Климатикът издава странен шум - ето какви са причините

9239
Климатикът издава странен шум - ето какви са причините
Снимка: iStock

Съвременните климатици използват технология за намаляване на шума, която поддържа нивото на шума между 25 и 55 dB, в зависимост от вида на оборудването. Шумовете от климатика, макар и доста досадни, могат да ви помогнат да разберете, че нещо се е объркало, преди да се повреди, което изисква скъпи ремонти или подмяна на части.

Съставихме списък на шумовете от климатика, които може да срещнете и какви проблеми представляват.

Ако чуете шум от климатика, който звучи като агресивно туптене, това най-вероятно е проблем с кондензатора. В кондензатора са попаднали чужди частици. Свалете капачката на кондензатора, за да премахнете елементите, или се обадете на техник.

Разхлабени винтове. И вътрешният, и външният климатик вибрират, когато са включени. С течение на времето тази вибрация кара винтовете да се разхлабят. Проблемът е лесен за отстраняване: затегнете крепежните елементи с отвертка.

Счупен вентилатор или двигател на компресора. За съжаление тези части са доста скъпи за подмяна. Ако устройството е преминало границата от десет години, най-добре е да си купите нов климатик, вместо да харчите пари за ремонт.

Вашият климатик издава ли пронизително писък? Това може да се дължи на редица причини:

Дефектни лагери на двигателя на вентилатора. Шлифоването на метал върху метал при включване на оборудването означава, че лагерите на двигателя на вентилатора са неизправни и трябва да бъдат сменени.

Износен или счупен ремък. Износен ремък на вентилатор или счупен ремък също ще предизвика скърцане. За подмяна или ремонт на ремъка се обърнете към специалист.

Високо налягане в компресорния блок. Придружено от много силно писък. Незабавно изключете климатика и се обадете на капитана.

3 грешки при климатиците през лятото, които всички допускаме

Постоянно ли чувате силни съскащи звуци, идващи от работещия климатик? Ето възможните причини:

Изтичане на фреон. Може да е причинено от повреда на тръбопровода за хладилен агент. Ще трябва да се обърнете към професионалист, за да разрешите този проблем, тъй като няма да можете да се справите сами.

Компресор високо налягане. Ако чуете съскащ звук, който след известно време се превръща в писък, това е проблем с компресора. Изключете климатика и се обадете на специалист.

Щракване в началото и в края на цикъла на охлаждане е нормално. Това, което не е нормално, е щракащ звук, който не изчезва. Нека да разгледаме възможните причини.

Чужд предмет във вентилатора. Ако външното тяло издава щракащи звуци, най-вероятно във вентилаторите има чуждо тяло, което трябва да се отстрани.

Проблеми със захранването на компресора. Ако захранващият кондензатор се повреди, компресорът няма да получи правилното напрежение и щракащият шум е неуспешен опит за включване на външното тяло.

Вентилаторът е разхлабен. Крепежните елементи се разхлабват и вентилаторът удря корпуса на външното тяло. Резултатът е щракащ шум.

Дефектен термостат. Това ще попречи на устройството да се включи и ще чуете силно щракване. Не можете да разрешите този проблем сами.

Никога НЕ правете това с климатика

Променливотоков двигател, издаващ тихо бръмчене, не е необичайно. Но понякога оборудването започва да бръмчи. Това се случва, ако:

Ниско смазване. Двигател, който се нуждае от смазване, първоначално ще издаде въртящ звук. Но ако продължите да го пускате, без да коригирате проблема, той ще се превърне в силен шум от смилане.

Неизправност на стартовото реле. Повредата на контактора причинява бръмчащ звук, тъй като AC низходящият проводник получава захранване, но не успява да се включи. Ако пренебрегнете този въпрос, звукът ще се превърне в оглушително бръмчене.

Огънати ребра на топлообменника. Редовната поддръжка на климатика ще ви помогне да поддържате перките на топлообменника в идеална форма.

Къркащи звуци могат да възникнат, ако:

Неправилно уплътняване на тръбите на хладилния агент. Изтичането на хладилен агент може също да причини бълбукане в допълнение към съскащите звуци.

Излишна влага в климатика. Запушването на дренажната линия за кондензат създава натрупване на влага. Може да изпитате същия проблем, когато дренажната помпа е повредена.

Климатик, който издава шум, сякаш нещо капе, може да бъде причина за безпокойство. Не се паникьосвайте веднага, това може да се дължи на излишната влага, попадаща в капкомера. Това е напълно нормално. Но капещият звук става проблем поради излишната кондензация.

Високо ниво на кондензация. Големите количества кондензат могат да причинят преливане на ваната. За да премахнете този шум, ще трябва да изпразните резервоара.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Стихотворение за 1 май

Любовен съвет за всяка зодия за 1 май 2024

Таро съвет за всяка зодия за 1 май 2024

Можете ли да кихнете с отворени очи?

Еремия 2024 г.: Традиции и обичаи

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 1 май /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 1 май /валутен калкулатор/

Корона на безбрачие: 7 причини, поради които връзката ви завършва с пълно фиаско

Трик, който ще удължи живота на възрастната ви котка

6 неща, които не трябва да купувате, дори и да са на разпродажба

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Стихотворение за 1 май
Стихотворение за 1 май

"Първи май" Да спрат фабричните комини и всеки черен труд да спре, и туй намръщено море от морни роби и робини да озари и приласкай усмивката...