Кои държави влизат в Бенелюкс?

2660
Кои държави влизат в Бенелюкс?
Снимка: iStock/Guliver

Какво е Бенелюкс?

Бенелюкс е икономически съюз, който включва три съседни държави с обща площ от 74 600 кв. км и население от 27 милиона души. Името е въведено през 1946 г. и идва от първите букви на страните-членки:

* Бе-Белгия
* Не - Нидерландия
* Люкс - Люксембург.

Белгия, Нидерландия и Люксембург учредяват Бенелюкс

История на съюза

На 25 юли 1921 г. Белгия и Люксембург създават икономически съюз, към който по-късно се присъединява и Нидерландия. Обединението е създадено на 5 септември 1944 г., когато трите страни премахват митническите ограничения помежду си. Появата на Бенелюкс става факт на 1 януари 1948 г. Заедно с други три държави (Франция, ФРГ и Италия) суб регионът се превръща в основата на бъдещата единна европейска общност. През 1949 г. Бенелюкс става член на НАТО.

След разрушенията от двете световни войни, икономическа стагнация и многобройни човешки жертви, през септември 1944 г. трите правителства в изгнание започват да подготвят план за икономическо сътрудничество и взаимопомощ.

Белгия, Нидерландия и Люксембург се намират в западната, приатлантическа част на Европа. Най-голяма по площ е Нидерландия (41 000 кв. км), а най-малка - Люксембург (2 600 кв. к), който единствен е без морски излаз и граничи с Белгия, Германия и Франция. И трите страни от Бенелюкс са монархии. 

Основан е Бенелюкс

Нидерландия

Около 40% от “Ниската земя” е под морското равнище. Според нидерландска поговорка “Бог създаде земя за всички народи, холандците си я създадоха сами”. Страната е отделена от морето чрез диги, а последното нахлуване на морето е било през 1953 г., което взема много жертви. След това се издигат предпазни диги с компютърно наблюдение и управление.

Едва 2% от територията на страната е на над 50 м надморска височина. Най-високата точка е Фалгерберг - 321 м. Населението на Нидерландия е 16,5 млн. души, предимно нидерландци. Средната гъстота на населението е 482 души на кв. км, което я прави най-гъсто населената страна в Европа след Монако.

Нидерландия е прочута с лалетата, вятърните мелници, дървените обувки, дигите си и изключителна толерантност в обществото. Нидерландия е домакин на Международния съд. Официална столица е Амстердам, но Хага е административна столица - седалище на правителството, дом на кралицата и местонахождение на повечето посолства.

Белгия

Белгия е с население от 11 млн. жители и е една от най-гъсто населените страни след Нидерландия. Страната е конституционна монархия, в която официалните езици са френски и фламандски. Близо до границата с Германия местните жители говорят немски език. Законодателната власт се осъществява от двукамарен парламент. Страната е член на Европейския съюз от самото му основаване през 1957 г. Белгия е известна със своето изкуство, великолепната си архитектура, бирата и шоколада.

Люксембург

Велико Херцогство Люксембург е сред най-малките страни в света. Територията на страната е само 2586 кв. км, а населението е малко над 500 000. Официалните езици в Люксембург са френски, немски и люксембургски. Изпълнителната власт се разпределя между Великия херцог и кабинет, начело на който стои министър-председател. Люксембург е страната с най-висок стандарт на живот.

Тя е на първо място по доход на глава от населението в света. Затова привлича много чужденци - 35% от населението на страната.

Днес Люксембург е седалище на няколко институции на Европейския съюз, сред които Европейския съд, Европейската сметна палата и Европейската инвестиционна банка. Люксембург е една от шестте страни, учредителки на Европейския съюз.

Нов договор между страните от Бенелюкс

Договорът между страните от съюза е подновен през 2008 г. Според него представляващите институции са пет:

* Комитет на министрите
* Съвет на Бенелюкс
* Парламент на Бенелюкс
* Съд
* Главен секретариат
* Агенция за интелектуалната собственост.

Съюзът Бенелюкс е използван като модел за сключването на трите европейски общности с икономическа насоченост -  Европейска общност за въглища и стомана, Европейска икономическа общност и Европейска общност за атомна енергия.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Много мъдра притча за майката, която съсипала сина си с грижите си

Страстната седмица започна: Много силна молитва към нашия Ангел Пазител

Топ 4 на най-грубите женски зодии

Топ 5 на зодиите, които лъжат най-много

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 29 април /валутен калкулатор/

Да си нямате работа с тях: Топ 5 на най-проблемните зодии

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 29 април /валутен калкулатор/

Родени с късмет: На тези зодии всичко им се случва с лекота

Какво е истинското име на Марк Твен

Научете най-щастливия ден за всяка зодия от седмицата, 29 април - 5 май

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com