Кой български писател измисля името Албена?

15428
Кой български писател измисля името Албена?
Снимка: Facebook

“Грешна беше тая жена, но беше хубава”.

Когато споменем името Албена, веднага си спомняме за този цитат, който описва може би най-емблематичния женски образ в българската литература. Едноименният разказ е в основата на най-често поставяната българска пиеса. Името Албена се превръща в символ на женска красота и страст. Всички знаем, че разказът “Албена” е написан от Йордан Йовков - истински познавач на човешката душа. 

“Албена”

Разказът “Албена” е написан през 1927 г. и излиза във втората част на сборника “Вечери в Антимовския хан”. В центъра на разказа е красивата Албена, по която всички мъже в селото се захласват, а жените й завиждат за прекомерната хубост и гиздавост.

Първият роман на Йордан Йовков – между любовната история и острите социални исторически конфликти

"Едно време жена като срещнеше мъж, не смееше да го погледне. А сега – набелисала се, начервила се, изписала вежди като кадъна, гледа те право в очите и се хили като гевендия. Такваз жена има в наше село."

Албена е омъжена за грубия и недодялан Куцар, но има тайна любовна връзка с Нягул. Накрая се стига до убийство от ревност и цялото село се стича да се нахвърли на “прелюбодейците” и да хули Албена.

Но когато тя се появява, водена от стражарите, всички онемяват от красотата й. “Жените, които се канеха да я хулят, тъй си и мълчаха, а патерицата на дяда Влася не се и помръдна.” 

Истинската Албена се казвала Яна

Разказът “Албена” е по действителен случай, за който Йовков научава в село Мусубей, днес Долен Извор, Добричко, докато работи като учител в местното училище.

През 1904 г. в Мусубей става убийство, за което всички говорят. Красивата Яна има любов с работещия в парната мелница румънец Иван Опря, прототип на Нягул. Мъжът на Яна Петко бил ратай на селския кмет. Яна и любовникът й замислят убийство на съпруга. Силният Иван се нахвърля на съперника си и с помощта на Яна го убиват. Единият от двамата синове на Яна се изпуска пред стражарите и издава кои са истинските убийци на баща му.

Иван Опря получава доживотна присъда, а Яна лежи в Шуменския и в Софийския затвор до 1940 г. Носи се мълва, че при ареста тя била “трудна” (бременна) и в затвора ражда дете от любовника си. След Освобождението мие чинии в ресторанти в София. Умира през 1947 г.  
Децата й Марко и Петко остават при баба си в родния Мусубей. 

Роден е Йордан Йовков

Йовков измисля името Албена

Впечатлен от историята на Яна, Йовков пише разказ, в който променя част от детайлите, но основният сюжет остава същият. Променя и името на главната героиня и измисля името Албена. Самият писател разказва как избира това красиво име.
“Що се отнася до името Албена, попаднах съвсем случайно: миналата година прочетох във вестник, че влак се е блъснал в каруца край село Надежда, Софийско.

В каруцата е имало двама души - духовник и жена на име Абленка. Името ми хареса. По-късно разбрах, че всъщност има име Аблена. Но вече не ми харесваше в тази форма; не само беше по-трудно за произнасяне, но имаше и нещо повече в това.
Създавайки герой, човек трябва да намери име, което най-добре извежда същността на описания човек, име, което напълно олицетворява неговите духовни и физически характеристики.
Албена нямаше да е Албена, ако я нарекох Аблена. По начина, по който е представен в пиесата, тя трябваше да запази името с което е създадена и което й отива”.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Лошо е за вас, за котките и за кучета: не можете да правите това в двора

Трябва ли да са топли яйцата за боядисване?

Тези хитринки за боядисване на яйца ще ви спестят много време!

Прясно агнешко месо - да изберем

Кога се приготвят козунаци за Великден?

Стихотворение за 30 април 2024

Таро хороскоп за 30 април 2024

Ако имате дъщеря, прочетете тази притча

Намислете си число от 1 до 20 и вижте КЪСМЕТЧЕТО си за май месец

Таро хороскоп за месец МАЙ за всяка зодия

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Любопитно