Какво се случва с тялото ви, когато изгорите на слънце повече от 5 пъти?

832
Какво се случва с тялото ви, когато изгорите на слънце повече от 5 пъти?
Снимка: iStock/Guliver

Прекомерното излагане на слънце може да има вредно въздействие върху кожата, като води до слънчеви изгаряния, а в по-тежки случаи увеличава риска от увреждане на кожата и свързани с това здравословни проблеми. Когато човек получи слънчево изгаряне повече от пет пъти, организмът му преминава през редица физиологични реакции, които могат да доведат както до краткосрочен дискомфорт, така и до дългосрочни последици.

Първоначално продължителното излагане на ултравиолетовата (UV) радиация от слънцето води до възпаление на кожата. Тази възпалителна реакция е опит на организма да възстанови щетите, причинени от UV лъчите. Кръвоносните съдове се разширяват в засегнатия участък, причинявайки зачервяване и затопляне, докато тялото изпраща имунни клетки, за да се справи с увреждането. През тази фаза кожата може да стане болезнена, нежна и сърбяща.

Многократното повтаряне на този процес може да доведе до кумулативен ефект. Естествените защитни сили на кожата, като например производството на меланин, могат да бъдат компрометирани с течение на времето, което я прави по-малко ефективна в защитата срещу UV лъчите. Това може да доведе до повишена податливост на слънчеви изгаряния и потенциално по-сериозни увреждания на кожата, като слънчеви петна, бръчки и, което е най-тревожно, повишен риск от рак на кожата.

Слънчево изгаряне: Четири начина за лечение на зачервена и възпалена кожа

Едно от основните опасения, свързани с честите слънчеви изгаряния, е повишеният риск от рак на кожата. Ултравиолетовото лъчение уврежда ДНК в кожните клетки и ако това увреждане не се възстанови правилно, то може да доведе до мутации, които да стимулират развитието на ракови клетки. Колкото по-често човек получава слънчеви изгаряния, толкова повече възможности има за натрупване на тези мутации, което увеличава вероятността от рак на кожата, включително смъртоносен меланом.

Освен това прекомерното излагане на слънце може да доведе до преждевременно стареене на кожата. Хроничните слънчеви изгаряния ускоряват разграждането на колагеновите и еластиновите влакна в кожата, което води до появата на бръчки, увисване и цялостен състарен вид. Освен това кожата може да развие хиперпигментация, известна като слънчеви или старчески петна, поради неравномерното разпределение на меланина, причинено от повтарящи се слънчеви увреждания.

16 трика, които ще ти помогнат при слънчево изгаряне

Предотвратяването на негативните последици от прекомерното излагане на слънце включва предприемане на защитни мерки, като например използване на слънцезащитен крем с висок SPF, носене на защитно облекло, търсене на сянка в часовете на най-голямо слънцегреене и редовно преглеждане на кожата за необичайни промени. Обучението за опасностите от многократни слънчеви изгаряния и значението на защитата на кожата е от решаващо значение за свеждане до минимум на рисковете, свързани с продължителното излагане на слънце.

Подлагането на тялото на слънчево изгаряне повече от пет пъти може да доведе до каскада от неблагоприятни ефекти, вариращи от непосредствен дискомфорт до потенциално животозастрашаващи състояния като рак на кожата. Предприемането на проактивни мерки за защита на кожата от прекомерното ултравиолетово лъчение е от съществено значение за поддържане на здравето на кожата и предотвратяване на дългосрочните последици.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Най-хубавото стихотворение за Цветница

Любовен съвет за всяка зодия за 28 април 2024

Таро съвет за всяка зодия за 28 април 2024

Цветница е! Мощна молитва към Пресвета Богородица

Кумичене 2024 г.: Една от традициите на Цветница

Цветница 2024 г.: Традиции, символика и легенди

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 28 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 28 април /валутен калкулатор/

Как се нарича най-здравото великденско яйце из България?

Топ 3 на зодиите, които са най-трудни във връзка

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com