Какво дете сте в семейството и как това се отразява на характера ви

3519
Какво дете сте в семейството и как това се отразява на характера ви
Снимка: pixabay.com

Характерът на детето е заложен и оформен в детството. Така и редът за раждане в семейството също играе огромна роля в развитието му като личност. Някои деца получават много внимание, докато на други може да се наложи да се борят за това внимание. И това е важен фактор, който ни прави такива, каквито сме. Та кой си ти по ред за раждане, виж сега:

1. Първородно дете

Първородните обикновено следват примера на своите родители. Те ги копират във всичко, наред с техните поведенчески модели. Това е така, защото нямат други ролеви модели в семейството. Ако родителите мотивират първото си дете, вдъхновяват го на всеки етап от развитието и го подкрепят по всякакъв възможен начин, тогава от раждането си, то буквално е „заредено“ с енергия и ентусиазъм. Похвалите и стимулите, също допринасят много за неговото по-нататъшно благополучие. Първородните, обаче често са склонни да станат перфекционисти. Те се страхуват да допускат грешки. Очакват много от себе си и поставят същите критерии за околните. В резултат редът на раждане влияе на това, колко добре са развити лидерските умения у детето.

2. Средно дете (или едно от средните деца)

Средните деца обикновено се опитват поне малко да откъснат „юздите на правителството“ от по-голямото дете. Те усилено доказват своята стойност и независимост. Ако по-голямото дете е миролюбиво, добродушно и спокойно, вероятно е средното дете да бъде по-упорито и упорито, за да привлече вниманието на родителите. Средните деца са проницателни, наблюдателни и адаптивни, тъй като те винаги се опитват да изберат най-подходящото поведение и да заемат посредническа позиция. Освен това те са много добре запознати с всяка ситуация и са наясно със своите силни и слаби страни. Те знаят как да използват силните си страни, което ги прави едни от най-практичните и разбиращи хора.

3. Най-малкото дете

Когато се появи най-малкото дете, родителите вече са мъдри и с опит. Те знаят как да отглеждат деца и вече не се притесняват, дали нещо няма да се обърка. В резултат на това родителите се държат доста спокойно и детето получава по-голяма свобода от по-възрастните. В най-лошия случай тази свобода може да се превърне във все допустимост. От друга страна, по-малкото дете вижда както любовта и грижите на по-големите деца, така и състезанието. То, обаче може да се окаже в изключителното положение на домашен любимец. Тъй като по-малките деца имат по-малко отговорности и ангажираност, те имат по-голяма творческа свобода. Този ред на раждане определя тяхната изобретателност и нестандартно мислене.

4. Единствено дете

Единственото дете се третира по същия начин като първородното дете. Следователно има сходни черти на характера с него. Единственото дете обикновено получава много мотивация, любов и обожание от родителите си. Те, от своя страна искат да го направят почти идеален човек. Единственият проблем, пред който са изправени единствените децата е, че прекарват по-голямата част от времето си с възрастни, тъй като нямат братя и сестри. В зависимост от стила на възпитание, от една страна, единственото дете може да проявява егоизъм и инфантилност. От друга страна се опитва да отговори на очакванията на родителите си и полага всички усилия за това.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Защо се посипва сол пред входната врата

Кои птици са в групата на прелетните

Кои са топли и кои студени цветове

Кои планети в Слънчевата система са газови гиганти

Житейски илюзии: 3 токсични нагласи, от които трябва да се отървете преди 30-годишна възраст

Знаете ли кои храни са най-богати на фибри

Знаете ли кои са седемте чудеса на света

Пазете нервите си: 5 съвета от тибетски монах, за да се отървете от стреса на работното място

6 лайфхака от тези, които са отслабнали без диета

Знаете ли кои са седемте изкуства

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com