Кой алкохол е най-полезен в летните горещини?

4299
Кой алкохол е най-полезен в летните горещини?
Снимка: istock

Тези от вас, които са чували, че алкохолът дехидратира, затопля и е най-лошият избор на питие за жаркото лято, вероятно са изумени от заглавието. Как така търсим най-полезния алкохол за лятото, щом не са изключение случаите на влошено здравословно състояние и дори фатален край след консумация на алкохол под жаркото слънце, когато живакът в термометъра неумолимо се покачва?

Всъщност алкохолът като цяло трудно може да се нарече полезен за здравето, когато се прекалява с него. 30 гр. твърд алкохол, чаша вино, богато на ценни вещества, могат да подобрят настроението, самочувствието и здравословното състояние, но бутилка от същите или дори няколко чаши превръщат цяра в отрова. И все пак от видовете алкохол има и такива, които може по-спокойно да наливате в чашите в жаркото лято и да им се насладите в летните горещини.

Кой алкохол е най-полезен през лятото?

С уговорката, че не трябва да прекалявате с консумацията, повечето източници сочат бирата като отговор на въпроса кой алкохол е най-полезен през лятото. Дали обаче това е наистина така? Бирата се счита от мнозинството потребители за разхлаждаща през лятото. Тя може да ви помогне да се свежите, ако обаче не я пиете вместо вода и за хидратация. Ако се разхлаждате с бира през летните горещини, не пропускайте водата и прясно изцедените сокове, погрижете се за хидратацията на тялото и не разчитайте бирата да свърши това.

Ендокринолог разкри дали диабетиците могат да пият алкохол

Последните проучвания сочат, че бирата, консумирана в жегите, може да увеличи чувството за жажда, след като причини усилено потене. Първоначалното чувство за разхлаждане, утоляване на жаждата и наслада са помрачени, след като алкохолът навлезе в тялото и стимулира секрецията на адреналин, който води до ускорен сърдечния ритъм, увеличено изпотяване и чувство за още по-остра жажда. Така че бирата може да бъде отговор на въпроса кой алкохол е най-полезен през лятото само ако се комбинира с вода. Не едновременно, естествено.

Просто не пропускайте да пиете и вода между биричките на плажа и не комбинирайте бирата с тежки мезета и меса. Специалистите посочват и друга причина, поради която бирата не е най-добрият избор за лятото – тя ви кара да посещавате тоалетната по-често, а това означава само едно – риск от дехидратация.

Те напомнят и че въпреки че студените бири охлаждат хората през лятото, те могат да повлияят отрицателно на храносмилането, като понижават температурата на стомашно-чревния тракт твърде бързо, намалявайки притока на кръв в храносмилателната система. Пиенето на студена бира може дори да причини стомашно-чревни проблеми, както и по-опасния остър панкреатит. Освежаващата вода в бирата бързо напуска тялото чрез отделителната система и изпотяването и остава алкохолът, който със сигурност не е най-доброто за лятото.

След като бирата може да не се окаже перфектният избор за лятото, както повечето сте очаквали, кое може да е питието за плажа? Няма да посочваме брандове и имена, но ще ви разкрием, че има леки алкохолни питиета, съдържащи минималнии количества алкохол за сметка на много свежи вкусове и плодови нотки, които ще ви разхладят идеално през лятото, без да водят до увеличаване на алкохола в кръвта, без ускорен сърдечен ритъм, който да причини повече изпотяване и в крайна сметка дехидратация и чувство за жажда.

Подобни леки питиета, които съдържат пренебрежимо количество алкохол, са идеални и за свежи коктейли, които може да вкусите на плажа върху пясъка дори през деня, без да се тревожите за здравето си и за рисковете от чашата с питие в ръката ви. А риск при консумация на твърд алкохол има и той е голям.

Учени доказаха 7 ползи от пиене на на алкохол

Рискове при консумацията на алкохол през лятото

Ако консумирате питиета с високи алкохолни градуси през лятото под жаркото слънце и в най-горещите часове на деня, поставяте здравето си в риск. Възможни са:

  • прилошаване, припадъци,
  • топлинен, слънчев удар,
  • сърдечно-съдови проблеми,
  • дехидратация и всички, свързани с нея последствия, породена от усиленото потене, предизвикано от алкохола, както и от увеличеното отделяне на течности чрез бъбреците, чиято дейност също е стимулирана от питието,
  • проблеми с горните дихателни пътища и гърлото от консумацията на твърд алкохол с щедро количество лед и ледени безалкохолни към него,
  • фатални инциденти – удавяне в морето или басейна например

Най-добре прекарайте деня с бутилка вода и се отдайте на изкушението вечер, когато температурите са по-поносими и по-подходящи за питие.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Кои тънкости при печенето на агнешко месо знаят малко хора?

Кои гарнитури вървят ръка за ръка с агнешкото месо?

Без погрешен завой: Най-дългият прав път в Австралия е 147 км без нито една отбивка

Начини за отстраняване на драскотини от стъклото на ръчния часовник

Кое вино върви най-добре за агнешко месо?

3 май 2024 - какво не трябва да се прави на този ден, за да НЕ плачете 40 дни след това

Ходи ли се на гробища на Великден?

Разпети петък 2024 - какво НЕ трябва да се прави днес

Разпети петък е! Кажете тази молитва днес

Стихотворение за 3 май 2024

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com