Кое кафе е по-здравословно: разтворимото или обикновеното?

18590
Кое кафе е по-здравословно: разтворимото или обикновеното?
Снимка: iStock

Оказва се, че разтворимото кафе е много прилича на  смляното кафе. Произвежда се от варено кафе, което е преработено и дехидратирано до прахообразна форма. Ползите за здравето са силно подобни на прясното кафе и съдържа по-малко кофеин.

Какво е смляно кафе?

Мляното кафе се приготвят от кафе на зърна. Пресните зърна се преработват в плантацията и се изпраща до фабрики, готови за печене, за да му придадат този прекрасен, тъмен вкус. Печенето извежда всички богати масла и придава на кафето сладост.

Кафените зърна могат да се пекат по-дълго или по-кратко време, за да повлияят на вкуса. Например кафето за еспресо е малко по-дълго печено от кафето за филтърна машина. 

След като зърната се охладят, те са почти готови за варене. Последната стъпка е смилането на цялото зърно на по-малки частици, известни още като утайка от кафе.

Размерът на смляното кафе е важен. По-финото смилане е идеално за еспресо машина, докато за френска преса е необходимо много по-грубо смилане.

Смляното кафе се накисва във вода, за да се извлече прекрасната тъмна течност. То не се разтваря в течността, затова трябва да се филтрира по някакъв начин, преди кафето да се изпие. Това може да стане с помощта на филтърна хартия, френска преса или нещо подобно.

Какво е разтворимо кафе?

Разтворимото кафе се различава от смляното кафе по това, че сухото кафе се разтваря напълно при добавяне към вода. Може да се приготвя в чаша, без да е необходимо специално оборудване.

Разтворимото кафе се прави от дехидратирано смляно кафе. Кафето се сварява и след това се изсушава, за да остане прах, който може да се съхранява и рехидратира по всяко време.

Разтворимото кафе е много подобно на смляното кафе, тъй като има същия произход.

Кофеин

Една от най-големите разлики между смляното и разтворимото кафе е съдържанието на кофеин. Кофеинът е малка молекула, която действа върху тялото ви, за да ви ободри.

Кофеинът подобрява концентрацията и определено събужда, свързан е с няколко основни ползи за здравето. Това свързва кофеина в кафето с по-ниски рискове от сърдечно-съдови заболявания, по-нисък риск от смъртност и по-малка опасност от чернодробна цироза.

Смляното кафе има по-високо съдържание на кофеин. Така че, ако искате да се възползвате от ползите, открити в кофеина, тогава смляното кафе е най -доброто.

Важно съображение, когато става въпрос за кофеин, е, че той влияе по различен начин на хората. Около 20% от населението се бори непоносимостта към високото съдържание на кофеин в кафето.

Хората с непоносимост към кофеин установяват, че високите му нива причиняват безпокойство, безсъние и „нерви“. Ако страдате от това след пиене на кафе, препоръчително е да намалите приема на кофеин до минимум.

Антиоксиданти

Кафето е много богато на антиоксиданти. Това са мощни химикали, които са много полезни за човешкото здраве. Антиоксидантите обикалят тялото ви и „почистват“ реактивни кислородни молекули, които се образуват в резултат на нормалния метаболизъм. Ако тези кислородни видове не се контролират, те продължават да причиняват клетъчно увреждане, което води до нараняване, заболяване и рак.

Кафето е един от водещите източници на антиоксиданти.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Колко време трябва, за да втаса козунака?

Яде ли се кората на райската ябълка?

Как да запазим козунака мек за по-дълго време?

Коя е столицата на Киргизстан

Кога се минава под масата на Великден?

Лесно боядисване на яйца със салфетки - всеки може да го направи

За какво да внимаваме при варенето на яйца за боядисване

По какво може да се познае прясното агнешко месо

Как се пише: усъвършенстване, усъваршенстване или осъвършенстване?

Какви са тънкостите при печене на козунак, които го правят уникален

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Колко време трябва, за да втаса козунака?
Колко време трябва, за да втаса козунака?

Тестото за козунаци обикновено втасва три пъти и се меси дълго, внимателно и съсредоточено. Оставете тестото на топло място за 1,5-2 часа да втасва. Температура...