Коя е „страната на хилядите езера“ в Европа?

2104
Коя е „страната на хилядите езера“ в Европа?
Снимка: iStock

Всяка страна на Стария континент има своите характерни особености и е популярна със забележителност или природно богатство, ястие или напитка, емоция, култура или преживяване. България е страната на розите и киселото мляко, Германия е най-населената в ЕС, Франция е страната на любовта, Испания е страната на коридата и фламенкото, Гърция е страната на узото и митологията, а коя е страната на хилядите езера в Европа?

Страната на хилядите езера

В Европа има страна, чийто брой на езерата е толкова голям, че въпреки населението ѝ от около 5.5 милиона души на всеки 26 души се пада по едно езеро. Тази страна е Финландия и е известна като „страната на хилядата езера“ и това съвсем не е нито преувеличено, нито метафорично казано.

Финландия е дом за над 187 000 езера, поради което водите заемат 10% от територията на тази страна, а горите цели 2/3, което прави Финландия най-залесената страна в света и неописуемо красива, любимо място на туристи и природолюбители за отдих, ваканция и почивка.

Богатството на гори и езера обуславя развитието на туризма в страната и я превръщат в ключова туристическа дестинация, като туристите могат да се насладят на разнообразие от дейности за отдих и почивка – барбекю, риболов, разходка с лодка, плуване и кану, както и на кънки през зимата върху замръзналите езера.

В коя държава се намира най-големия град в света

Ако посетите Финландия не пропускайте да се потопите в атмосферата и да направите пълно преживяването и досега с културата, традициите, начина на живот в тази страна, като берете плодове от гората, плувате във финландско езеро и изпитате силата на тялото и духа си в традиционната финландска сауна на дърва, нагорещена до температура от 171 до 212 градуса.

Сауната е толкова тясно свързана с живота и традициите на местните, че присъства не само в хотели, вили и места за туризъм, но и в почти всеки дом. Ако сте по-смели, може да редувате горещата сауна с плуване в хладните води на езеро – каляване на духа и тялото сред приказната финландска природа – преживяване, което ще остави в паметта ви трайна следа и за което няма да съжалявате.

Местното население на страната има достъп до всички езера и гори, като къпането е разрешено навсякъде. Така финландците също се възползва от възможностите за почивка сред природата и прекарва летните месеци далеч от шумните градове във вили, построени по бреговете на езерата. Със сигурност сте чували за традиционните финландски къщи, летни вили и финландски сауни, които съвсем не са случайни. Някои от водните басейни се използват и като удобни водни пътища или транспортни коридори по начина, по който у  нас използваме магистралите, както и водите на река Дунав и Черно море.

Защо Финландия е страната на хилядите езера?

Въпросът не е свързан с това защо наричаме Холандия страната на хилядите езера, вече си обяснихме причината, а откъде са се взели, как са се образували и защо са толкова много езерата в тази приказна страна. Образуването на стотиците хиляди езера във Финландия е свързано с ледниците и се е случило по време на ледниковия период.

Коя е най-голямата държава на Балканския полуостров

Преди около 10 000 години по време на топене на ледниците се образуват долини, падини, планини и ледникови минерални отлагания, резултат от които днес е синьо-зелената Финландия и нейните хиляди езера, които обуславят развитието на страната като туристическа дестинация и играят ключова роля за икономиката ѝ, а не само за приказната ѝ красота.

Езерата подпомагат икономиката на страната на хилядите езера по няколко независима начина:

  • туризъм,
  • подводен риболов,
  • транспорт за товарни кораби, което улеснява международната търговия,
  • транспорт на пътници,
  • прогрес на селскостопанската индустрия, улеснена от наличието на много и лесно достъпна вода за напояване, което е от съществено значение за развитието на културите.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Любовна магия в действие: Как да разберете, че на съпруга ви е направена любовна магия

11 стъпки как да спрете да тежите на врата на съпруга си и да започнете да „правите пари“

7 твои маниера, които оставят ужасно първо впечатление след разговор

Вредно ли е да се пие чай непосредствено след хранене?

Освен агне: Какво друго трябва да се яде на Гергьовден?

Как се пише: полилей или полюлей?

Защо задължително се яде агне на Гергьовден?

С какви размери е бил най-големият динозавър?

Кога се боядисват яйца за Великден 2024?

Как да си направим мицел за печурки?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com