Какво трябва да знаете, когато сте с дете в самолета?

3571
Какво трябва да знаете, когато сте с дете в самолета?
Снимка: iStock/Guliver

Предстои ви пътуване с дете със самолет, но не знаете какви са възможностите, правилата, необходимите документи. Експертите от eSky разказват за различните категории пътници във въздушния превоз и какво трябва да знаете при пътуване на деца със самолет.

Пътуване с бебе

Ето защо не трябва да спите при излитане и кацане на самолета

Почти на всеки се е случвало. След като сте се справили с трафика, стигате до летището, минавате безпрепятствено през проверката за сиг...

За авиокомпаниите бебето е на възраст до 2 години. За него не се полага отделна седалка в самолета – то пътува в скута на възрастния пътник, тъй като е твърде малко да седи самостоятелно и закопчано с колан. По тази причина цената на билета се формира само от административна такса.

Възможно е да се закупи седалка за бебе, като на нея се сложи детското му столче, но бебето трябва да е над 1 година и при излитане и кацане да бъде отново в скута на възрастния пътник.

Обикновено авиокомпаниите качват с приоритет пътниците с бебета. Количка или детско столче се транспортира безплатно, стига да влиза в позволените размери. Въпреки забраната за течности на борда, авиокомпаниите дават възможност да се качи храна за бебетата.

За полет в страната бебе може да пътува само с акт за раждане, но ако ще напуска пределите й, следва да има международен паспорт. Ако бебето ще пътува само с един родител, е необходимо нотариално заверено пълномощно от другия родител, удостоверяващо съгласие то да напуска страната.

Пътуване с дете

Момиче приземи аварийно самолет на магистрала в Калифорния (ВИДЕО)

Малък спортен самолет се приземи аварийно на оживена магистрала в Калифорния, САЩ. Инцидентът е отпреди два дни, а днес полицията съобщ...

За авиокомпаниите детето е на възраст между 2 и 12 години. Някои от тях предлагат намаления за деца, но все по-рядко. И при децата задължителните документи са международен паспорт и нотариално заверено пълномощно от родителя, който не съпровожда детето. За деца над 2 години не се полага безплатно транспортиране на детска количка. В повечето случаи багажът, който се полага зависи от тарифата, на която е резервиран билетът и не се различава от този за възрастен пътник.

Обикновено на борда на самолета има забавления, които да направят пътуването на децата по-леко и приятно – блокчета за оцветяване, флумастери, играчки и др.

Непридружено дете

Редовните авиокомпании предлагат и услугата превоз на непридружено дете. Тя се заплаща допълнително, а в замяна детето е под постоянното наблюдение на стюардеса, която го качва на борда и предава на упълномощено лице в крайната дестинацията. Когато детето пътува без придружител, следва да бъде предоставена информация за изпращач, посрещач, техните адреси и телефонни номера. Информацията се въвежда в система от туристическия агент и детето не може да бъде предадено на друго лице.

Пътуване на младежи

Малък самолет е паднал край Казанлък

Малък ултралек самолет е паднал край Казанлък преди минути, съобщи "Нова телевизия". По първоначална информация двама души са ранени. ...

Категория пътник „младеж“ е на възраст между 12 и 18 години. С повечето авиокомпании младежите могат да пътуват без придружител. Има обаче и изключения, затова е добре да проверите какви са изискванията преди да закупите такъв билет. До навършване на пълнолетие изискванието за пълномощно от родителите остава в силa.

Дали ще пътувате с бебе или дете, ще изпащате младеж на екскурзия или имате нужда от съдействие за пътуване на непридружено дете, експертите съветват – обърнете се към професионалист, който да ви даде надеждна информация и полезни съвети. Задължително направете застраховка на детето и се погрижете полетът му да мине неусетно и безгрижно.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 26 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 26 април /валутен калкулатор/

Подреждането на детска стая не е лесно: не допускайте грешки

Как да се държим с мъж, който ни е наранил?

Плодове, които не трябва да ядете, ако искате да отслабнете

По какво може да се познае старият козунак

Какво задължително се яде на Лазаровден?

Как да проверим яйцата дали са пресни

Борба с времето: Как се променят зъбите с възрастта?

В коя държава официалният език е каталонски

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com