Какви са ползите от шафрановото масло и как да го използваме?

4012
Какви са ползите от шафрановото масло и как да го използваме?
Снимка: iStock

Шафрановото масло овлажнява и изглажда кожата. Въпреки че проучванията за ефектите му върху нея са недостатъчни, те показват, че то има антиоксидантни и овлажняващи свойства, което я прави по-гладка.

В козметиката се появяват или препоръчват разнообразни масла за грижата за нашата кожа, като кокосовото, аргановото или лавандуловото. Масло от шафран също е често използвано в продуктите за грижата или лечението за кожата, като серумите за лице, шампоаните против пърхот или лосионите за тяло, както и под форма на разреден вид етерични масла. Растението шафран е известно с ярките си оранжево-жълти цветове. Маслото от шафран в чист вид се приготвя от неговите семена.

Шафранът - това скъпо удоволствие

Испанците отглеждат шафран вече от 1000 години. Арабите са тези, които пренасят на Иберийския полуостров лилавия минзухар - Crocus Sati...

Шафрановото олио и шафрановото етерично масло

Шафрановото олио предназначено за готвене е ядлива версия на пресования тип семена на самото растение. Като вискозна течност, неговият състав е  подобие на този на всяко растително масло. Бива използвано често в кулинарията и като естествен лек, така че може да бъде приложено и  върху кожата. Шафрановото масло  е използвано и за разреждането на някои видове етерични масла.

Етеричното шафранено масло е версия, получена чрез дестилация или пресоването на венчелистчетата и цветовете на самото растение. Въпреки своето име, то няма мазната текстура на кулинарната версия. Чистия вид шафраново етерично масло, е добре да бъде разредено преди нанасянето му директно  върху кожата. Също така, такива масла не трябва да се поглъщат.

Маслото от шафран разполага с потенциален вид полезност за кожата. Някои изследвания показват, че то има аналгетични и противовъзпалителни и антиоксидантни свойства. Поради своите овлажняващи свойства, маслото от шафран  може да бъде използвано  и локално в определен тип козметични продукти за справяне с проблеми с кожата. Също така  я прави да изглежда по-гладка и мека.

Шафранът - подправката, която подлуди света

Ако трябва да изброим част от най-скъпите и модерни удоволствия в света, то няма как да не споменем подправката, по която полудяха всич...

Как да бъде използвано маслото от шафран за кожата?

Просто следвайте указанията на етикета и използвайте готов грим, който съдържа масло от шафран. В чистия си вид, може да бъде приложено директно върху кожата, докато шафрановото етерично масло е добре да бъде разреждано в масло-носител преди нанасяне - или да се добави към крем преди нанасянето му.

Ако искате повече влага в кожата, разредете етеричното шафранено масло в кокосово или бадемово такова. В случай на мазна кожа, маслата от жожоба и гроздови семки са по-подходящи като носещи масла. Тъй като шафраненото масло е напълно безопасно за употреба, то може да бъде всекидневно използвано. Етеричния тип масла са по-силни и са само за употреба за кратко време. Добре е да прекратите тяхната употреба, ако бъдат забелязани признаци на кожно раздразнение или страничен тип ефекти като поява на обриви или копривна треска.

Шафрановото масло помага в борбата с акнето

Най-скъпата подправка в света завладя Родопите

Най-скъпата подправка в света, шафранът, вече се отглежда и в Кърджалийско. Въпреки всеобщото схващане, че грижите за него са трудоемки...

Маслото  от шафран е некомедогенно, което значи, че не запушва порите. Противовъзпалителните му свойства биха могли да се използват за лечението на акне и белези. Прилагането му няколко пъти седмично също може да помогне за изчистване на порите.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

11 стъпки как да спрете да тежите на врата на съпруга си и да започнете да „правите пари“

7 твои маниера, които оставят ужасно първо впечатление след разговор

Вредно ли е да се пие чай непосредствено след хранене?

Освен агне: Какво друго трябва да се яде на Гергьовден?

Как се пише: полилей или полюлей?

Защо задължително се яде агне на Гергьовден?

С какви размери е бил най-големият динозавър?

Кога се боядисват яйца за Великден 2024?

Как да си направим мицел за печурки?

5 неща, които ще издадат същността на кавалера ви на първа среща повече от думите

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com