, често фобията им толкова тежка, че те се боят от незначителни височини и ежедневни дейности като изкачване на стълба или стъпала.

Именно този ирационален страх от малки височини, непредставляващи по никакъв начин заплаха за здравето или живота, води до определянето на страха от високо като фобия.

За да не пречи страхът от високо на ежедневния ритъм, на социалните контакти и на нормалния живот, засегнатите следва да бъдат идентифицирани и да получат помощ – лечение, подкрепа.

Разберете каква е вашата фобия според астрологията

Страхът от високо как се нарича и как да го разпознаем?

Всяка фобия има своето име, като страхът от високо се нарича акрофобия. Тя изключва страхът от летене със самолет, което пак е височина, но е различна фобия – аерофобия. Засегнатите от акрофобия преживяват панически атаки винаги, когато се налага да преодолеят дори малки височини като ниска домакинска стълбичка.

Те изпитват паника, заставайки и близо до прозорците или парапетите на терасите на висок етаж, дори да са напълно защитени – вътре в помещение, а не да съществува реална опасност от падане – тоест без да е налице риск за живота и здравето. Паника и ужас предизвиква у засегнатите често дори само мисълта за височини.

Ето защо страхът от високо, познат като акрофобия, се определя като вид тревожно разстройство, нуждаещо се от специализирана помощ – терапия. Преди да се премине към нея обаче, важно е да се определи дали лицето, което казва „Имам страх от високо“ се бои да застане на ръба на бездънна яма, без да е обезопасено, или да се разходи по покрива на 20-тия етаж – случаи, при които страхът от високо е напълно оправдан и по-скоро липсата му би следвала да ни тревожи, или  лицето се страхува да застане зад прозореца на етажа – ситуация без риск, когато вече можем да говорим за акрофобия.

Разпознаването на рационалния и нормален страх, чувство за самоосъхранение и опасения от нерационалния и паниката е от ключово значение, за да се извърши преценка дали говорим за фобия от височини и дали се налага лечение. Обикновено говорим за фобия от височини, ако се наблюдава:

  • страх от изкачване по стълби,
  • страх от преминаване по мост,
  • страх от забавленията в увеселителен парк,
  • страх от стоене близо до балкон,
  • страх от поглеждане през прозореца на висока сграда. 

10-те най-странни фобии

Как се лекува страхът от високо?

Подобно на всички оставали фобии, предизвикващи чувство на ужас, паник атаки, изразяващи се в сърцебиене, треперене, чувство за предстояща загуба на съзнание, измамно усещане, че смъртта е близо, гадене, пребледняване, прилошаване и други, страхът от високо се лекува чрез няколко различни терапии:

  • медикаментозна, при която най-опасен е възможният рецидив след приключването ѝ, а не толкова страничните действия от лекарствата, макар съвсем да не са безобидни, че кое ли лекарство е и няма такива,
  • психотерапия, която цели трайно решение и преодоляване на фобията дори чрез стигане до корена на  проблема – кога, какво и защо е породило фобията от високо.

Важността на лечението е обусловена не само от необхоодимостта от подобряване на качеството на живота на засегнатия, но и защото това е една от най-разпространените фобии, засягащи сериозен процент от всички, а не рядка фобия, което прави въздействието ѝ важно.

Ако знаем точната причина за страха от високо, със сигурност ще можем да контрлираме тази фобия по-детайлно. Изследователите обаче не са сигурни какво точно причинява акрофобията. Повечето мнения клонят към разбирането, че акрофобията може да произтича от нашата естествена човешка загриженост да паднем от високо място и да се нараним, но е възможно лош житейски опит, инциденти, свързани с височини, или други личностни съображения да са причината за това разстройство на психиката, познато ни именно като акрофобия.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 16 май /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 16 май /валутен калкулатор/

Дрехи с лоша енергия: 10 неща, които ви правят нещастни според фън шуй

Истински гении: 6 неочаквани навика, които разкриват интелектуалец - проверете дали ги имате

Как да имаме успешна връзка с по-млад мъж?

Как да спрем да се обиждаме от други хора: 8 стъпки към нов живот

Дрехи, които ви карат да изглеждате дебели: 10 модни грешки, които всяка жена прави

Сбъднати мечти: как правилно да благодарим на Вселената (и защо е необходимо)

Тайни за гладки пети: Как да предотвратите и лекувате напуканите пети?

Знаете ли как се размножават медузите?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com