Кой е най-високият град в България?

62020
Кой е най-високият град в България?
Снимка: iStock/Guliver

Най-високият град в България, разположен високо в планината, в сърцето на Родопите, е Доспат. Със своите 1358 метра надморска височина Доспат е първенецът у нас .

Най-високият град в България – Доспат

Магията на Родопите, съчетана с възможностите за риболов и водни спортове, предоставени от намиращия се близо до града язовир, правят най-високият град в България любимо място за отдих и туризъм, което е посещавано целогодишно, въпреки че зимите са снежни, пролетта – често студена, а лятото кратко и настъпващо късно, за разлика от най-високото село в България, което е изцяло обезлюдено и няма нито един жител.

Топ 10 най-запазени средновековни градове в България

Доспат е не само най-високият град в България, но и разположеният в землището му известен язовир, също носещ името Доспат, е най-големият по площ и обем у нас. Предполагаем е и фактът, че язовир Доспат е и най-високият язовир в страната ни, имайки предвид, че е точно до най-високия град в България. Надморската височина на язовира е 1200 метра.

Стратегическо е разположението на Доспат. От тук е минавал още в далечни времена важен древен път от Пловдив за Смолян. Следи от стари цивилизации ни сочат, че селище на мястото на Доспат е съществувало още през 4-5 век пр. Хр. Това прави Доспат не само най-високия град в България, но и един от най-старите.

Внушителната надморска височина, дебелата снежна покривка, спиращите дъха гледки, които ни поднася Родопа планина, близостта до язовира, богат на риба, спокойствието, тишината, както и възможностите за планински туризъм, преходи, отдих, спорт и риболов, правят Доспат не само най-високият град в България, но и един от най-посещаваните. За нуждите на жадните за природа и красота туристи са изградени стотици вили, къщи за гости и хотели в Доспат и околностите му, които предлагат настаняване от различен тип и за всеки джоб.

Колко на брой градове има в България – ще познаете ли цифрата?

Други високи градове в България

Освен Доспат – най-високият град в България – у нас са известни и още градове, чиято надморска височина впечатлява. Чепеларе е град също разположен в сърцето на Родопите и на 1232 метра над морското равнище, който е познат с идеалните си условия за ски и зимни спортове. Близостта му с Пампорово допълнително прави Чепеларе привлекателен за туристите и предпочитан за практикуване на зимни спортове. Той е вторият по надморска височина град у нас и от първото място го делят едва 126 метра.

Значителна е надморската височина и на Копривщица – 1061 метра, която нарежда този град на трето място сред родните градове по надморска височина. Голямата височина позволява лятото в живописния и исторически град да е прохладно, а зимите, отличаващи се с характерна дебела снежна покривка.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Психолог: 4 причини, поради които вторият брак е по-щастлив

Какво никога не се прави през Страстната седмица?

Най-разтърсващата притча за прошката

Стихотворение за 25 април 2024

Любовен съвет за всяка зодия за 25 април 2024

Таро съвет за всяка зодия за 25 април 2024

Това се случва с тялото ви, ако пиете мляко преди сън

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 25 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 25 април /валутен калкулатор/

10 съвета, които ще ви помогнат да поддържате свеж и приятно ухаещ дом

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com