Кои са най-новите телефонни измами, за които да внимаваме?

27395
Кои са най-новите телефонни измами, за които да внимаваме?
Снимка: istock

Телефонните измамници извършват измами и злоупотреби от времето на появата на телефоните. Първоначално измамите, за които достигаше информация до нас, обикновено бяха свързани с обаждане от лице, представящо се за близък, което моли за средства, тъй като е попаднало в опасна ситуация, катастрофирало е, ранено е и е нужно да се плати за лечението и т.н. Тази схема се оказва успешна за измамниците и много хора, сред които не само възрастни, буквално изхвърлят торби с пари през прозорците и терасите си.

Друга остаряла схема е свързана отново с телефонно обаждане, в което човек, представящ се за познат или близък, моли да се закупи определена стока, ваучер и т.н и да се предостави с обещанието да бъдат дадени парите по-късно – нещо, което не се случва. Най-новите телефонни измами се различават корено от първите, за които слушахме и научавахме. Днес с развитието на новите технологии, масовата употреба на смартфона и фактът, че буквално живеем, теглим кредити, управляваме сметките си и банкираме през телефона си, се появяват и новите схеми за измама. Според сектор „Дигитални анализи и открити източници“ в ГДБОП най-новите телефонни измами са свързани именно със смартфоните и възможностите, които ни предоставят.

Не вдигайте на тези номера, това е най-новата измама!

Кои са най-новите телефонни измами?

Според официалните източници телефонните измамници днес се пренасочват към злоупотреби с приложенията за електронно банкиране на смартфоните, които са широко употребявани. Онлайн кредитирането, липсата на свободно време за посещение на клон на банка, забързаното ежедневие и новите възможности за дигитално обслужване, предлагани както от финансовите институции, така и от смартфоните, водят до масова употреба на интернет и на приложения за плащане или управление на финансите и сметките. Това обаче се оказва благодатна почва за поява на нов вид измами. Напоследък се наблюдава ръст на създаването на фалшиви сайтове, фишинг съобщения, които целят да подведат потребителите да разкрият лични данни, да заплатят онлайн и т.н, и по този начин парите им да бъдат откраднати или данните им - на само личните данни, но и потребителските имена и пароли. Развитието на онлайн търговията и дигиталните услуги също улеснява появата на най-новите телефонни измами, свързани именно със смартфоните и новите услуги, които потребителите използват.

За да отговорят на опитите за измами, за да се справят с най-новите телефонни измами и да защитят потребителите си, финансовите институции въвеждат двуфакторно удостоверяване (двуфакторна верификация) със смс. За жалост има измамници, които съумяват да прилъжат потребителите да споделят и кода си от този смс и по този начин да станат жертва на измама.

НИКОГА не правете това, ако искате да се предпазите от най-новата измама по телефона

Какви други нови измами наблюдават службите и за какво ни предупреждават да внимаваме?

Напоследък се наблюдава изпращане на имейли уж от банкови институции или от институции като БГ пощи, с които се изисква от потребителя да кликне върху линк, за да не загуби профила или парите си, за да получи пратка или по друга спешна причина. Отново действието се извършва през смартфона и това със сигурност са едни от най-новите телефонни измами. Кликването е най-краткият път към загуба за потребителите. Потребителите не трябва да кликват на никакви линкове, получени по имейл или със смс, преди да се свържат с официалния телефон на институцията, за да им бъде потвърдено, че има подобна кампания, свързана с изпращане на подобни съобщения. Винаги, когато получите имейл от уж институция Х с линк, на първо място трябва да мислите за измама и в никакъв случай да не кликвате или сваляте файлове, тъй като те може да бъдат заразени с вируси.

Сред най-новите телефонни измами, за които алармират експертите по сигурност, са тези, при които потребителите получават обаждане от уж банкови служители, които искат от тях да инсталират приложение за отдалечен достъп, за да изчистят служителите телефона им от вируси. Вируси естествено няма в телефона, а инсталирането на подобно приложение дава възможност на измамниците да получат достъп до целия телефон и съдържанието му и да оберат измамения.  

Нарастват и измамите в сферата на криптовалутата, която сфера също е съвременна и модерна, поради което далеч не е учудващо, че именно с нея също са свързани едни от най-новите телефонни измами.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Защо не трябва да се глезите с безплатни бонбони на рецепцията?

Тези жени не могат да носят обувки с висок ток

Пътешествие за вкуса: 5 интернационални ресторанта в София

Как се казва столицата на Шри Ланка

Как се казва столицата на Пакистан

Как да избегнете сълзите, когато режете лук: 8 начина, които трябва да опитате

Защо шоколадът ни прави по-щастливи: 9 изненадващи факта за любимото лакомство

Можете ли да отслабнете по-бързо, като тренирате на празен стомах?

Как се пише: осигуровки, осигоровки, усигуровки или усигоровки?

Какъв пост се спазва през Страстната седмица?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com