Кой е най-големият наш град в Родопите

65205
Кой е най-големият наш град в Родопите
Снимка: Община Асеновград

Родопите са най-обширната българска планина, която заема 7% от територията на страната. Общата площ на Родопите е около 18 000 кв.км, от които малко над 14 000 кв.км са на българска територия. Планината е населявана още от древността от траките. За първи път се споменава от Херодот, бащата на историята, под името Родопа.

На територията на Родопите днес има обща 21 града, ето кои са те: Ардино, Асеновград, Батак, Брацигово, Велинград, Девин, Доспат, Златоград, Кричим, Кърджали, Лъки, Мадан, Момчилград, Неделино, Перущица, Пещера, Ракитово, Рудозем, Смолян, Сърница, Чепеларе, 

Кой е най-големият град в Родопите?

СНИМКА: Община Асеновград

Асеновград е и най-големият необластен град в България. Разположен е в дефилето на река Чая /Асеница при нейния изход от Родопите към низината. Населението на града е 58 000 жители. Още от древността районът около днешния град привлича заселници заради съчетанието на равнина с планина, плодородна почва и мек климат. Тук е входът на най-удобния проход през Родопите, който свързва Беломорието с Тракия.

В миналото градът е известен с името Стенимахос, което се среща в Устава на Бачковския манастир от 1083 г., написан от Григорий Бакуриани - византийски военачалник и основател на Бачковската обител. В хрониките на кръстоносните походи селището се среща с имената Станимако, Естанимак и Скрибенцион. 

След битката при Клокотница през 1230 г. цар Иван Асен II укрепва и разширява крепостта Петрич край днешния град. На една скала над входа на крепостта има надпис, затова по-късно крепостта е наречена Асенова. През 1934 г. градът е преименуван на Асеновград.

Днес Асеновград е известен като “Българския Йерусалим” заради многобройните култови сграда в района. На територията на града и в околността има 70 параклиса, 17 църкви, 7 манастира. В Асеновград има също 2 джамии, адвентистка църква, евангелска съборна църква.

Кой е единственият областен град в Родопите?

СНИМКА: Анита Чолакова

Град Смолян разположен в сърцето на Родопите и днес е най-малкият областен град в България, макар да впечатлява с дължината си. Смолян е дълъг 41,58 км и отстъпва титлата “най-дълъг град” на Габрово само с няколко сантиметра. Населението му е около 30 000 жители. Смолян е един от най-високо разположените градове в България - издига се на 1035 м над морското равнище.

Градът е образуван през 1960 г. след обединяването на три села: Смолян, Райково и Устово. Името му произхожда от славянското племе смоляни, които обитават тези земи през 7-ми век. Днес в града може да се насладите на живописни гледки от родопски къщи във възрожденски стил, сред които Пангаловата и Хаджиивановата къщи. Тук се намира най-големият планетариум в България.

Кой е най-високо разположеният град в Родопите?

СНИМКА: Теодора Димитрова

Малкото родопско градче се издига на 1358 м и е най-високо разположеният град в България. Сгушен в сърцето на Родопите, Доспат привлича с красивата си природа, живописния едноименен язовир и многобройни забележителности. Днес населението му наброява около 2300 души.

Градът възниква като важна средновековна крепост през 13-ти век. Крепостта е построена по времето на деспот Алексий Слав, родственик на Асеневци. Деспот Слав често отсяда тук, докато пътува до резиденциите в Асенова крепост и Мелник. Легендата разказва, че именно той е кръстник на града. На родопски диалект “дос” означава “приятел”, те.е. “доспат” означава “приятел на път”.

Дълги години горите около града се наричат Славиеви гори, вероятно от името на Деспот Слав.

По време на разцвета на страната при управлението на  Иван Асен II, Доспатският край също разцъфтява. През османското нашествие като самостоятелен феодален владетел се отделя Крали Марко. И до днес е запазена част от неговата крепост, доя която не се стига лесно, позната като “Крали Марковата бърчина”.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 29 април /валутен калкулатор/

Да си нямате работа с тях: Топ 5 на най-проблемните зодии

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 29 април /валутен калкулатор/

Родени с късмет: На тези зодии всичко им се случва с лекота

Какво е истинското име на Марк Твен

Научете най-щастливия ден за всяка зодия от седмицата, 29 април - 5 май

Извън Атина: Кой е най-големият град в Гърция

Къде се намира най-високият водопад в Европа

Топ 5 на най-красивите места в Европа през пролетта

Кой е най-големият полуостров в света

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com