Какво се случва с черния ни дроб, когато пием бира?

89896
Какво се случва с черния ни дроб, когато пием бира?
Снимка: carolineandrade / Pixabay

Голяма част от любителите на алкохола обичат да консумират бира. Въпреки дехидратиращите свойства на алкохола, бирата винаги действа освежаващо, особено през лятото. Но и в този случай не се препоръчва да се прекалява с нея, пише eatthis.com.

Алкохолът представлява заплаха за жизненоважни органи - най-вече за черния дроб. Това е така, защото една от ключовите функции на този орган е да разгражда и филтрира токсините и други вредни вещества в кръвта, а алкохолът се счита за токсин.

Но функцията на черния дроб не се изчерпва само до тази дейност. Той също така произвежда протеини, ензими и хормони, които тялото използва, за да предотврати инфекциите.

Черният дроб също така е отговорен за производството на жлъчен сок, който помага за разграждането на мазнините в тънките черва и за отвеждането на отпадъците от тях.

Този орган дори помага за регулиране на съсирването на кръвта. Като двигател на куп основни процеси в тялото, от жизненоважно значение е той да остане в перфектна форма, за да може да функционира правилно и да поддържа здравето ни.

Но ако пием твърде много алкохол, повече от две до три бири всеки ден, тогава черният ни дроб е изложен на риск от увреждане.

Хората, които системно злоупотребяват с алкохол, са изложени на висок риск от развитие на алкохолно мастно чернодробно заболяване, известно още като чернодробна стеатоза. Всъщност е 90% от злоупотребяващите с алкохол страдат от заболяването.

Пиенето на твърде много алкохол може да попречи на разграждането на мазнините в черния дроб, поради което те започват да се натрупват.

Диетолог: Бирата е пагубна за мозъка

Защо бирата има толкова много почитатели? Първо, в търговската мрежа се предлага голямо разнообразие от тази напитка, и второ, голяма ...

Освен това черният дроб е отговорен за разграждането на по-голямата част от алкохола, който консумираме – процес, който генерира вредни вещества.

Задържайки се в организма, тези вещества могат да насърчат възпаление, да увредят чернодробните клетки и в крайна сметка да отслабят имунната система. Добрата новина е, е това е обратимо.

Достатъчно е алкохолът да се изключи от диетата за минимум няколко седмици. 

Ако редовно прекалявате с бирата, ще започнете да изпитвате дискомфорт в областта на черния дроб. Други оплакваният като умора или необяснима загуба на тегло, също са симптоми на алкохолно чернодробно заболяване.

Ако то не се лекува, може да отключи алкохолен хепатит, който е много по-тежък и е необратим. Всъщност най-доброто лечение за хора с този вид чернодробно увреждане е да спрат да пият алкохол завинаги.

Ето какво ще се случи, ако пиете бира по-често!

Бирата е едно специално питие – любимо на много хора, особено на по-силните половинки. Всъщност има много причина да си пийвате б...

След години на рутинна консумация на алкохол започва образуване на лезии в чернодробната тъкан - фиброза. Това води до развитието на алкохолна цироза, която пречи на черния дроб да функционира правилно. В най-лошия случай може да се наложи трансплантация на черен дроб.

Ако не се чувствате добре, не отлагайте консултацията с лекар за поставяне на правилната диагноза.

Препоръчително е да се консумира не повече една или две бири през ден или дори по-рядко, за да защитите черния си дроб от увреждане.

Важно: Статията е единствено с информативен характер и предоставената в нея информация не може да замести консултацията с лекар, както и да се използва за самодиагностика и самолечение.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Защо шоколадът ни прави по-щастливи: 9 изненадващи факта за любимото лакомство

Можете ли да отслабнете по-бързо, като тренирате на празен стомах?

Как се пише: осигуровки, осигоровки, усигуровки или усигоровки?

Какъв пост се спазва през Страстната седмица?

Защо да горите дафинови листа или да миете пода със сол: лайфхакове за добър микроклимат

Странно защо някои хора не ядат пънчетата на гъбите

Знаете ли къде точно се намира островът на Одисей

Какви обичаи се правят през всеки ден от Страстната седмица?

Какви груби грешки правим при печене на хляб в хлебопекарна?

В коя държава е остров Тортуга - известното пиратска бърлога в миналото

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com