Какво ще се случи, ако не почистите слушалките и как да го направите правилно?

1312
Какво ще се случи, ако не почистите слушалките и как да го направите правилно?
Снимка: iStock/Guliver

Много от нас използват слушалки почти всеки ден. Те се замърсяват възможно най-бързо. Говорим за последствията от дългото им носене и защо трябва да бъдат почистени точно сега.

Ушната кал естествено се натрупва в ушните ни канали. Това е вискозно вещество, което се произвежда от жлезите в ухото, за да неутрализира бактериите, гъбичките. Сярата също така създава бариера за праха и малките насекоми, които случайно може да попаднат вътре. Сама по себе си сярата е стерилна, но след като е изработила функцията си, тя буквално гъмжи от инфекциозни агенти. Когато използваме слушалки за ушите, восъкът се движи от повърхността на ухото към тях.

Ако не почиствате уреда редовно, се създава благоприятна среда за размножаване на бактерии – вътре в ушния канал. Ситуацията е още по-сложна, ако слушате музика, докато тренирате. По повърхността на кожата се отделя пот, докато ушните канали са затворени и съществува реален риск от заболяване, познато в спортната среда като „ухо на плувеца“. Това е възпаление на кожата по стените на външния акустичен канал с възможно по-нататъшно увреждане на мембраната и ушната мида.

Как да използваме правилно слушалките, за да не навредим на здравето си

Навикът да се наслаждавате на любимата си музика с максимална сила на звука, според лекарите, може да доведе до сериозни и понякога дор...

Освен това мръсотията и прахът по повърхността на високоговорителите създават лошо качество на звука – намаляват неговата интензивност и допринасят за появата на дефекти.

Колко често трябва да почиствате слушалките си?

Няма ясни правила за това колко често трябва да почиствате слушалките си. Всичко зависи от това колко дълго ги използвате, в каква ситуация и при какви метеорологични условия. Разгледайте високоговорителите. Ако по тях няма видими замърсявания или частици сяра, избършете ги с влажна кърпа и ги използвайте отново. Изключение правят устройствата, които използвате по време на тренировка. Те трябва да се почистват старателно след всеки час – особено ако сте се изпотили добре в залата този ден.

Как да почистите слушалки за поставяне в ушите?

Носенето на слушалки може да доведе до проблеми със слуха

Отоларингологът и кандидат на медицинските науки Владимир Зайцев съветва в интервю за радио "Спутник" как да избегнем опасностите при п...

1. Отстранете силиконовата подложка от слушалката, ако има такава, и я почистете от големите замърсявания с дървена клечка за зъби, памучен тампон или „уловител“ от специални комплекти за почистване на слушалки. Не прилагайте прекалено голям натиск върху повърхността на високоговорителя. Ако сярата се запуши вътре, ще бъде невъзможно да я извадите оттам.

2. Пригответе две меки салфетки. Накиснете едната в сапунен разтвор (използвайте течен сапун или препарат за миене на съдове, вторият е дори за предпочитане). Избършете с него всички видими части на слушалките, с изключение на високоговорителите. Не забравяйте калъф за съхранението им, проводници или зарядно устройство – те също трябва да се дезинфекцират редовно.

3. След това изсушете пластмасата с чиста, суха кърпа - винаги без власинки. Микрофибърните кърпи за почистване на оптика са идеални за това. Експертите не препоръчват сушене със сешоар, тъй като струя горещ въздух може да причини счупването му.

4. Сега почистете всички достъпни части с памучен тампон, потопен в медицински спирт, като избягвате попадането на течност във високоговорителите. След като слушалките са напълно сухи, те могат да се използват отново.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Съсипват я: 7 неща, които убиват вашата боядисана коса ден след ден

Как се е празнувала Цветница в миналото?

Топ 20 оригинални идеи за декорация на великденските яйца

В какво най-богатите 0,001% в света влагат парите си?

Знаете ли къде се намира остров Гренада

Какво да не правите на Цветница?

Колко на брой са Балеарските острови

Любов в облаците: Пилот предлага брак на стюардеса пред пътниците (ВИДЕО)

Черен чай или кафе - кое ще ви събуди по-добре

Каква е причината да обикаляме 3 пъти църквата на Великден?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com