Каква е най-голямата разлика между минерална и изворна вода?

22126
Каква е най-голямата разлика между минерална и изворна вода?
Снимка: iStock

Модерният човек масово консумира повече минерална вода в дома си и на работното място, отколкото чешмяна. Мода, грижа за здравето или  криворазбрана препоръка, с която си вредим – какво всъщност представлява консумацията на минерална вода вместо чешмяна и има ли разлика между минерална и изворна вода, разберете сега.

Можем ли да консумираме само минерална вода?

Много хора считат, че водата от чешмата не е добра за пиене – замърсена, хлорирана, минаваща през стари тръби и т.н, поради което купуват огромни количества минерална вода и заместват с нея напълно чешмяната.

Естествено, че има райони или моменти, в които водата от чешмата наистина не е препоръчително да се пие, но това далеч не означава, че следва да я заместим изцяло с минералната през цялото време. Както подсказва името, минералната вода съдържа големи количества минерали, особено магнезий, калций и натрий. Ако лекуващият ви лекар ви е посъветвал да избягвате храни, богати на натрий например, то за вас е вредно да заместите чешмяната вода с минералната.

Качеството на чешмяната вода се следи, полагат се грижи за чистотата и безопасността ѝ и ако здравните власти не са регистрирали замърсяване и няма предписание водата да не се използва за питейни нужди, обикновено тя е напълно безопасна и може да пиете от нея, избягвайки харченето на немалко средства за минерална вода. Не е необходимо и дори не е здравословно да пиете само минерална вода. Това особено важи, ако консумирате само един вид минерална вода. Колкото и да я харесвате, редувайте и сменяйте води, за да не се пренасити организмът ви на определени минерали, на които е богата избраната от вас минерална вода.

Защо пиенето на медената вода е толкова полезно?

Рискове, свързани с употребата на минерална вода вместо чешмяна

- Пластмасата, в която се съхранява минералната вода и свързаният с нея здравен риск, не е за подценяване. Дори да е безвредна сама по себе си тази пластмаса и маркирана като подходяща за храни, неминуемо ще се случи да забравите шишето си в колата в горещото лято и по-късно да пиете от водата.

Нагряването на пластмасата на слънце обаче е опасно и се отделят вредни вещества, които преминават във водата, така че минералната вода може индиректно да е опасна за здравето. Рискът, свързан с пластмасата, лесно се преодолява чрез покупка на вода в стъклени бутилки. Нужно ли е наистина обаче?

- Газираната минерална вода съдържа въглена киселина, която може да причини хълцане или подуване на корема, които не са точно здравен риск и опасни за здравето, но не са и особено приятни. По-сериозен е проблемът, свързан с оралното здраве, който може да бъде причинен от системната консумация на газирана минерална вода. Газираната вода има по-ниско pH от обикновената вода, което я прави леко кисела. Проучванията сочат, че газираната вода значително намалява твърдостта на емайла на зъбите в лабораторни условия и по този начин увеличава риска от кариес.

- Минералната вода не може да бъде подложена на същия процес на дезинфекция като чешмяната вода, тъй като се бутилира при източника, така че съдържанието на микроби може да варира и това може да се окаже опасно за здравето, макар да е рядкост.

От всичко посочено става ясно, че не е необходимо да замествате чешмяната вода с минерална и че последната също може да не е полезна за здравето. А как стоят нещата при изворната вода? Синоними ли са думите минерална и изворна, когато говорим за вода, полезна ли е изворната вода и каква най-голямата разлика между минерална и изворна вода?

Това е първият симптом, че пиете твърде малко вода

Какво е изворна вода?

Според проучването българите като потребители не се вълнуват от етикета на водата и какво пише там – минерална, изворна и т.н. Разлика обаче има между минерална и изворна вода. Преди да видим коя е най-голямата разлика между минерална и изворна вода, нека споменем приликите:

  • И минералната, и изворната вода са природни богатства и продукти.
  • Произходът им е естествен.
  • Продават се бутилирани и съдържанието се посочва на етикета.
  • Добиват се от земята – при извора.

Разлика между минерална и изворна вода

  • За разлика от минералната вода, изворната се добива от по-плитки водоизточници, намиращи се близо до земната повърхност. Изворните води са чисти и не се подлагат на обработка при бутилиране.
  • Изворната вода се отличава от минералните по своя етикет, който у нас от няколко десетилетия е с розов цвят, но не всяка бутилка с розов етикет е изворна, така че е добре да четете самите надписи.
  • Основна разлика между изворна и минерална вода е свързана и с количеството на съдържаните минерали. Минералната е по-богата, поради което е важно да не консумирате един вид непрестанно, а да редувате с чешмяна, трапезна и т.н., докато количеството минерали в изворната не е така високо и може да я консумирате системно.
  • Докато изворната вода е подходяща и за консумация от деца, то минералната следва да не им я сервирате и предлагате.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Отново е на мода боядисването на яйцата с фолио - ето как се прави

Всичко ги разстройва: Най-лабилните зодии

Колко време се пече агнешкото месо, за да е най-сочно

Как да имаме най-шарените великденски яйца?

Не сте очаквали: Топ 4 на най-страхливите зодии

Как да си направим сами боя за яйца

Как най-лесно се белят пъдпъдъчи яйца

Защо мигаме с очи?

Кога е полезно да се ядат сурови фъстъци и кога не?

Помага ли за отслабване ходенето по 1 час всеки ден?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com