Коя е единствената плавателна река в България?

54234
Коя е единствената плавателна река в България?
Снимка: falco / Pixabay

Плавателната част на река Дунав е 2411 километра. Най-северната точка е германският Регенсбург, най-южната е българският Свищов. Обемът на водата, която тече годишно, запълвайки Черно море, е 203 милиарда кубически метра. Скоростта на течащата дунавска вода в зависимост от терена в австрийската столица е от 6,5 до 7,9 километра в час.

През септември на 1992 г. между баварските градове Бамберг и Келхайм е пуснат в експлоатация 171-километров воден коридор (дълбочина 4 метра и ширина 55 метра), която се превръща в последната „връзка” в канала Рейн-Майн-Дунав, директна е открита водна връзка между Северно и Черно море. Корабите трябва да преминат през 16 шлюза по тази триречна магистрала, дълга 3500 километра.

Коя е най-пълноводната река в България?

С цел подобряване на навигационните условия за корабоплаването по реката са изграждени паралелни язовири и траверси. Всичко това се прави с цел увеличаване на размерите на напречния профил на реката, работата е завършена частично само за блокиране на входовете на отделните разклонения с напречни язовири, за укрепване на брегове и за изправяне на стръмните завои на реката.

Круизи по река Дунав

Може би най-удобният начин да опознаете Европа отблизо е да отидете на речен круиз по река Дунав. Круизите дават възможност да се разгледа страната „отвътре“ без уморителни пътувания с автобус и имат редица други предимства. Това е уютна атмосфера в каютите на модерните лайнери, чистият въздух на крайбрежните долини, липсата на суетене, свързана с преместването от хотел в хотел, възможността да виждате нови градове всеки ден.

Воден транспорт

Междувременно над водната повърхност на Дунав пътуват шлепове, чиито трюмове са пълни с руда, въглища, метали, минерални торове, нефт, строителни материали и селскостопански продукти.

Коя е най-широката река в България?

Транспортът по река Дунав все още е идеален маршрут за транспортиране на тежки машини и оборудване, мостови сегменти, газови електроцентрали, различни видове кранове, изнасяни от австрийски производители за много страни, включително Турция и Швеция.

Ще успее ли тази величествена река, която се простира на дължина от 2888 километра през десет европейски държави от изворите си в Югозападна Германия до устието на Черно море в Украйна, да се превърне в основен воден път на континента в бъдеще, да изпревари Рейн по обем на трафика и сериозно се конкурират с автомобилния и железопътния товарен транспорт?

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

4 признака на дъщеря, която никога не е била обичана от родителите си

7 ефективни стратегии за договаряне на по-висока заплата

12 здравословни закуски, които ще ви направят по-слаби и красиви

Как да почистите езика си от плака и бактерии?

Топ 10 на най-говоримите езици в света

Топ 4 най-странните зодии

Знаете ли колко е дълга Великата китайска стена

Край на самотата: 5 знака, че сте на път да срещнете своята сродна душа

Топ 4 на зодиите, които пленяват с красота и остър интелект

Кулинарна приказка: 5 интернационални ресторанта в София

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com