Кой е най-големият български остров в Черно море?

5797
Кой е най-големият български остров в Черно море?
Снимка: iStock

Мечтаете за пътешествие до самотен остров за празниците? Това е желание, което може да сбъднете с джобни пари и без да напускате територията на страната. Макар да не могат да се похвалят със значителни размери, българските острови имат потенциал да се превърнат в туристически обекти, тъй като имат богата история, останки от стари църкви, накацали върху тях, дом са за множество птици и редки видове като единствената популация на интродуцирания през 1934 г. заек подземник, териториите им са част от резервати, а сред тях има и острови, били декор за популярни филмови продукции.

Всичко това прави интересни въпреки малките им размери българските острови по поречието на Дунав и в Черно море, наброяващи 117, повечето от които речни, и едва 30, бреговете на които се мият от солените води на Черно море. Когато подчертаваме, че българските острови са малки съвсем не искаме да ви откажем да ги посетите. Напротив. Ще се убедите, че размерът не е задължително да има значение и че ще откриете очарованието на родните острови с малки размери. Колко точно малки са тези размери е въпрос, който предстои да разкрием.

Кой е най-големият гръцки остров?

Размери на българските острови и най-големия български остров

Повечето острови у нас – по поречието на реките, езерните острови и тези в Черно море са с миниатюрни размери – под 1 кв. км. Най-големият български остров е речен – Персин или още Беленски остров, разположен на река Дунав близо до Плевен. Неговата площ е 41 км.км, което е няколко десетки пъти повече от размерите на най-малките родни острови.

Известен е не само с лагера „Белне“, чиято история със сигурност ви е известна, ако сте от по-старите поколения, но и с природния резерват „Персински блата“, обхващащ части от острова и обявен за защитена територия през 1981 година.

Най-големият български остров в Черно море

Най-големият остров, чиито брегове се мият от солените води на Черно море, е с много по-малки размери от тези на Дунавския Белене – едва 0,66 км², 33-45,3 м. Разположен само на километър от град Созопол, този остров, наречен на Свети Иван (Свети Йоан), носи неговото име.

Най-големият български остров в Черно море е популярен с фара си, оказващ и до днес пътя на моряците, както и с историята си на място, скътало в пазвата си през античността голям храмов комплекс с огромна бронзова статуя на Аполон, през Средновековието – храм, посветен на Света Богородица, както и манастир, обявен за царски от византийския император Йоан V Палеолог.

Кой е най-големият остров в Европа?

Остров Свети Иван е известен и с руския лазарет, действал на острова по време на Руско-турската война от 1828-1829 г. Богатата история на най-големия български остров в Черно море безспорно е основа за развитието му като място за туризъм, а близкото му разположение до една от най-посещаваните морски дестинации у нас – Созопол, град-история, неповторим и приказен, е допълнителен плюс, които очертава възможност за светло туристическо бъдеще на най-големия български остров в Черно море.

Сред причините за засилване на интереса към острова през последните години са откритите в развалините на манастира мощи на Свети Йоан Кръстител от археоложката бригада, ръководена от проф. Казимир Попконстантинов. Богатата история, съчетана с археоложките открития, допринася за увеличаване на популярността на острова, далеч извън пределите на страната ни, благодарение на което един малък като територия остров, чиито размери не достигат и квадратен километър, се превръща в голяма възможност за исторически и религиозен туризъм и в шепа земя, популярна далеч извън страната ни.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Как да познаем истинските сребърни прибори, а не посребрените?

Новите топ 10 признака на истинската любов

На кого е кръстено международното летище в Мюнхен?

Ето как да пръскате спрея за нос: тайна, която може би не знаете

Името на кого носи международното летище в Атина?

Как трябва да се варят великденските яйца?

Как се нарича страхът от високо?

Как да си направим тинктура от глухарче?

Как най-лесно се свалят стари тапети?

Как се пише: усъвършенствам, усъваршенствам или осъвършенствам?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com