Кои са източните квартали на София?

18543
Кои са източните квартали на София?
Снимка: Facebook

От 2015 година насам с развитието и разрастването на бизнес зона в източните части на столицата наблюдаваме и възраждането на източните квартали, които стават все по-предпочитани и от инвеститори, и от новозаселници за закупуване на имот и трайно отсядане. Значим фактор за тази тенденция, която наблюдаваме, са и новото строителство, което измества старите панелни блокове в кварталите, издигането на нови, модерни и функционални сгради, подобряването на визията, достъпността, инфраструктурата на източните квартали на София, както и съвсем естествено – цената, която е по-достъпна от тази на имотите в центъра на столицата ни, а реално част от източните квартали се намират само на 3-4 километра от централната градска част.

„Младост“, „Дружба“, „Дианабад“, „Слатина“ са водещите източни квартали на София, когато обсъждаме тази тенденция, като „Младост“ се отличава с най-бързи темпове на модернизиране и развитие. Често обаче на картата на районите с най-замърсен въздух като първенци в червено са отбелязани именно кварталите „Дружба“ и „Слатина“. Проследете качеството на въздуха и околната среда, преди да направите своя избор, ако тези фактори са важни за вас. Квартал „Младост“ може да се похвали с добро качество на въздуха и минимално замърсяване, което вероятно е поредният фактор, обуславящ първенството по развитие на този квартал. Знаете ли други квартали на столицата, разположени в източната ѝ част?

Кои са източните квартали на София?

Други източни квартали на София освен посочените 4 най-бързоразвиващи се през последните години – „Младост“, „Дружба“, „Дианабад“, „Слатина“, са:

-  „Горубляне“ – квартал, който по-скоро можем да определим като югоизточен. Част от район „Младост“ е, като работата по инфраструктурата му не може да бъде определена като напълно приключена и има какво да се желае и като визия на квартала. Вероятно сред причините за това е и фактът, че чак до 1978 година Горубляне е село, след което е присъединено към столицата като неин квартал. През „Горубляне“ преминава главният път за популярния и предпочитан зимен курорт Боровец, което е сериозна предпоставка за развитието му.

-  „Дървеница“ също е бил село до 1961 година, преди да се превърне в столичен квартал, което вероятно обяснява малката му площ. Кварталът е част от район „Студентски“.

-  „Полигона“ – кварталът е разположен близо до Цариградско шосе и ж.к. „Дружба“. Началото на застрояването на квартала започва през 70-те години на миналия век, когато се появяват първите панелни блокове.

-  „Подуяне“ е сред първите софийски квартали, който става част от столицата ни в далечната 1891 година. Разположен в североизточните части на столицата, той е един от най-старите софийски квартали и един от източните квартали на София. Близостта му до центъра на града и добрите комуникационни връзки го правят предпочитан квартал сред столичани.

-  „Гео Милев“ също е сред източните квартали на София, привличащи инвеститори и новозаселници, което се обуславя от отличното му местоположение – близо до центъра на столицата – само  на около 3 километра – и от поддържаната и модерна инфраструктура. Това са факторите, превръщащи „Гео Милев“ в един от най-бързоразвиващите се софийски квартали. Строежът му започва през 30-те години на миналия век.

- „Христо Ботев“, квартал, изграден в землището на Слатинското поле, е заселен за първи път през 1918 година. Характерни за него са шумната музика, тържествата, празненствата, които събират всички на улицата. Жителите му, макар да се самоопределят като българи, спазват традициите на ромите и живеят именно като тях. Населението е смесено. Кварталът е част от район „Слатина“.

-  „Левски“ е един от източните квартали на София, реално разположен в североизточните части. Отличава се с удобен транспорт и комуникации.

-  „Сухата река“ е софийски квартал, разположен също като „Левски“ в североизточните части на столицата. Застроен е предимно с панелни блокове.

Кой софийски квартал бихте предпочели вие?

ОЩЕ: Топ 5 на най-големите квартали – райони в България

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Най-разтърсващото любовно българско стихотворение

Любовен съвет за всяка зодия за 29 април 2024

Таро хороскоп за 29 април 2024

Много мъдра притча за майката, която съсипала сина си с грижите си

Страстната седмица започна: Много силна молитва към нашия Ангел Пазител

Топ 4 на най-грубите женски зодии

Топ 5 на зодиите, които лъжат най-много

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 29 април /валутен калкулатор/

Да си нямате работа с тях: Топ 5 на най-проблемните зодии

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 29 април /валутен калкулатор/

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com